Zelenszkij: az európai értékek csak győzelem által védhetők meg

Szívélyesen fogadták az EU vezetői az ukrán elnököt

Zelenszkij: az európai értékek csak  győzelem által védhetők meg
Ma megkezdődött Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett rendkívüli csúcsértekezlete. Az Európai Parlament (EP) ugyanakkor soron kívüli plenáris ülést tartott, amelyre Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták. A plénum előtt mondott beszédében Zelenszkij azt hangsúlyozta: „Ukrajna Európáért harcol, és nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket.” A Romániát képviselő Klaus Iohannis államfő az értekezlet előtt újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az illegális migráció kérdését nem kellene összemosni a Schengen-övezet bővítésének témájával, de mivel egyes tagállamok szerint van összefüggés a kettő között, Románia készen áll a megfelelő megoldások kidolgozására.

A csúcstalálkozóra érkezésekor tartott sajtóértekezletén Klaus Iohannis közölte: Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, mint ahogyan a háború kitörése óta tette. Azt is elmondta, hogy az EP plenáris ülése után az uniós állam- és kormányfők szűk körű megbeszéléseket folytatnak majd az ukrán elnökkel. Leszögezte továbbá: Románia nem forrása az illegális migrációnak, nem tranzit ország, az illegális bevándorlásnak pedig semmi köze a schengeni térség bővítéséhez. Mint kiemelte, Románia meg tudja védeni határait, de tekintve, hogy európai szintű problémáról van szó, részt akar venni a legjobb megoldások kidolgozásában.

Az államfő szerint az EU-csúcson, amelynek napirendjén egyebek mellett az illegális migráció visszaszorítása is szerepel, azt kell megbeszélniük a tagállamok vezetőinek: hogyan védjék meg jobban az EU külső határait, hogyan küldjék vissza gyorsabban a migránsokat, miként gyorsítsák a menedékkérelmek elbírálását. Hozzátette: Románia kész együttműködni az Európai Bizottsággal (EB) egy kísérleti projektben, amely bizonyos eljárások felgyorsítását, hatékonyabbá tételét célozza.

„De egy dolog legyen világos: ne mossuk egybe a migrációt Schengennel. Schengen az európai polgárok mozgási szabadságáról szól, amikor pedig migrációról beszélünk, az Európai Unión kívülről érkező emberekkel kapcsolatos eljárásokat értünk alatta. Persze, tudomásul vettük, hogy egyes tagországok véleménye szerint összefüggés létezik a kettő között. Éppen ezért hozzá akarunk járulni a legjobb megoldások azonosításához” – mondta Iohannis, a román és bolgár schengeni csatlakozást megakadályozó osztrák vétóra utalva.

Az ukrán elnök az EP-ben mondott beszédében azt fejtegette: Ukrajna „Európáért harcol”, ahol az európai szabályok és elvek, a jogállamiság érvényesülnek, a társadalmak demokratikus államokban működnek, ahol az emberéletek fontosak, hisznek a sokféleségben, a határokat nem sértik meg, és az emberek bízhatnak a jövőben. Zelenszkij megállapította azt is: „ez a háború azzal is fenyeget, hogy „egy diktátor elpusztítja azokat az értékeket, amelyekben mi hiszünk Európában.” „Az orosz rezsim a gyűlöletet és az erőszakot a mindennapi élet részévé kívánja tenni” – mondta az ukrán elnök.

Szavai szerint az európai értékek csak egy győzelem esetén védhetők meg. Kiemelte ugyanakkor: az Európa jövőjét biztosító közös győzelem nemcsak a politikusokon, hanem mindenkinek a kiállásán múlik. Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad a harcba – jegyezte meg.

Zelenszkij beszédében megköszönte, hogy az EU és tagországai jelentős katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, továbbá – mint mondta – az uniós tagjelölti státusz megadása reményt és erőt adott Ukrajnának, hogy helyt álljon a harcmezőkön.

Roberta Metsola, az EP elnöke is azt emelte ki, hogy győzelmet kell elérni, amelyhez a tagállamoknak gyorsan meg kell fontolniuk a következő lépéseket, köztük a szabadság védelméhez szükséges repülőgépek biztosítását. Az EU mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg meg nem születik a megérdemelt győzelem – tette hozzá az EP elnök.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a szerdai, a csúcstalálkozót előkészítő videóértekezleten azonnali orosz-ukrán tűzszünetet, béketárgyalásokat szorgalmazott. Kiemelte továbbá, hogy ideje lenne végre érdemi politikai vitát folytatni a brüsszeli szankciókról, amelyek – mint mondta – tönkreteszik Európa gazdaságát.

BRIT-UKRÁN NYILATKOZAT: UKRAJNÁNAK JOGA VAN A NATO-CSATLAKOZÁSHOZ

Ukrajnának joga van arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz - áll a brit és az ukrán kormány szerdán Londonban kiadott közös nyilatkozatában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt Rishi Sunak miniszterelnök és III. Károly király is. Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij szerda este meglátogatott egy délnyugat-angliai támaszpontot, ahol ukrán katonák kiképzése folyik. Zelenszkij a brit parlamentben elmondott beszédében harci repülőgépek szállítását kérte Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől, de a kérést a brit kormány érzékelhető tartózkodással fogadta. Az ukrán elnök hivatalos programja után, szerda este kiadott brit-ukrán közös közleményben London megerősíti tántoríthatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és elismert határain belüli területi sérthetetlensége mellett. A kommüniké szerint Ukrajnának joga van arra, hogy törekedjen saját biztonsági megállapodások megkötésére, és ebbe beletartozik a jövőbeni NATO-tagság is. 

Oroszország londoni nagykövetsége szerda esti közleményében arra hívta fel a figyelmet, ha Nagy-Britannia harci repülőgépeket szállít Ukrajnának, annak „politikai és katonai következményei lennének Európában és az egész világon”.