Verseny és színház is lesz a 14. Humorfeszten

Verseny és színház is lesz a 14. Humorfeszten
Lesz miből válogatnia a közönségnek az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége által április 3-a és 9-e között Kolozsváron szervezett 14. Humorfeszten.

Az egy hetes rendezvény alatt, április 6-án profi színészek mutatják be Székely Csaba Idegenek című négy felvonásos darabját, újra megszervezik a humoristák versenyét, amire az előválogatás március 8-a és április 7-e között esedékes, de olyan visszatérő vendégművészeket is láthatunk-hallhatunk, mint a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Felméri Péter, Open Stage stb. A fellépő művészek között van Gáspárik Attila színművész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója is, aki évekkel ezelőtt Nagy István színművésszel alkotott humoristapárost.  

Jakab Adorján főszervező szerint a fentebbi időben újra Kolozsvár lehet az erdélyi humor fővárosa, de ezt követően Humorkaraván néven további tizenkét erdélyi településre látogatnak el, ahova vélhetőleg azt a Székely Csaba-művet is elviszik, amelyet az idei Humorfeszt nagy újításának tartanak.

– A színházak egyre kevesebb komédiát játszanak, ám a humor átszövi életünket és a színpadot. Az egész estét betöltő Idegenek külön történetekből áll, a politikai paletta kérdéseire, az identitáskeresés problematikájára összpontosít. Túlmutat szűkebb életterünkön, Erdélyen, de mégis ezt a közeget próbálja megfogalmazni – nyilatkozta Viola Gábor, a kolozsvári Állami Magyar Színház művésze az április 6-i színházi bemutatóról, amelyen Bodolai Balázzsal, Imecs Leventével, Pál Emőkével és Sebők Mayával együtt lép fel. 

– A humor mindenkié. Két év után újra megszervezzük a humoristák versenyét, ahova március 5-ig lehet jelentkezni a verseny@humorfeszt.ro e-mail címre küldött (nevet, telefonszámot és települést tartalmazó) e-maillel, illetve 5–8 perces saját anyaggal. Az előválogatások március 8-án kezdődnek Marosvásárhelyen, ezt több székelyföldi város követi, majd a Partiumi következik, április 7-én pedig a kolozsvári eseménnyel zárul az előválogató – tudtuk meg György Botondtól.

A szervezők azt is elmondták, a jegyárusítás máris elkezdődött, már most le lehet foglalni a kedvezményes árú jegyeket a biletmaster.ro honlapon vagy a színház pénztárában, de majd bérletet is lehet váltani.