VIDEÓ, VIDEÓINTERJÚ – Karbantartási munkálatok a Mátyás-szoborcsoporton

VIDEÓ, VIDEÓINTERJÚ – Karbantartási munkálatok a Mátyás-szoborcsoporton
Kolozsi Tibor szobrászművész vezetésével ma reggel elkezdődtek a Mátyás-szoborcsoport karbantartási munkálatai. Amint arról már januárban írtunk a Szabadság hírportálon, bár a felszíni zöld színű réteg képződését előidéző oxidációs folyamatok megakadályozása érdekében Fadrusz János emblematikus alkotásának bronzalakjait évente kellett volna viaszozni, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 2012 óta nem végeztette el ezt a karbantartási munkálatot.

Tavaly júliusban végül kérvényezte ugyan a bukaresti szakhatóságtól a beavatkozást, ám a fővárosi intézmény vezetői úgy döntöttek: a teljes körű restaurációs munkálatokkor szükséges (!), mintegy 10 ezer lejbe kerülő rendkívül vaskos dokumentáció összeállítására van szükség az engedélyezéshez, amelynek költségét a helyhatóságnak kell fedeznie. A korábbi restaurálást végző Kolozsi Tibor szobrászművész szerint a városházi szakosztály alkalmazottainak a restaurálást követő karbantartási útmutató alapján kellett volna eljárniuk.

Lapunk folyamatosan napirenden tartotta az ügyet. Június 24-én Oláh Emese kolozsvári RMDSZ-es alpolgármester a Szabadság hírportálnak adott videóinterjúban arról számolt be hírportálunknak, hogy a karbantartási munkálatokra kiírt versenytárgyalást Kolozsi Tibor szobrászművész nyerte, a projekt értéke 4500 lej.