Világfórum a Demokráciáért - az Európa Tanács jubileumi rendezvénye

Világfórum a Demokráciáért - az Európa Tanács jubileumi rendezvénye
Erőt, lendületet, reményt adott a világ szinte valamennyi tájáról érkezett ifi küldöttnek a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) immár tízedik alkalommal szervezett Világfórum a Demokráciáért (World Forum for Democracy) rendezvénye, amelyen – végre, mondták egyesek – sokkal több fiatal egyetemi hallgató, politikai elemző, civil aktivista, újságíró vett részt, mint politikus. A Demokrácia: új remény? (Democracy a new hope?) című értekezleten konszenzus volt arról, hogy csakis a fiatalok lehetnek a demokrácia megmentői.

Az összetartozás, a szolidaritás és a demokrácia megmentéséért folytatott közös fellépés fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) jubileumi rendezvénye, a Világfórum a Demokráciáért, amelyen több száz fiatal vett részt a világ szinte valamennyi szegletéből. A többnyire politológus-hallgatók, oktatók, politikai elemzők és újságírók részvételével zajló világszintű és –színvonalú, minden év novemberében megszervezett fórumon elhangzott előadásokból, felszólalásokból egyértelműen érződött az Ukrajna iránti rendkívül erős szolidaritás, támogatás és barátság. Mivel az Ukrajnát megtámadó Oroszországot kizárták az 1949-ben létrehozott „európai családból”, az orosz küldöttek nem vehettek részt a rendezvényen.Az ukrán néppel való együttérzést erősítették a felszólalók beszédei, a könnyűzenei koncertek, de még a karikatúrák is – mindenki támogatásáról akarta biztosítani a hazájukat védő ukránokat. Elhangzott: a világ országai kiállnak Ukrajna mellett, Oroszország és szövetségesei (többek között Belarusz, Kína és Észak-Korea) pedig elszigetelődnek.A frontvonalról Strasbourgba katonaruhában
Alina Mykhailova, az ukrajnai küldöttség tagja katonai egyenruhában jelent meg a rendezvényen. A huszonnyolc éves hölgy a Szabadságnak elmondta: a kijevi helyi tanács tagja, a Holos elnevezésű pro-európai csoportosulás támogatója.

A strasbourgi világfórumról a csatatérre tér vissza... (Saját felvételek)

- Diák vagyok, politikatudományokat hallgatok. Az orosz támadást követően önként jelentkeztem a katonaságba. Mihelyt hazatérek Strasbourgból, azonnal a frontvonalra megyek vissza, társaimnak nagy szükségük van rám. Eddig Avdiivka város környékén, a donyecki régióban szolgáltam, onnan jöttem az Európa Tanács világfórumára. A település Donyeck városa melletti repülőtér közelében van, itt különösen intenzívek harcok dúltak – fogalmazott a hölgy.Elmondta: elsősorban orvosi asszisztensként tevékenykedett a frontvonalon, a sebesült katonákat látta el, de amikor szükség volt, fegyvert is fogott.- Politikatudományokat tanultam, ugyanakkor asszisztensi „gyorstalpalót” is végeztem. Már voltam katonai szolgálaton 2016-2020 között, majd kijevi önkormányzati képviselő lettem. Idén februárban jelentkeztem a frontra. Azért jöttem egyenruhában, hogy jelezzem, háború van országunkban, ahol még a huszonéves lányok is harcolnak hazájukért, a szabadságért, a demokráciáért – Európáért. Mert, ha most nem állítjuk meg az oroszokat, azok nem fogják Ukrajnával beérni… - figyelmeztetett.Egy másik ukrán küldött az orosz katonai agresszió következtében megölt gyermekekre hívta fel a figyelmet

Megítélése szerint az ország egész területén nagyon nehéz a helyzet, Kijevet folyamatosan rakétatalálatok érik, nincs ivóvíz, villanyáram, étel.- Nincs mit tárgyalni Oroszországgal, ki kell űzni őket Ukrajna területéről. Putyinéknak hadisarcot kell majd fizetnie azért a mérhetetlen kárért, amelyet okoztak. Nemzetközi bíróság elé kell állítani a háborút támogató valamennyi politikust és katonai vezetőt. Ismerőseim, barátaim és családtagjaim egy részének el kellett hagynia Ukrajnát, de a legtöbben az országban maradtak, mi több, katonának jelentkeztek, akárcsak én. Korszerű fegyverekre van szükségünk, reméljük, a világ országai továbbra is segítenek rajtunk – fogalmazott a fiatal hölgy. Alina Mykhailova megrázó szavait követően a politikusok felszólalásai üresen kongtak.
Belaruszról se feledkezzenek meg!Írország külügyminisztere, Simon Coveney felszólalásában azt emelte ki: a demokrácia több mint a többség akaratának érvényesítése.-  A demokrácia a világ legértékesebb érce. Az autokraták érzik, hogy a demokrácia nehéz helyzetben van, és kihasználják a helyzetet. Ők nem a rációra, hanem az érzelmekre, elsősorban a félelemre alapozzák politikai mondanivalójukat. Összetett problémákra „egyszerű megoldásokat” kínálnak a választóknak megtévesztve őket – fogalmazott.

Slam poetry előadással is meglepté a jelenlévőket a szervezők

Az értekezleten jelen volt Lucian Romaşcanu, Románia művelődési miniszter is, aki Fehéroroszországról beszélt, az itteni választásokon tapasztalt visszaélésekről, csalásokról. Szerinte teljesen fölösleges az európai megfigyelőknek részt venni, hiszen jelenlétükkel legitimizálják ezeket a választásokat, miközben a jelzett törvénytelenségek számonkéretlenül maradnak.Sviatlana Tsikhanouskaya, a fehérorosz ellenzék száműzetésben élő vezetője úgy fogalmazott: az Alekszandr Lukasenko vezette belaruszi rezsim olyan, mint egy háromlábú szék.-    Az egyik láb az erőszak, a másik a pénz, a harmadik pedig Oroszország. Amennyiben az egyik megbicsaklik, az egész szék összeomlik. A szankcióknak köszönhetően előbb-utóbb – remélhetőleg - pénz nélkül maradnak – vélekedett a politikus. Tsikhanouskaya figyelmeztetett: a világ most Ukrajnára figyel, ám Fehéroroszországról sem szabad megfeledkezni.Fehérorosz küldöttek is jelen voltak az értekezleten, de őket - kiutazásuk miatt – már nem engedik visszatérni az országba.Slam poetry és innovációs díjA világfórumon részt vettt Oleksandr Korniyenko, az ukrajnai parlament főtitkár-helyettese, Olivier Veran, a francia kabinet tagja, Salome Zourabichvili, Grúzia, valamint Katrín Jakobsdóttir, Izland elnöke is.
Nagy érdeklődés övezte a különböző workshopok témáit: az ifjak részvétele a döntéshozó fórumokban, civil kurázsi, a történelem és a narratívák ereje, e-demokrácia, polarizáció, választások, az aktivisták védelme, a félretájékoztatás elleni harc.
A szervezők demokráciával kapcsolatos slam poetry-t is szerveztek, volt zene és tánc is. A legnagyobb sikert a Bandura Sound System elnevezésű ukrajnai együttes aratta.Idén is kiosztották az Innováció a Demokráciáért díjat, amelyet a résztvevők szavazata alapján Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára adott át az Astrea Justice – Justice Code Foundation Trust elnevezésű projekt vezetőjének, Courteney Mukoyinak. A projekt Zimbabwéban zajlik, célja a különböző technológiáknak a demokrácia szolgálatába állítása.

Technológia az elnyomás ellen... A Cartooning for Peace karikatúristájának az alkotása