Újabb 13 haláleset, vesztegzár alatt Szucsáva és a környező községek

Újabb 13 haláleset, vesztegzár alatt Szucsáva és a környező községek
A belügyminiszter által néhány perccel ezelőtt kibocsátott katonai rendelet értelmében karanténba kerül Szucsáva város és több környező község.

Marcel Vela közölte, hogy az intézkedést az indokolja, hogy jelenleg 2 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, ráadásul közel 600 személyt ebben a térségben regisztráltak.  Tudatta azt is, hogy a katonaság és a rendőrség a helyszínen ellenőrzik a rendelet betartását.

Bogdan Desepescu államtitkár arról számolt be, hogy a spanyolországi és az olaszországi járatokat további 14 napra felfüggesztették. „Aki elhagyja a karantént, annak az eljárást újból kell kezdenie, fedeznie kell az összes költséget, mi több, büntető eljárást indítanak ellene” – mondta az államtitkár.

A sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: a Romániában eddig beazonosított 2106 fertőzött közül 593-an suceavaiak.

Szucsáván és környékén nem sokkal azt követően rendelték el a vesztegzárat, hogy a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma hirtelen 65-re emelkedett, miután a suceavai megyei kórház 13 múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bebizonyosodott: ők is megfertőződtek koronavírussal.

A több mint százezer lakosú bukovinai település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegükről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt.

Egyebek mellett a több mint húsz halálos áldozatot követelő suceavai egészségügyi válság miatt kényszerült lemondásra múlt héten Victor Costache korábbi egészségügyi miniszter is.