Wimbledon: potyogtak a favoritok

Érik Federer újabb Grand Slam tornagyőzelme

Wimbledon: potyogtak a favoritok
Novak Djokovics kiújuló sérülés miatt feladta a vetélkedőt, a címvédő Andy Murray a negyeddöntőben búcsúzott a wimbledoni tenisztorna férfi versenyében.

A hazai közönségkedvenc az egész viadal során csípősérüléssel bajlódott, szerdán az amerikai Sam Querrey elleni összecsapásán már a második játszmában látszott rajta, hogy továbbra sem százszázalékos. Ennek ellenére az első helyen kiemelt brit játékos három szett után 2–1-re vezetett, azonban a negyedik és az ötödik játszmában már láthatóan csak szenvedett, így mindössze két játékot nyert.

A 29 éves Querrey pályafutása első Grand Slam-elődöntőjére készülhet, amelyet Marin Csiliccsel vív majd, miután a horvát legyőzte a torna meglepetésemberét, a luxemburgi Gilles Müllert.

A 34 éves játékos a nyitófordulóban Fucsovics Mártont, majd sorrendben a cseh Lukas Rosolt és a brit Aljaz Bedenét legyőzve jutott a legjobb 16 közé, ahol óriási csatában a kétszeres győztes spanyol Rafael Nadalt is búcsúztatta.

Az elődöntőben a cseh Tomas Berdych próbálhatja megállítani a nyolcadik wimbledoni győzelme felé haladó svájci klasszist. A nyolcadik végső sikerére hajtó Roger Federer könnyedén jutott elődöntőbe a wimbledoni teniszbajnokságon. Federer pályafutása 100. wimbledoni mérkőzésén a hatodik helyen kiemelt kanadai Milos Raonicot győzte le két rendkívül sima, és egy szoros, rövidítéssel zárult játszmában. Ez volt a bázeli klasszis karrierjének 50. Grand Slam-negyeddöntője, amelyet 42. alkalommal vett sikerrel.

Federer egyedüliként maradt versenyben a korábbi győztesek közül, mivel Nadal nyolcaddöntős búcsúja után szerdán az első helyen kiemelt címvédő Andy Murray, majd a másodikként rangsorolt, háromszoros győztes Djokovics is kiesett.

Berdych viszonylag jó mérleggel rendelkezik a 18-szoros Gran Slam-győztes Federer ellen, hiszen pályafutása során 18 vereség mellett hatszor is legyőzte őt, ráadásul 2010-ben éppen a wimbledoni torna negyeddöntőjében sikerült neki ez a bravúr.

Eredmények, egyes, negyeddöntő, férfiak: Querrey (amerikai, 24.)–Murray (brit, 1.) 3:6, 6:4, 6:7 (4), 6:1, 6:1; Berdych (cseh, 11.)–Djokovics (szerb, 2.) 7:6 (2), 2:0-nál Djokovics feladta; Federer (svájci, 3.)–Raonic (kanadai, 6.) 6:4, 6:2, 7:6 (4); Csilics (horvát, 7.)–Müller (luxemburgi, 16.) 3:6, 7:6 (6), 7:5, 5:7, 6:1.

Az elődöntőben: Federer–Berdych és Csilics–Querrey.

Nők, elődöntő: Garbine Muguruza Blanco (spanyol, 14.)–Magdalena Ryvariková (szlovák) 6:1, 6:1; Venus Williams (amerikai, 10.)–Konta Johanna (brit, 6.) 6:4, 6:2.

*

Folytatja menetelését párosban Monica Niculescu oldalán a tajvani Hao-Csing Csannal. A kilencedik kiemelt román lány és társa már elődöntős az év harmadik Grand Slam tornáján, miután 66 perc alatt 6:3, 6:4-gyel jobbnak bizonyult a CiCi Bellis, Marketa Vondrousova (amerikai, cseh) kettősnél. Niculescu ezzel kiegyenlítette legjobb GS-teljesítményét párosban, korábban a Roland Garroson (2010) és az Australian Openen (2012) volt a legjobb négy között. Tavaly Monica már az első fordulóban búcsúzott a füvespályás nyílt bajnokságon. Niculescuék eddigi jutalma 100 ezer angol font és 780 világranglistapont, a döntőbe jutásért pedig a Makoto Ninomija, Renata Voracova (japán, cseh) duóval mérkőznek.

*

Piros Zsombor oldalán a kínai Ji-ping Vuval bejutott a második fordulóba a wimbledoni tenisztorna junior párosversenyében szerdán. A viadal honlapja szerint az első helyen kiemelt magyar, kínai kettős a Mohamed Ali Bellalouna, Joao Lucas Reis Da Silva (tunéziai, brazil) duót győzte le mindössze 50 perc alatt. Pirosék a legjobb 16 között a Sebastian Korda, Nicolas Mejia (amerikai, kolumbiai) párossal találkoztak, ám tőlük háromszettes vereséget szenvedtek.

Az Australian Open junior versenyét korábban megnyerő magyar játékos egyesben a nyitófordulóban búcsúzott.

Junior, fiú páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Piros, Ji-ping Vu (magyar, kínai, 1.)–Ali Bellalouna, Reis Da Silva (tunéziai, brazil) 6:1, 6:4; Korda, Mejia (amerikai, kolumbiai)–Piros, Vu 7:6 (2), 4:6, 6:4.