Véget ért a Dakar a kétszeres ralivilágbajnok számára

Véget ért a Dakar a kétszeres ralivilágbajnok számára
Nem folytatja a versenyt a Dél-Amerikában rendezett Dakar-ralin a 2010-ben győztes Carlos Sainz.

A spanyol pilótát most is az elsőségre esélyesek között tartották számon, de az argentínai San Salvador de Jujuy és a bolíviai Tupiza közötti csütörtöki szakaszon nagyot bukott Peugeot-jával. A mért táv vége felé, öt kilométerre a céltól autója lecsúszott az útról és többször átfordulva méterekkel lejjebb landolt. Sainz ezt követően – több mint két óra elteltével – folytatni tudta útját és teljesítette a szakaszt, de kocsiját péntekre nem tudták rajtra kész állapotba hozni.

Az 54 éves, kétszeres ralivilágbajnok csalódottan vette tudomásul, hogy fel kell adnia a versenyt, mivel szerinte jó ritmusban tudott eddig haladni. Ezt támasztja alá, hogy három szakasz után a második helyen állt összetettben. Egy nappal korábban a katari Nasszer al-Attijah, a viadal 2011-es és 2015-ös győztese volt kénytelen – ugyancsak műszaki okok miatt – kiszállni a versenyből.

Bukott és eltörte a jobb combcsontját, így az idei verseny feladására kényszerült a Dakar-rali motoros címvédője, Toby Price is. A szervezők tájékoztatása szerint a KTM-mel versenyző ausztrál, aki vezetett a negyedik szakaszon, az etap 371. kilométerénél bukott, és bal lába combcsonttörése miatt nem tudta folytatni a versenyt. Price az idei Dakaron három szakasz után az ötödik helyen állt összetettben.

Despres átvette a vezetést

A francia Cyril Despres nyerte a Dél-Amerikában a csütörtöki, negyedik szakaszt, és az összetettben is átvette a vezetést.

A San Salvador de Jujuy és Tapiza közötti etapon a motorosok között ötszörös bajnok francia mögött a finn Mikko Hirvonen lett a második, míg a harmadik helyen a versenyt korábban már motorral és autóval is megnyerő, spanyol Nani Roma végzett. Az összetettben eddig vezető, francia Sebastien Loeb ezúttal ötödik lett.

A motorosoknál az osztrák Matthias Walkner volt a leggyorsabb, de összetettben továbbra is a spanyol Joan Barreda vezet.

Románia képviselői is versenyben vannak még, a szatmárnémeti Gyenes Emánuel (a képen) ezúttal a 26., a brassói Marcel Butuza a 63. helyen végzett.

Eredmények, Dakar 2017, 4. szakasz, San Salvador de Jujuy–Tupiza:

Autósok (416 km): 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot) 4:22:55 óra, 2. Mikko Hirvonen, Michel Périn (finn, francia, Mini) 10:51 perc hátrány, 3. Nani Roma, Alex Haro Bravo (spanyol, Toyota) 12:51 p. h. Az összetettben: 1. Despres, Castera 11:33:16 ó., 2. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 4:08 p. h. 3. Hirvonen, Périn 5:04 p. h.

Motorosok (416 km): 1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:57:22 ó., 2. Joan Barreda (spanyol, Honda) 2:02 p. h., 3. Michael Metge (francia, Honda) 3:18 p. h., …, 26. GYENES EMÁNUEL (KTM) 41:09 p. h., …, 63. MARCEL BUTUZA (KTM) 1:35,26 ó. h. Összetettben: 1. Barreda 12:35:43 ó., 2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 18:19 p. h., 3. Walkner 20:25 p h., …, 18. GYENES 1:29,01 ó. h., …, 84. BUTUZA 5:07,26 ó. h.A pénteki ötödik szakaszon a Tupiza és Oruro közötti 692 kilométeres táv vár a mezőnyre, amelyből 447 km lesz a szelektív szakasz. Az idei Dakar jövő szombatig tart, a cél Buenos Airesben lesz.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Rajthoz áll a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros a január 2-án kezdődő Dakar-ralin, amelyet Szaúd-Arábiában rendeznek. Hivatalosan bejelentette a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is, hogy ismét indul a motorosok versenyén.
Sport
Az autósoknál a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol duó nyerte meg a pénteken befejeződött, első alkalommal Szaúd-Arábiában rendezett Dakar ralit, a motorosoknál pedig az amerikai Ricky Brabec győzött.
Sport