Winkler és Vincze az RMDSZ EP-jelöltjei a befutó helyeken

rmdsz
Csoma Botond bejelenti az EP-jelöltek rangsorát (Kép: MTI)
Három személy tette le a jelölési dossziéját az európai parlamenti (EP) képviselői jelöltségre: Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra, így ezt a három személyt rangsorolta az RMDSZ döntéshozó szerve, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). A szavazás nyomán az alábbi rangsor alakult ki: az első helyre Winkler Gyula, a másodikra Vincze Loránt és a harmadikra Szilágyi Dóra került – tájékoztatta a sajtót Csoma Botond a SZÁT pénteki kolozsvári ülése után.

„Úgy gondoljuk, hogy az idei évben óriási a tét, tapasztalt jelöltekre van szükség, ezért az első két helyen olyan személyek lesznek, akik eddig is betöltötték az EP-képviselői tisztséget, megfelelően tudják képviselni az erdélyi magyarságot. Az eddigi tevékenységükből az láttuk, hogy az erdélyi magyar emberek hangját hallatják Brüsszelben, és nem az Európai Unió hangját hallatják itthon. Eddig is ezt tették, ezután is ezt fogják tenni” – mondta az RMDSZ szóvivője. 

Csoma Botond elmondta: „a nagy változások évében” az RMDSZ az, amely hozzá tud járulni ahhoz, hogy az erdélyi magyarság ne maradjon ki a döntéshozatalból. Az a tény, hogy a harmadik helyen Szilágyi Dóra MIÉRT-elnök áll, üzenet a fiatalok számára, hogy mindenkire szükség van ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és amennyiben kedvezőek a körülmények, három EP-képviselője is lehet az RMDSZ-nek.

A Kolozs megyei politikus elismerte, az utóbbi két mandátumban két RMDSZ-es képviselő volt az EP-ben, de arra is volt már példa, hogy három RMDSZ-es került be az európai törvényhozó testületbe. Az elkövetkező három hónapban számtalan alkalom nyílik arra, hogy a három jelölt kifejthesse véleményét a közösség és a sajtó előtt – nyilatkozta Csoma Botond. 

Megtudtuk: a SZÁT-ülésen még nem született döntés az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) való együttműködésről. Erre márciusban kerülhet sor, de az RMDSZ olyan együttműködési „csomagra” gondol, amely mind a négy választást magába foglalja, azaz érvényes lesz június 9-től, amikor az EP- és az önkormányzati választásokat tartják egészen december 8-ig, a parlamenti választásokig..

Csoma Botond szerint a választások összevonása más országokban is előfordult már, de az erre vonatkozó döntést hamarabb hozták meg. Az sem törvénytelen, hogy valaki mindkét listán jelölteti magát, hiszen a törvény lehetőséget ad arra, hogy válasszon a tisztségek között. 

„Nem tudok egyértelmű választ adni, hogy az RMDSZ számára kedvező-e a választások összevonása. A tét az erdélyi magyarok képviselete. Az RMDSZ fel van erre készülve” – összegzett Csoma Botond.

Ugyanakkor elmondta: még arról sem született döntés, hogy szórványban születik-e egyezség román pártokkal a helyhatósági választások kapcsán.