Vasárnap esténként kortárs magyar filmeket tűz műsorára a Duna tévé

…egészen június közepéig

Vasárnap esténként kortárs magyar filmeket tűz műsorára a Duna tévé
A közszolgálati média és a Nemzeti Filmintézet (NFI) együttműködésének köszönhetően a kortárs magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai láthatók február 19-től kezdődően vasárnap esténként a Duna Televízión – jelentette be Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Altorjai Anita a budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, a közmédia egyik legfontosabb szerepe a kultúraközvetítés: megismertetni a nézőkkel a magyar történelem sorsfordító eseményeit, adaptálni a klasszikus magyar irodalmi műveket és teret adni olyan alkotásoknak, amelyek a Nemzeti Filmintézet támogatásával születtek meg – tájékoztat az MTI.

Felidézte: a Nemzeti Filmintézettel történő együttműködés első lépéseként tavaly december végén sikerrel mutattak be magyar alkotásokat (Aranybulla, Aki legyőzte az időt, A helység kalapácsa, A maga természete szerint és szabadon) a Duna tévén, az együttműködés pedig folytatódik, hiszen vasárnaptól kezdődően négy hónapon keresztül újabb húsz filmet vetítenek. Minden vasárnap este egy-egy olyan alkotást mutatnak be, amely az elmúlt években született, a filmek többségét pedig korábban még nem vetítették televízióban.

Műsorra tűzik többek között Szász Attila Apró mesék című történelmi romantikus thrillerét

Altorjai Anita hozzátette: történelmi események feldolgozását, irodalmi adaptációkat, animációs alkotásokat, dokumentum- és mozifilmeket, tévéjátékokat láthat a közönség. A június közepéig tartó időszakot műfaji sokszínűség jellemzi: a romantikus, klasszikus filmektől az animáción és a krimin keresztül a dokumentumfilmekig vagy a történelmi művekig változatos lesz a kínálat – mondta. A válogatásban szerepelnek nemzetközi fesztiválokon díjazott filmek is, de rangos magyarországi szakmai díjas alkotásokkal is találkozhatnak a nézők, a kínálatban továbbá láthatunk több olyan tévéjátékot is, amely az ország színházainak produkcióiból készült.

Június közepéig a következő magyar filmeket vetíti a Duna tévé (pontosabban eddig ezeket a címeket és dátumokat hozták nyilvánosságra):

  • Hajnali láz (r. Gárdos Péter) – február 19.
  • A berni követ (r. Szász Attila) – február 26.
  • Kék kék kék (r. Szűcs Gábor) – március 5.
  • Ida regénye (r. Goda Krisztina) – március 12.
  • Nincs parancs! (r. Szalay Péter) – március 19.
  • Liza, a rókatündér (r. Ujj Mészáros Károly) – március 26.
  • Valan, az angyalok völgye (r. Bagota Béla) – április 2.
  • Toldi (r. Jankovics Marcell) – április 9.
  • Saul fia (r. Nemes Jeles László) – április 16.
  • Becsúszó szerelem (r. Nagy Viktor Oszkár) – április 23.
  • Apró mesék (r. Szász Attila) – április 30.
  • Katinka (r. Pálinkás Norbert) – május 7.
  • A tökéletes gyilkos (r. Pacskovszky József) – május 14.
  • Spirál (r. Felméri Cecília) – május 21.
  • Korai menyegző (r. Olt Tamás és Vékes Csaba) – május 28.
  • Örök hűség (r. Iványi Marcell) – június 4.
  • Frici és Aranka (r. Tóth Tamás) – június 11.
  • Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (r. Horvát Lili) – június 18.

A vetítéssorozat vasárnap Gárdos Péter Hajnali láz című drámájával kezdődik – a rendező a szülei történetéből írt nagysikerű könyvét filmesítette meg

Mivel nem csupán a filmeket, hanem az elkészítés folyamatát is szeretnék bemutatni, különböző műsorokban az alkotókkal és a szereplőkkel is találkozhatnak majd a nézők. Tavaly a közmédia csatornáin 1200 filmet vetítettek, amelyeknek több mint fele magyar volt – fogalmazott Altorjai Anita.

Megtekinthető a Gárdonyi Géza Ida regénye című népszerű romantikus művéből készült legújabb filmes adaptáció, amelynek televíziós premierje decemberben volt, szintén a Dunán

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke felidézte, hogy az NFI elindításakor – több mint két évvel ezelőtt – kiemelt feladatnak tartották, hogy támogatóként hozzájáruljanak a mozifilmek mellett értékteremtő, szórakoztató, minőségi mozgóképes tartalmak létrejöttéhez olyan korszerű formátumokban, mint a sorozat vagy a minisorozat, amelyek a megváltozott filmfogyasztási szokásokhoz igazodnak. Emellett természetesen az is fontos, hogy ezek az alkotások minél szélesebb közönséghez eljussanak. Az online térben éppen ezért indították el a Filmio szolgáltatást, most pedig az MTVA-val közös sorozat is újabb mérföldkő. „A közmédiának köszönhetően heti rendszerességgel kínálhatunk sokszínű és friss magyar mozgóképtartalmat a tévénézőknek, határon innen és határon túl is a Duna tévén” – tette hozzá.

Borítókép: Jelenet a Felméri Cecília által rendezett Spirál című filmből, amely májusban látható a Duna tévé műsorán. Fotók forrása: port.hu