Vietnamiak által létrehozott embercsempész-hálózatot számoltak fel Romániában

Vietnamiak által létrehozott embercsempész-hálózatot számoltak fel Romániában
Vietnamiak által létrehozott, migránsok illegális Nyugat-Európába szöktetését szervező embercsempész-hálózatra csaptak le a hatóságok - közölte csütörtökön a román határrendészet.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) már 2019 szeptemberében, hivatalból eljárást indított az ügyben a határrendészettől és a rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságától kapott információk alapján. A nyomozás során a vietnami és román állampolgárok részvételével alakult bűnözői csoport 13 "szállítmányát" (mintegy 100 vietnami határsértőt) fogták el a román-magyar határon, amíg sikerült eljutniuk a hálózatot mozgató embercsempészekig.
    A nyomozók megállapították, hogy a bűnszövetkezet többnyire Romániába legálisan, munkavállalói vízummal érkező vietnamiakat környékezett meg - egyeseket a közösségi oldalakon, másokat már érkezésükkor, a bukaresti nemzetközi repülőtéren - azzal az ígérettel, hogy néhány ezer euróért jobb kereseti lehetőségeket kínáló nyugati országokba juttatja őket. A tarifák 4000-től 8000 euróig terjedtek az úticél függvényében, a pénzt pedig legtöbbször a migránsok Vietnamban maradt hozzátartozói fizették ki, súlyos adósságterheket vállalva fel a későbbi törlesztés reményében.
    A migránsokat a "szállítmányok" megszervezéséig bukaresti szálláshelyeken bújtatták el, majd többnyire teherautók rakterében erre a célra kialakított rejtekhelyekre bezsúfolva, 8-10 tagú csoportokban indították útnak őket a magyar határ felé.
    A nyomozás során a román hatóságok folyamatosan együttműködtek német, magyar, cseh, és vietnami hivatali partnereikkel. A DIICOT által koordinált, az Europol logisztikai segítségével lebonyolított szerdai rajtaütés során kilenc bukaresti, Ilfov, Constanta és Hunyad megyei helyszínen végeztek házkutatást a rendőrök, a határrendészet, parti őrség és csendőrség támogatásával. A házkutatások során 100 ezer eurónyi - különböző valutákból álló - készpénzt és négy, 100 ezer eurós piaci értékre becsült gépkocsit, egy gázpisztolyt, mobiltelefonokat és más bizonyítékokat foglaltak le a hatóságok. A DIICOT hét gyanúsítottat őrizetbe vett, négy másikat hatósági felügyelet alá helyezett bűnszövetkezet létrehozása és embercsempészés gyanújával.