Végre elkészült a kolozsvári integrált hulladékkezelő központ

Végre elkészült a kolozsvári integrált hulladékkezelő központ
A Kolozs Megyei Tanács átvette az integrált hulladékgazdálkodási központ (CMID) műszaki területének építési munkálatait, amely magában foglalja a válogatóüzemet és a mechanikai-biológiai kezelőállomást, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. Alin Tișe megyei tanácselnök történelmi pillanatnak nevezte a hulladékkezelő központ elkészültét, amely megoldást kínál Kolozs megye hulladékgazdálkodására.

„Rendkívül összetett projekt utolsó szakaszát zártuk le most sikeresen, most már a teljes hulladékgyűjtési és -feldolgozási folyamat lehetősége biztosított. Alapvetően a két állomás üzembe helyezésével a hulladékgyűjtés, -szállítás, -kezelés és -tárolás teljes folyamata korszerűvé és sokkal környezetbarátabbá válik. A Kolozs Megyei Tanács minden kötelezettségének eleget tett, minden szükséges lépést megtett, már csak a CMID üzemeltetőjének és a hulladékot begyűjtő és elszállító cégnek a szoros felügyelete van hátra" – fogalmazott a megvalósítás kapcsán Tișe.

Az elvégzett munkálatok költsége meghaladja a 116 millió lejt. Az átvett objektumok között szerepel a válogató csarnok, az ideiglenes bálatároló és finomító csarnok, a hulladékfogadó és a mechanikai előkezelő/kezelő csarnok, a komposztáló platform, a tűzoltó víztartályok, a csurgalékvíztározó, az ivóvíz tartály, a szennyvíztisztító telep, az ivóvíz szivattyútelep, a csapadékvíz-gyűjtő tartály, stb. Ugyanakkor átvették a műszaki területen kívüli hálózatokat is, valamint a mechanikai-biológiai kezelő- és válogatóüzem mobil és technológiai eszközeit és berendezéseit is.