Kiállítással, zenével, filmmel ünnepli 109. születésnapját a Művész mozi

Kiállítással, zenével, filmmel ünnepli 109. születésnapját a Művész mozi
Megnyitásának 109. évfordulóját ünnepli a kolozsvári Művész (Arta) mozi: kedden, november 22-én a Ziua Arta 109 nevet viselő szülinapi eseménysorozat részeként mozitörténeti kiállítással, bakelit-hangulattal és filmvetítéssel várják a közönséget.

A szervezők célja, hogy a rendezvénnyel hidat képezzenek múlt és jelen között: a Povestea Arta nevet viselő tárlat a mozi történetét meséli el a kezdetektől, a Curated by Arta „eklektikus” vetítéssorozat részeként pedig a szülinapon – és attól kezdődően keddenként – a mozi egyik munkatársa által ajánlott filmet láthat a közönség.

November 22-én este 6 órától nyitják meg az állandó tárlatot a mozi előterében lévő kávézóban (Arta Cáfé): a Povestea Arta a mozi archívumából összegyűjtött különféle dokumentumok által mutatja be az intézmény 109 éves történetének legfontosabb mérföldköveit, a tárlatmegnyitó pedig zenei aláfestést is kap. „Ha volt lehetőséged ellátogatni hozzánk tavaly, akkor valószínűleg találkoztál már Ákossal, a wax on fridays néven ismert bakelit-rajongóval” – írják a szervezők, kiemelve: a jazzes vonalakkal keveredő soul mellett a válogatás a szülinap folytatásaként vetített Sorrentino-filmhez is megadja majd a hangulatot a klasszikus kilencvenes évek hangzásvilágával.

A nap tehát a most induló Curated by Arta sorozat első vetítésével zárul: a közönség este 8 órától megtekintheti Paolo Sorrentino A nagy szépség (La Grande Bellezza) című 2013-as filmjét, amelyet a Művész mozi csapatából Delia Brad ajánl.

Jelenet A nagy szépség című filmből. Fotó forrása: port.hu

A történet főszereplője, Jep Gambardella író, újságíró a római társasági élet központi figurája, és bár tehetséges írónak tartják, mindössze egyetlen könyvet írt, azt is 40 éve. Írás helyett legtöbb energiáját abba fekteti, hogy részt vegyen a felső tízezer társasági rendezvényein, hajnalig tartó partijain. Jep 65. születésnapját követően elgondolkodik élete haszontalanságán, majd elkezdi bejárni Rómát, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó „nagy szépséget”. Delia Brad szerint Sorrentino filmje az érzékiség, a melankólia és a szatíra között váltakozva párbeszédet kezdeményez a nagy keresésekről – a művészetről, a szerelemről, a spiritualitásról, az élet értelmének megtalálásáról. A film emellett vizuálisan is élvezetes, főként azok számára, akik szeretik Rómát – idézik a szervezők a filmet ajánló Delia Bradot. A legjobb nemzetközi film kategóriában 2014-ben Oscar-díjat nyert alkotás román és angol felirattal nézhető.

A szülinapi program és a film megtekintéséhez szükséges jegyvásárlás további részletei a www.cinema-arta.ro weboldalon érhetők el.