VII. széki őszi vásár a hétvégén

VII. széki őszi vásár a hétvégén
Az idén kissé korábban szervezik meg Széken a hagyományos őszi vásárnapokat: ha az elmúlt években mindig szeptember végén került sor a falunapnak is beillő rendezvényre, ezúttal szeptember 2-án és 3-án tartják.

A hétvégén tehát a Mezőségen minden út a III. utcában felállított  szabadtéri színpad környékére vezet, ahol színes és változatos kulturális rendezvények várják a vendégeket.

A rendezvény felvonulással kezdődik szombaton 14 órakor – sétavonattal, szekerekkel, fúvószenekarral, zenészekkel hívogatják a falu népét (és nemcsak) a vásárba  –, majd gyermekek számára szerveznek műsorokat, tevékenységeket, többek között a Juhos Ildi által felkészített helybeli óvodások is fellépnek a színpadon. Közben elkezdődik a hagyományos töltöttkáposzta-főző verseny, amelynek díjazását 17 órakor tartják. Addig a színpadon a környék legjobb tánccsoportjai és népdalénekesei szórakoztatják az egybegyűlteket, majd 18 órától fellépnek a Székkel testvérkapcsolatban levő Fényeslitke, Törökszentmiklós, Zsigárd, Ellezelles és Nevetlenfalu községek csoportjai is. Este nótaest, tábortűz, nem utolsósorban Homonyik Sándor-koncert (21 órától) várja az érdeklődőket, majd a napot éjszakába nyúló táncház zárja,  Filep Márton Pali Marci bandája kíséretében.

Vasárnap, szeptember 3-án 14 órakor ökölvivó gálával indul a gazdag program, akkor kezdődik a gulyásfőző verseny is. 15 órától ismét a gyerekeké a tér, majd 16 órai kezdettel a helyi fiatalok fogják uralni a színpadot. A folytatásban a cegei és visai táncosok mutatnak be rövid műsort, de nem marad el az Operettisimo csoport előadása sem. Ezt a már  említett testvértelepülések újabb műsora követi, végül a nap fénypontjaként a este a Piramis együttes koncertezik.

A kétnapos  széki  őszi vásárt 22 órakor tűzijáték  zárja, de ráadásként táncházi mulatság is lesz.

Mindkét nap kirakodóvásár és más meglepetések várják az érdeklődőket; a Széki Községháza által szervezett évi eseményre mindenkit szívesen látnak.

Erkedi Csaba