Vékás Lajos a Sapientia első díszdoktora

Vékás Lajos a Sapientia első díszdoktora
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első alkalommal adományozott Doctor Honoris Causa címet; a kitüntetett dr. Vékás Lajos Széchényi-díjas professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A címet a jogtudományokban elért kiemelkedő tudományos tevékenysége, a Sapientiával fenntartott tartalmas kapcsolata és nemzetközi elismertsége okán ítélték oda.

A rendezvénynek a Sapientia EMTE kolozsvári karának Aula Magna terme adott otthont, ahol elsőként a Guttman Mihály Pedagógus Kórus vezetésével elhangzott a nemzeti Himnusz. A tiszteletbeli meghívottak köszöntését követően dr. Tonk Márton dékán, a Sapientia EMTE szenátuselnöke tartott nyitóbeszédet, majd dr. Dávid László rektor levelét közvetítette a jelenlévőknek.

Levelében a rektor rávilágított a Sapientia EMTE megannyi úttörő sikerére, majd a kitüntetett kapcsán hozzátette: „De legalább ennyire megtisztelő a kitüntetett személyben az, hogy ő is közösséget vállal velünk, az, hogy értékrendjével, habitusával erősíti egyetemünket”.

A Doctor Honoris Causa magas fokú elismerést az egyetem szenátusa évente kétszer adományozhatja oda, a döntést dr. Balog Adalbert rektorhelyettes ismertette. Ezt követően dr. Veres Emőd tanszékvezető professzor laudációjában Vékás Lajos sikereit, élettörténetét ismertette, de a méltatás kitért a Vékás nagyapja és apja által elért eredményekre is.

Köszönetében dr. Vékás Lajos professzor úgy fogalmazott: „Nehezen tudom leküzdeni meghatódottságom, mert ezt a kitüntetést Kolozsváron, a szülővárosomban kaptam, néhány száz méterre attól a háztól, ahol 77 évvel ezelőtt a világot megláttam. Ötéves koromban a történelem vihara elsodort innen, de szüleimnek hála ez a lelki kapcsolat a szülőváro­sommal mindvégig megmaradt, és amióta tehetem, ezt a lelki kapcsolatot tettekben is igyekszem kifejezésre juttatni”.

Végezetül a frissen felavatott díszdoktor Magánjogi kodifikáció kultúrtörténeti tükörben címmel tartott előadást.

Farkas Júlia Dorottya

(Borítókép: Ilyés Zalán felvétele)