Filmek a helyekről, ahol élünk – UrbanEye Filmfesztivál első alkalommal Kolozsváron is

Filmek a helyekről, ahol élünk – UrbanEye Filmfesztivál első alkalommal Kolozsváron is
Első alkalommal érkezik a kolozsvári Művész moziba (Egyetem/Universității utca 3. szám) a Bukarestben már nyolc sikeres kiadást megért UrbanEye Filmfesztivál: május 11. és 15. között, szerdától vasárnapig az érdeklődők pezsgő és izgalmas játék-, valamint dokumentumfilmeket nézhetnek építészettel, lakóközösségekkel és élőhelyekkel kapcsolatos jelenségekről, történetekről világszerte, vezetett városi sétákon vehetnek részt és műhelyfoglalkozásokba is bekapcsolódhatnak – olvasható az esemény leírásában.

Mint írják, a kolozsvári kiadás tematikáját tekintve arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is jelent a városok újjáépítése napjainkban, amikor a lakóházak, műemlékek, sőt néha egész városok pusztulása is mondhatni általános jelenséggé vált a közvetlen környezetünkben.

A kolozsvári UrbanEye Filmfesztivált május 11-én, szerda este hét órakor Hans Christian Post Where to With History? című dokumentumfilmje nyitja meg, amely történetében a fesztivál fő tematikáit járja körül: műemlékek, építészet és emlékezet. Drezda egyrészt híres arról, hogy megpróbálta aprólékosan rekonstruálni a második világháború idején lebombázott történelmi központját, másrészt pedig hírhedt arról a jobboldali hullámról, amely 2015-től söpört végig a városon és a szélsőjobboldal egyik központjává tette Németországban és Európában egyaránt. Ez a film azt vizsgálja, hogy a „híres” és „hírhedt” hol keresztezi egymást.

Május 12-én, csütörtökön 18.30-tól a Lotte Schreiber és Michael Rieper által készített Such Stuff as Dreams are Made on című dokumentumfilm tekinthető meg a Művész moziban. Az alkotás hat ausztriai önszerveződő és önmenedzselt lakóközösségen keresztül keresi a választ arra, mi ösztönzi az embereket, hogy maguk kezdeményezzenek és szervezzenek közösségi életet, milyen eszmék állnak e mögött és hogyan dolgozzák ki a finanszírozást.

Jelenet a Such Stuff as Dreams are Made on című dokuból

Pénteken, május 13-án két filmmel is várják az érdeklődőket. 18.30-tól megtekinthető Fredrik Gertten Kiszorítva (Push) című dokuja, amely a lakhatási kérdéssel foglalkozva azt vizsgálja, miért nem engedhetjük meg magunknak, hogy saját városainkban éljünk. A folytatásban este kilenctől Wes Anderson A Francia Kiadás (The French Dispatch) című alkotása látható, amelyben olyan nevek tűnnek fel, mint Timothée Chalamet, Owen Wilson, Léa Seydoux, Frances McDormand vagy Tilda Swinton. A számtalan szálon futó történetben egy kitalált 20. századi francia városban kiadott amerikai magazin utolsó lapszámában a szerkesztőség tagjai különleges emlékeket elevenítenek fel.

Szombaton, május 14-én délelőtt 11-től a De-a detectivii patrimoniului című workshopra várják a 6 és 9 év közötti gyerekeket, jelentkezni ide kattintva lehet. Délután három órától a kolozsvári mozik világáról és történetéről tudhatnak meg többet azok, akik részt vesznek a Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată nevű vezetett túrán Barazsuly Viktória Adriennel és Gál Zsófiával, a Korzo Egyesület művészettörténészeivel.

A nap folytatásaként 16.30-tól Stella van Voorst van Beest Good Neighbours című dokumentumfilmjét vetítik. Két szomszéd, Ada és Wilma önkéntesként dolgozik a rotterdami városi tanács kampányában, amelynek célja az idősek elmagányosodása elleni küzdelem. Az alkotás azt mutatja be, hogy két aranyszívű holland nő hogyan szenteli magát feltétel nélkül mások megsegítésének, szükség esetén a hivatalos szabályokat is megkerülve.

Jelenet a Good Neighbours című dokumentumfilmből

Este héttől Tim Slade The Destruction of Memory című dokuja tekinthető meg, amely Robert Bevan azonos című könyve alapján készült és az elmúlt évtizedek kulturális pusztításait térképezi fel világszerte. A nap zárásaként este kilenctől a Rikke Selin Fokdal és Kaspar Astrup Schröder által készített Making a Mountain látható. A neves építész, Bjarke Ingels 2011-ben nyerte meg a koppenhágai hulladékhasznosító üzem építésére kiírt pályázatot azzal az ötletével, hogy a tetőt egy egész évben használható sípályát is magában foglaló térré alakítja át. A film végigkíséri a teljes folyamatot a tervezéstől a kihívásokon át a kivitelezésig.

Május 15-én, vasárnap déli 12 órától az érdeklődők Időutazás gyalogtempóban (Călătorie în timp în ritm de mers) címmel választható magyar vagy román nyelvű hangsétán vehetnek részt Adorjáni Pannával és Láng Dániellel. Részletek a fesztivál Facebook-oldalán és weboldalán.

A nap folytatásaként három filmet láthatnak az érdeklődők a Művész moziban. 16.30-tól Ben Masters The River and the Wall című alkotását vetítik, amely öt barát közel 2000 kilométeres útjának krónikája, akik kerékpárral, lóháton és kenuval vágnak neki a texasi határ ismeretlen vadonjának. 18.30-tól az Eric Bednarski által rendezett Warsaw: A City Divided című dokumentumfilm látható, amely a varsói gettó építésének történetét meséli el a fal mindkét oldaláról. Vasárnap este nyolctól Andrey Paounov Walking on Water című alkotása zárja a fesztivált: a film egy művészházaspár, Christo és Jean-Claude alkotói folyamatát követi nyomon A lebegő kikötők (The Floating Piers) című nagyméretű installáció megalkotásában.

Jelenet aThe River and the Wall című filmből

További részletek a fesztivál Facebook-oldalán, weboldalán és Facebook-eseményénél, a vetítésekre és kísérőrendezvényekre jegyek az eventbook.ro weboldalon kaphatók.

(Borítókép: Jelenet a Where to With History? című dokuból)