Vegyi fegyverrel hajtották végre a szíriai támadást

Vegyi fegyverrel hajtották   végre a szíriai támadást
A Törökországba szállítottak közül elhunyt három áldozat boncolása során bebizonyosodott, hogy vegyi fegyverrel hajtottak végre támadást kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Han Sejkun településén - írta a Millyet című török napilap az internetes oldalán csütörtökön, Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Kirikkaléban tett nyilatkozatára hivatkozva.

Bozdag elmondta: az érintettek fojtogató gáz következtében vesztették életüket, tüdejükben súlyos ödéma alakult ki. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a vizsgálatokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) képviselőivel közösen végezték a dél-törökországi Adana egyik kórházában.

A nyugati országok Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással, míg Moszkva szerint a szíriai kormányhadsereg egy fegyverraktárat talált el, ahol a lázadók vegyi fegyvereket tároltak.

A WHO szerint a légicsapást követően 70 ember halt meg, és százak egészsége károsodott. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy legalább 86 halott van, köztük 30 gyerek és 20 nő. Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette: a szíriai rezsim több mint 100 embert ölt meg, beleértve legalább 50 kiskorút.

Az Idlíbbel határos dél-törökországi Hatay tartomány kormányzói hivatalának szerdai közleménye szerint az incidens után 58 embert szállítottak török kórházakba.

Egyébként szavazás nélkül ért véget szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az előző napi szíriai feltételezett vegyifegyver-támadással összefüggésben összehívott rendkívüli ülése, amelyen a BT tagjai kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy kudarcot vallottak a már hat éve húzódó konfliktusban.

Az BT-nek egy amerikai-brit-francia szövegezésű határozattervezetről kellett döntenie, amely a támadást elítélte volna, s egyben vizsgálatot rendelt volna el. Szankciókat a tervezett ugyanakkor nem helyezett kilátásba. A dokumentum részletes adatokat követelt volna a szíriai légierő keddi bevetéseiről, és a repülési tervekről.

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete a szíriai vegyifegyver-bevetés esetére katonai akcióval fenyegető Barack Obama volt amerikai elnököt tette felelőssé a Szíriában történtekért.

"Ez a döntés volt a kiindulópont a vegyi fegyvert is bevető terroristák és szélsőséges szervezetek későbbi provokációi számára, le kívánták járatni a damaszkuszi rendszert, és ürügyet akartak teremteni egy szuverén állam elleni beavatkozásra" - jelentette ki Vlagyimir Szafronkov.

Donald Trump amerikai elnök a II. Abdalláh jordániai királlyal tartott közös sajtótájékoztatóján szerdán Washingtonban a többi között azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei meg fogják semmisíteni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet. Az amerikai elnök hitet tett amellett, hogy az IÁ terrorszervezet megsemmisítésével "megvédi a civilizációt" is. Álláspontja szerint a jordániai uralkodó ebben a küzdelemben "egyszer s mindenkorra" vezető szerepet visz. Trump kifejezte felháborodását a szíriai gáztámadás miatt, s mint fogalmazott: mélyen megrendítette őt, hogy gyermekek haltak meg a támadás következtében   

Ugyanakkor mintegy hatmilliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíria támogatására a szerdai brüsszeli nemzetközi donorkonferencia résztvevői.