Volt rendőrök, politikából kibukottak irányítják a tüntetéseket

Dănuț Andruș moldvai gazda többször sokkolta már a közvéleményt sajátos megjelenésével/Facebook
Az elmúlt napok a fuvarozók és a gazdák tüntetéseitől volt hangos. A Szabadság is többször foglalkozott a témával, most lássuk kik a tüntetés vezetői. A Szabad Európa Rádió összeállítása szerint több vezetője is van a megmozdulásnak, de ezek közül is kiemelkednek olyan figurák, akik sikertelen vállalkozásokat tudhatnak maguk mögött, rendőrök voltak, de politikai pályafutással is próbálkoztak, ám eredménytelenül.

A tüntetés a gazdák állítása szerint spontánul indult. Manapság a közösségi média és a különböző, kommunikációt elősegítő technológiai eszközök segítségével könnyen lehet mozgósítani az embereket. A világ számos pontján szerveztek már tiltakozási akciókat, amelyeket a Facebookon vagy más közösségi oldalak segítségével hoztak össze. Most a gazdák a whatsapp alkalmazást használták fel a megmozdulás megszervezéséhez. A később vezetőjüknek választott Dănuț Andruș moldvai gazda egy TikTok videobejelentkezést hozott létre január 10-én, amely futótűzként kezdett terjedni a közösségi médiában. Ebben bejelentette, hogy elindul Neamțból Bukarest felé, és felszólította a gazdákat, csatlakozzanak hozzá. A közösségi oldalakon nagy nézettséget ért el a gazda videója, sok lájkot gyűjtött, s számos hozzászólás érkezett. Egy whatsapp-csoportot hoztak létre, amelyhez egyre több személyt kezdtek hozzáadni a gazdák, ezen keresztül is terjesztették a tüntetésre való felhívást. 

Január 12-én a Moldvából indult tüntetők már Bukarest bejáratához értek, és innen terjedt el az ország többi régiójára a tiltakozás. De lássuk, kicsoda Dănuț Andruș. Ismereteink szerint 2004-ben alapította az első vállalkozását, amely négy évvel később csődbe ment, miután csaknem 1 millió euró adósságot halmozott fel. Később a felesége alapított vállalatot, amely jelenleg nyereségesen működik. A vállalkozó nem először került reflektorfénybe, hiszen többször megpróbált belépni a politikába, sikertelenül. Előbb a szülőfalujában a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének a vezetője lett, jelöltette magát polgármesternek 2016-ban és 2020-ban, de egyik alkalommal sem jött össze neki. Továbbá 2018-ban azzal keltett feltűnést, hogy a PSD bukaresti kongresszusán egy állítólagos moldvai uralkodói ruhába öltözve jelent meg, de nem tudott logikus magyarázatot adni, hogy miért is járt el így. Csak zagyva nacionalista választ mondott, hogy vissza kell térni az ősökhöz, és ők kell legyenek az irányadók. 

A tüntetés ideje alatt Andruș rengeteget szerepelt a tévében, hiszen ő vált a tüntető gazdák fő szószólójává. Vele együtt gyakran látható Mircea Marcel Medan is, akivel Andruș egy gazdatulajdonosi szövetség tagja. Ketten pártalapítással is próbálkoztak, létre akarták hozni a gazdák és a vállalkozók érdekeit védő pártot, az erre vonatkozó kérelmet azonban november végén elutasította a bukaresti törvényszék. A kezdeményezők fellebbeztek a döntés ellen. Medan korábban rendőr volt Máramaros és Argeș megyében, állítása szerint végzettsége alapján autómérnök. A közösségi médián olvasható profiljából kiderül: a bevándorlási hivatalnál és a belügyminisztérium lakosság-nyilvántartó hivatalánál is dolgozott beszerzési szakértőként. A felesége a belügyminisztérium alkalmazottja. Medan 2012-ben alapított egy fuvarozó céget, amely 2018-ban csődbe ment, 2022-ben 1 millió lej tartozása volt. 

A tüntetések másik két vezetője Ionuț Lucian Cercel és Georgian Calotă, akik szintén vállalkozók, de a politikát is megjárták. Cercel a Nemzeti Liberális Párt színeiben indult a 2020-as parlamenti választáson, de nem jutott be a törvényhozásba. Calotă a buzăui Balta Albă település polgármestere volt 2012 és 2016 között, majd a következő négy évben megyei tanácsosként dolgozott, 2021-ben viszont egy vita után lemondott. A kormány által közölt listán a tárgyalásokon részt vettek még olyan személyek, akiknek különböző szállítási, járműipari cégeik vannak. 

A tüntetőket többször megvádolták azzal, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) szimpatizálnak, de ezt az érintettek tagadták, ráadásul a szélsőségesen nacionalista vezetőket a tüntetők lehurrogták, amikor közéjük mentek. Nem kizárt, hogy van közöttük olyan, aki az AUR szimpatizánsa, hiszen a retorikájukban észrevehetők hasonlóságok az AUR jelszavai és üzenetei, valamint a tüntetők követelései között, de minden bizonnyal a gazdákat és a fuvarozókat is megviselték az elmúlt évek sorozatos válságai, így könnyen mozgósíthatók.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A közúti fuvarozók és a mezőgazdasági termelők küldöttsége nem ment el a szombaton 13 órára meghirdetett találkozóra a szállításügyi minisztériumba. A szaktárca képviselői újabb meghívást intéztek a tiltakozókhoz.
Belpol
A romániai hivatásos fuvarozók szövetsége (COTAR) március 21-én, csütörtökön újrakezdi a tiltakozó megmozdulásokat, ha addig a szociálliberális kabinet nem fogadja el az immár három hete megígért sürgősségi kormányrendeletet az engedély és licenc nélkül fuvarozók, köztük például az Uber kitiltására – jelentette be kedden a COTAR.
Belpol