Vetítéssorozattal tiszteleg Jean-Luc Godard munkássága előtt a Művész mozi

Vetítéssorozattal tiszteleg Jean-Luc Godard munkássága előtt a Művész mozi
Szeptember 13-án, 91 éves korában hunyt el Jean-Luc Godard francia–svájci filmrendező, a francia új hullám legendás alakja. Munkássága előtt tisztelegve a kolozsvári Művész mozi a Francia Intézettel partnerségben hétvégén – szeptember 23. és 25. között – három általa rendezett és egy róla szóló filmet vetít – olvasható az Hommage à Jean-Luc Godard (Tisztelgés Jean-Luc Godard előtt) nevet viselő esemény leírásában.

„Jean-Luc Godard meghalt. Nehéz leírni és végiggondolni ezt a mondatot, annál is inkább, mert filmjei és szavai révén állandó tisztánlátással, páratlanul élénk szellemiséggel határozta meg az elmúlt hét évtizedet, anélkül, hogy zsenialitásából egy cseppet is veszített volna. Segített nekünk gondolkodni, a filmet a maga történetében, a történelmet pedig a mozin keresztül látni. Ezt az örökséget – amely lehetővé teszi, hogy soha ne szűnjön meg a párbeszéd – végtelenül értékes kincsként kell őriznünk” – áll a leírásban.

Kiemelik: Jean-Luc Godard találékonysága és pimaszsága soha nem felelt meg annak az egyszerű vágynak, hogy felkavarjon, provokáljon, még kevésbé, hogy megfeleljen a korszellemnek vagy a divatnak, művészete – éppen ellenkezőleg – az ősök nagy fokú ismeretében gyökerezett.

Jean-Luc Godard. Fotó: Christophe D Yvoire

Mint írják, a hétvégi vetítéssorozattal a francia új hullám legendás alakjának, a háború utáni korszak egyik legfontosabb francia rendezőjének rendkívüli munkássága és a filmművészethez való hozzájárulása előtt tisztelegnek. Pénteken, szeptember 23-án este kilenctől Jean-Luc Godard Bolond Pierrot (Pierrot le fou) című 1965-ös romantikus filmdrámáját vetítik, amelynek főszerepeit Jean-Paul Belmondo és Anna Karina alakítják. A film román és angol felirattal nézhető. Szombaton, szeptember 24-én este fél kilenctől a rendező Búcsú a nyelvtől (Adieu au langage) című 2014-es francia–svájci kísérleti esszéfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők román felirattal.

Vasárnap, szeptember 25-én délután négy órától a Michel Hazanavicius által rendezett Le Redoutable című, Jean-Luc Godard és Anne Wiazemsky színésznő szerelmi történetét feldolgozó 2017-es alkotást tekinthetik meg a nézők, román felirattal. Ezt követően este fél héttől Jean-Luc Godard utolsó alkotásával, a Le Livre d'image című 2018-as kísérleti filmdrámával zárul a vetítéssorozat. Az alkotás szintén román felirattal tekinthető meg.

A vetítéssorozat további részletei a cinema-arta.ro weboldalon és a Facebook-eseménynél böngészhetők.