Wimbledon: kétséges a címvédés

Wimbledon: kétséges a címvédés
A férfiaknál valószínűtlen, a nőknél kizárt, hogy címvédésre kerül sor a hétfőn elrajtoló 131. wimbledoni nyílt teniszbajnokságon, amelynek Fucsovics Márton és Babos Tímea révén két magyar résztvevője lesz. Románia hat teniszezővel indul a 128-as főtáblákon.

A 2010-ben junior bajnok Fucsovics – aki tavaly a selejtező első fordulójában kikapott – múlt heti, ilkleyi tornagyőzelmével jutott szabadkártyához. Első ellenfele a 16. helyen kiemelt luxemburgi Gilles Müller lesz, aki a 26. a világranglistán  – Fucsovics a 107. –, és 34 éves létére mindkét tornagyőzelmét idén aratta Sydneyben, illetve a hollandiai 's-Hertogenbosch-ban. A tavaly a második fordulóig jutott Babos sem járt több szerencsével, ő ugyanis a volt világelső dán Caroline Wozniackival találkozik, akit az ötödik helyen emeltek ki a szervezők. A hatodik Wimbledonján induló magyar játékos nincs jó formában, ugyanis utóbbi hét versenyén az első fordulóban búcsúzott egyesben.

Babos Tímea párosban is érdekelt lesz Wimbledonban, a cseh Andrea Hlavackovával alkotott duójukat a negyedik helyen emelték ki.

A nőknél a címvédő és 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams szülési szabadságra ment, a 2004-ben bajnok Marija Sarapovának pedig ugyan lejárt a doppingeltiltása, de combsérülés miatt nem indulhatott a selejtezőben sem. Távollétükben „szabad a pálya” a többiek előtt, így esélyesként indul a világelső német Angelique Kerber, aki tavaly döntőt játszott, de az utóbbi hónapokban gyengélkedik. Megszerezheti első Grand Slam-trófeáját a világranglistán második Simona Halep, a harmadik cseh Karolina Plískova, az ötödik ukrán Jelina Szvitolina vagy akár Wozniacki is. Titkos favorit a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitova, akit tavaly otthonában megtámadtak, súlyos kézsérülése miatt fél évet kihagyott, ám hétfőn birminghami tornagyőzelmével visszatért a top 15-be.

A férfiaknál a címvédő és világelső Andy Murray idén mindössze egy tornát nyert – februárban Dubajban –, 21/9-es győzelmi mérlegnél tart, ráadásul csípőproblémákkal küszködik. Tavalyi döntős ellenfele, a kanadai Milos Raonic januárban Brisbane-ben ünnepelhetett utoljára, míg a háromszoros londoni bajnok Novak Djokovics ugyancsak gyenge szezont fut 26/7-es mutatóval és egyetlen trófeával. Annál jobb formában van viszont a nemrég tizedik Roland Garros-serlegét begyűjtő Rafael Nadal, aki ugyanakkor párizsi sikere óta nem vívott tétmeccset.

Az igazi favorit a hétszeres bajnok Roger Federer. A 35 éves sztár elképesztően kezdte az évet, az Australian Openen megszerezte 18. GS-trófeáját, majd megcsinálta a „napfényes duplát”, azaz megnyerte márciusban az Indian Wells-i és miami szupertornát is. A salakos szezont kihagyta, majd füvön Stuttgartban ugyan az első körben kikapott, múlt héten Hallében viszont már nyolcadszor lett a legjobb.

A román versenyzőket illetően Halep második kiemelt, és első ellenfele a selejtezőkből érkezett, a női világranglistán 129. helyezett új-zélandi Marina Erakovic. A konstancai az idei és 2015-ös Roland Garros-döntő mellett utóbbi esztendőben elődöntőig menetelt Wimbledonban, tavaly pedig negyeddöntőig jutott. Eddigi egyetlen meccsüket Halep nyerte 2015-ben a US Openen, az óceániai versenyző a második játszmában feladta a mérkőzést.

Az első fordulóban a 29 esztendős Monica Niculescu (51. a világranglistán) az egy évvel fiatalabb szlovák Magdalena Rybarikovával (85.) játszik. Sorana Cârstea (27 éves, 62. a WTA-rangsorban) már az első körben nehéz feladat előtt áll, hiszen a két esztendővel fiatalabb holland Kiki Bertens ellen lép pályára (24.). A 26 éves Irina-Camelia Begunak (69.) a házigazdák képviselője, a brit Naomi Broady (27 éves, 108. a világrangsorban) jutott, míg a Grand Slam-főtáblán debütáló Ana Bogdan (24 éves, 114.) a kínai Jing-jing Tuan (27 éves, 64.) ellen lép pályára.

A férfiak mezőnyében Marius Copil (85.) életében először Grand Slamen alanyi jogon főtáblás, a 26 éves teniszező az első fordulóban szintén selejtezős ellenféllel, a német Peter Goyowczikkal (140.) játszik. Eddigi mérlegük 1–1-re áll, 2013-ban az olasz bergamói keménypályán még Goyowczik nyert, idei Roland Garros-i salakpályás selejtezős meccsükön viszont Copil diadalmaskodott.

Párosban három-három román érdekeltségű kettős indul a férfiaknál és a nőknél.

Az első fordulóban:

Férfiak: Martin Klizan, Dimitrij Tursunov (szlovák, orosz)–Florin Mergea, Aisam-ul-Haq Qureshi (román, pakisztáni, 14.); Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román, 9.)–Thanasi Kokkinakis, Jordan Thompson (ausztrál); Marius Copil, Fernando Verdasco (spanyol)–Raven Klaasen, Rajeev Ram (dél-afrikai, amerikai, 7.).Nők: Hao-csing Csan, Monica Niculescu (tajvani, román, 9.)–Verónica Cepede Royg, Raluca-Ioana Olaru (paraguayi, román); Irina-Camelia Begu, Sorana Cârstea–Oceane Dodin, Tatjana Maria (francia, német).

*

A harmadik helyen kiemelt Babos Tímea és Andrea Hlavackova számára az elődöntő jelentette a végállomást a wimbledoni főpróbának tartott, Eastbourne-ben rendezett füvespályás tenisztorna női páros versenyében. A magyar, cseh duó pénteken az ausztrál Ashleigh Barty, Casey DellAcqua kettőssel találkozott, és némi esőszünettel tarkított mérkőzésen 1 óra 3 perc alatt kikapott.

Babosékat a negyedik helyen emelték ki a hétfőn kezdődő wimbledoni bajnokságon, első ellenfelük a 64 között a hazai közönség előtt szereplő Katie Boulter és Katie Swan lesz.

Eredmény, női páros, elődöntő (a torna honlapjáról): Barty, DellAcqua (ausztrál)–Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 3.) 6:2, 6:3. Döntő: Jung-jan Csan, Martina Hingis (tajvani, svájci)–Barty, DellAcqua 6:3, 7:5.

Női egyes (753 900 dollár összdíjazás), döntő: Karolína Plískova (cseh, 3.)–Caroline Wozniacki (dán, 6.) 6:4, 6:4. Férfi egyes (693 910 euró összdíjazás), döntő: Novak Djokovics (szerb, 1.)–Gaël Monfils (francia, 2.) 6:3, 6:4.

A férfiak törökországi,antalyai füvespályás versenyét (497 255 dollár összdíjazás) a japán Szugita Juicsi nyerte, aki 28 éves korában pályafutása első ATP-tornagyőzelmét szerezte meg. Az ázsiai sportoló a döntőben 6:1, 7:6-ra verte a francia Adrian Mannarinót.

Londoni történelem

London egyik külvárosi negyede, Wimbledon ad otthont a világ legrégebbi tenisztornájának, az egyetlen füves pályás Grand Slam-versenynek.

Az All England Lawn Tennis and Croquet Clubot 1868-ban alapították a Worple Roadon, ahol 1877 júliusában bonyolították le az első tornát – csak férfi egyesben. A 22 résztvevő közül a londoni Spencer Gore lett az első bajnok, a döntőt mintegy 200 néző látta.

Amikor 1882-ben a tenisz kiszorította a krokettet (csak névrokona, nincs köze a kriketthez) a klubban, lerövidítették a nevét, ám 1899-ben hagyományőrzési okokból visszavették a „croquet” szót. A főpályát minden irányból körbevette a többi pálya, ezért Centre Courtnak hívták. Amikor a klub a megnövekedett érdeklődés miatt 1922-ben átköltözött a verseny mai helyszínére, a Church Roadra, annak ellenére megtartották az eredeti elnevezést, hogy ott eleinte másként helyezkedtek el a pályák.

A nők és a férfi párosok 1884-ben csatlakoztak a mezőnyhöz, a női és a vegyespárost 1913 óta rendezik meg. Érdekesség, hogy 1922-ig a címvédőknek csak a döntőben kellett pályára lépniük. Az első televíziós közvetítésre 1937-ben került sor. 1968-ig csak amatőrök vehettek részt a tornán, pénzdíj nélkül.

A nyolc milliméteresre nyírt angolperjével borított pályák közül a centert és az 1-est csak a Grand Slam-verseny idején, évente két hétig használják, az egyetlen kivételt a londoni olimpia tenisztornája jelentette 2012 augusztusában. A centerpálya – amelyet a többi Grand Slam-torna főstadionjával ellentétben nem neveztek el senkiről – jelenleg 15 ezer ülőhelyes, és 2009 óta egy húsz perc alatt nyitható-csukható tetőszerkezet védi az esőtől.

A 17 hektáros komplexumban 19 versenypálya és 22 gyakorlópálya található, egyszerre 38 500 szurkoló tartózkodhat benne. Csapadék esetén 1971 óta letakarják a pályákat, a center „huzata” egy tonnát nyom, és 17 ember fél perc alatt tudja ráhúzni a játéktérre.

A Grand Slam-versenyek közül csak Wimbledonban kötelező a játékosoknak a (túlnyomórészt) fehér öltözék, amelyen feliratként csak a sportruházat-gyártó neve szerepelhet.

A férfi bajnok egy 47 centis ezüstkupát, a nők legjobbja egy 48 cm átmérőjű ezüsttálat vehet át, utóbbit „rózsavizes edénynek” becézik, hivatalos elnevezése egyik trófeának sincs.