Vonuló gólyacsapat pihent meg Kolozsváron és Magyarfenesen

Vonuló gólyacsapat pihent meg Kolozsváron és Magyarfenesen
Látványos gólyavonulásnak lehettek – és talán még lehetnek – tanúi a napokban a kolozsvári és környékbeli lakosok: a hétvégén az Afrika felé igyekvő, csapatba verődött madarak tömbházak tetején pihentek meg Kolozsváron, Magyarfenes fölött pedig egy mintegy százfős csoport haladt át.

Sokan le is fotózták a madarakat, amelyek a megyeközpontban elsősorban a Donát és Monostor negyedekben tűntek fel, majd a közösségi oldalakon mutatták meg a ritka „jelenséget”. Fotós kollégánk is felfigyelt egy kisebb csapatra, amely az Álmos/Al. Vlahuţă illetve Gömbös Gyula/Haţeg utca környékén tartott pihenőt: régi hőközpont kéményének négy sarkára szállt le a négy nagytestű madár. A városokban ritkán látható madarak nemsokára összetűzésbe kerültek az estére „hazatérő”, helyüket követelő varjakkal, illetve egy ötödik gólyával is, amelynek már nem jutott hely a kéményen, de megpróbált foglalni magának. Magyarfenes fölött pedig egy nappal korábban, augusztus 11-én egy 90–100 fős csapat repült át, közülük szintén sokan leszálltak a házakra, templomokra, de a bekamerázott magyarfenesi gólyafészekre is, amint arról a kamera üzemeltetői beszámoltak. Tőlük azt is megtudtuk: az egyik gólyának sajnos csak eddig tartott az út, ugyanis áramütés érte, illetve, hogy feltételezhetően Lengyelországból érkező csapat választotta pihenőhelyéül a falut.

Mikor érkeztek a faluba?A magyarfenesi, nem mindennapi eseményekről a bekamerázott gólyafészek felvételeit sugárzó clujbird.ro honlapon számoltak be annak üzemeltetői. Mint írták, a csapat pénteken, augusztus 11-én este negyed kilenc után érkezett meg a faluba, látványukra a megfigyelt fészket pár napja már csak egyedül őrző hím gólya, Miska hangosan kelepelt, de aztán – látva a túlerőt – nem ellenezte, hogy a fészekre is leszálljanak az érkezők, amelyek ellepték a környező házak tetejét, a villanyoszlopokat, de a két templom tornyain, tetőgerincén is gólyák pihentek.

Az átutazókról készített felvételeken a gólyamegfigyelő projekt tagjai több gyűrűzött gólyát is azonosítottak, a fészekben is megfordult négy ilyen – közülük kettőn zöld, egyen fekete, egyen pedig sárgás színű gyűrű volt –, de a rajtuk lévő számokat egyelőre nem sikerült leolvasni. A zöld gyűrűk viszont olyannak tűnnek – jegyzik meg –, mint a református toronygombon 2021 augusztusában lefényképezett átutazó gólyáé, amelyet sikerült azonosítani egy „lengyel” gólya személyében – az a madár a lengyel-szlovák határ közelében fekvő Podczerwone településen kapott gyűrűt.

Egy gólyát áramütés értA faluban éjszakázó gólyacsapat hajnalban folytatta az utat dél fele, egy gólya kivételével. Előző este, 8 óra 37 perckor ugyanis robbanásszerű zaj hallatszott a református templom irányából, amely rövid áramszünetet vont maga után. A gyanú sajnos beigazolódott: a zajt egy szerencsétlenül járt gólya okozta, amely a református templomkerten áthaladó középfeszültségű villanyvezeték oszlopára próbált leszállni, és eközben áramütés érte. Tetemét az oszlop tövében találták meg; tudományos vizsgálatok céljára átadják a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar biológiai intézete képviselőinek.

Kapcsolódó hír, hogy a magyarfenesi kisgólyák sem járnak már vissza a fészekre: nem kizárt, hogy ők is útra keltek már, talán éppen az átutazókhoz társulva. A három fióka egyike már július 25. óta nem járt vissza a fészekre, amelyen az utóbbi időben már csak a felnőtt gólyák szálltak vissza. A fiatal gólyák méretben július végére beérték a szüleiket, már a csőrük színe is pirossá vált, csak a lábukra tett gyűrűk alapján voltak megkülönböztethetők.

Tavaly egyébként augusztus 11-én ért véget a magyarfenesi gólyaszezon, akkor „látott” utoljára gólyát a fészekben a webkamera, így az idei idény is rohamos léptekkel közelít a végéhez…