Vb-selejtezők: sima magyar vereség Bázelben

Vb-selejtezők: sima magyar vereség Bázelben
A magyar labdarúgó-válogatott 5–2-re kikapott Svájc vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat kilencedik fordulójának szombati játéknapján.

A párharc 46. mérkőzésén 30 magyar győzelem és 5 döntetlen mellett ez volt a 11. svájci siker. A magyarok, akik 41 éve nyeretlenek Svájcban. A tízpontos magyarok az utolsó, keddi fordulóban Feröer-szigetek csapatát fogadják a budapesti Groupama Arénában, ahol egy pont is elég számukra a harmadik hely megtartásához. Az már korábban kiderült, hogy előrébb nem tud lépni a nemzeti együttes, így – ahogy 1986 óta mindig – biztosan lemarad a vb-ről.

A St. Jakob Park Stadionban 32 018 személy tekintette meg az olasz Paolo Tagliavento vezette meccset.

Európai vb-selejtezők, 9. forduló: B-csoport: • Svájc–Magyarország 5–2 (gól: Xhaka – 18., Frei – 20., Zuber 2 – 43. és 49. perc, továbbá Lichtsteiner – 83. perc, illetve Guzmics – 58. perc és Ugrai – 89. perc).

A két együttes összeállítása:

SVÁJC: Yann Sommer – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Johan Djourou, Francois Moubandje – Remo Freuler (84. perc Eren Derdiyok), Fabian Frei (73. perc Denis Zakaria), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic (63. perc Breel Embolo), Steven Zuber; szövetségi kapitány: Vladimir Petkovics (Bosznia-Hercegovina).MAGYARORSZÁG: Gulácsi Péter – Bese Barnabás (33. perc Lang Ádám), Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Korhut Mihály – Pátkai Máté, Elek Ákos (56. perc Márkvárt Dávid) – Varga Roland (69. perc Sallai Roland), Nagy Ádám, Lovrencsics Gergő – Ugrai Roland; szövetségi kapitány: Bernd Storck (Németország).Már a mérkőzés kezdetén magához ragadta a kezdeményezést a svájci csapat. Egymást követték a hazai akciók, amelyek végén rendre tiszta lövőhelyzet alakult ki, de a távoli kísérletek eleinte elkerülték a magyar kaput, vagy éppen Gulácsi kezében landoltak. Amikor kissé meddővé vált a hazaiak fölénye és megnyugodhatott Bernd Storck szövetségi kapitány együttese, hogy átvészelte az első negyedóra rohamait, akkor Gulácsi óriásit hibázott: egy hazaadásnál elcsúszott, így Xhaka pályafutása egyik legkönnyebb gólját szerezte. Nem kellett sokat várni a második svájci találatra sem, ami hasonlóan balszerencsés körülmények között esett, ugyanis Bese lábáról vágódott a labda a magyar kapuba. A félidőből hátralévő időben még volt néhány svájci helyzet, amelyekből eleinte les, vagy Gulácsi-bravúr miatt nem lett gól, de a végén még Zuber betalált, ezzel a svájciak egy félidő alatt bebiztosították sikerüket. Az egyetlen magyar kapura lövést Varga Roland eresztette meg szabadrúgásból közvetlenül a szünet előtt.

A folytatásban sem változott semmi, a hazaiak első támadásukból ismét betaláltak Zuber révén, de Gulácsi ekkor is hatalmasat hibázott. A svájciak nem álltak le, záporoztak a lövések a magyar kapura, Gulácsi többször szépen védett a bakijai után. A magyarok aztán egy szögletet követően váratlanul szépítettek, amit a vendégdrukkerek görögtüzekkel ünnepeltek, ezért figyelmeztették őket. Ezt követően kissé alábbhagyott a lendület, a svájciak már nem erőltették annyira a támadások befejezését, de így is adódott néhány ígéretes lehetőségük, igaz egy ízben a magyar csapat is betalálhatott volna, végül Lichtsteiner gyönyörű lövése és Ugrai fejese is utat talált a kapuba.

Az Európa-bajnok Portugália 2–0-ra győzött Andorrában, így az utolsó fordulóban dől el, ők vagy Svájc jut-e ki egyenes ágon a vb-re. Az andorrai összecsapáson Cristiano Ronaldo 15. gólját szerezte a selejtezősorozatban, amivel – Robert Lewandowski után – ő is megdöntötte a jugoszláv Predrag Mijatovics korábbi rekordját, aki az 1994-es kvalifikációban 14-szer volt eredményes. A négyszeres aranylabdás sztár a szünetben állt be – ez volt a második gólja a nemzeti csapatban, amelyet csereként szerzett.

További eredmények: • Feröer-szigetek–Lettország 0–0 • Andorra–Portugália 0–2 (gól: C. Ronaldo – 63. és André Silva – 86. perc). A csoport állása:

1.       Svájc 9        9        0        0        23–5  27

2.       Portugália   9        8        0        1        30– 4 24

3.       Magyaro.    9        3        1        5        13–14         10

4.       Feröer         9        2        3        4        4–15  9

5.       Letto. 9        1        1        7        3–18  4

6.       Andorra      9        1        1        7        2–19  4

A további program, 10., utolsó forduló (október 10., a mérkőzések egységesen 21.45 órakor kezdődnek):Magyarország–Feröer-szigetek (az m4sport tévéadó követi élőben, valószínűleg geokódolás nélkül) • Lettország-Andorra • Portugália-Svájc.

A pénteki és szombati Európai vb-selejtezők 9. fordulója után Európából Spanyolország szerezte meg az oroszországi repülőjegyeket Albánia 3–0-s legyőzésével. A Mircea Lucescu szövetségi kapitány irányította Törökország viszont ugyanilyen arányban kikapott Izlandtól, s az együttesnek elszálltak a továbbjutási esélyei:

Eredmények:

A-csoport: • Fehéroroszország–Hollandia 1–3 • Bulgária–Franciaország 0–1 • Svédország–Luxemburg 8–0. Az állás: 1. Franciaország 20 pont, 2. Svédország 19, 3. Hollandia 16, 4. Bulgária 12, 5. Fehéroroszország 5 (5–19), 6. Luxemburg 5 (7–25).D-csoport: • Ausztria–Szerbia 3–2 • Írország–Moldovai Köztársaság 2–0 • Grúzia–Wales 0–1. Az állás: 1. Szerbia 18 pont, 2. Wales 17, 3. Írország 16, 4. Ausztria 12, 5. Grúzia 5, 6. Moldovai Közt. 2.G-csoport: • Spanyolország–Albánia 3–0 • Olaszország–Macedónia 1–1 • Liechtenstein–Izrael 0–1. Az állás: 1. (és már kijutott) Spanyolország 25 pont, 2. Olaszország 20, 3. Albánia 13, 4. Izrael 12, 5. Macedónia 8, 6. Liechtenstein 0.H-csoport: • Ciprus–Görögország 1–2 • Gibraltár–Észtország 0–6 • Bosznia-Hercegovina–Belgium 3–4. Az állás: 1. (már vb-résztvevő) Belgium 25 pont 2. Görögország 16, 3. Bosznia-Hercegovina 14, 4. Észtország 11, 5. Ciprus 10, 6. Gibraltár 0. I-csoport: • Horvátország–Finnország 1–1 • Koszovó–Ukrajna 0–2 • Törökország–Izland 0–3. Az állás: 1. Izland 19 pont, 2. Horvátország 17 (13–4), 3. Ukrajna 17 (13–7), 4. Törökország 14, 5. Finnország 8, 6. Koszovó 1.A kilenc selejtezőcsoportból az első helyezettek kijutnak a jövő évi oroszországi vb-re, míg a nyolc legjobb második novemberben oda-visszavágós pótselejtezőn küzd meg a négy további helyért.

Már 13 csapat kijutott

Csütörtökön a címvédő Németország, valamint Anglia, pénteken pedig Spanyolország labdarúgó-válogatottja jutott ki a jövő évi, oroszországi világbajnokságra. Szombaton első afrikai csapatként Nigéria kvalifikált tizenkettedikként. A „szuper sasok” becenevű együttes 1–0-ra győzött Zambia ellen, Nigéria az előzetesen legnehezebbnek tartott, B-jelű csoportból jutott ki a vb-re úgy, hogy öt eddigi mérkőzéséből négyet megnyert, egyszer pedig – Kamerun otthonában – döntetlenre végzett. A csoport negyedik tagja Algéria. Az afrikai selejtezőből az öt csoportelső szerepelhet a jövő évi tornán.

Mexikó után Costa Rica is továbbjutott a vb-re 13-ként. A latin-amerikai ország a Nate-hurrikán miatt egy nappal későbbre halasztott, Honduras elleni vb-selejtezőn, ha nehezen is, de megszerezte a szükséges pontot.

A CONCACAF-zónából az 5. selejtezőkörből az első három helyezett kijut a vb-re, a negyedik helyezett interkontinentális pótselejtezőt vív az ázsiai zóna Ausztrália–Szíria párharcának győztesével.

Észak- és közép-amerikai vb-selejtezők, 5. szakasz, 9. forduló: • Egyesült Államok–Panama 4–0 • Mexikó-Trinidad és Tobago 3–1 • Costa Rica–Honduras 1–1. Az állás: 1. (és már vb-résztvevő) Mexikó 21 pont, 2. (és továbbjutott) Costa Rica 16, 3. Egyesült Államok 12, 4. Panama 10 (7–9), 5. Honduras 10 (10–17), 6. Trinidad és Tobago 3.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:Afrika (5 helye van a kontinensnek): Nigéria • Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia • Dél-Amerika (4): Brazília • Európa (13 + 1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország • Észak- és Közép-Amerika (3): Mexikó, Costa Rica • Interkontinentális pótselejtező (2): –.