Választási megállapodást írt alá az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel és a Magyar Polgári Erővel

Országosan egység, helyi szinten verseny

Külön írták alá a megegyezést az összefogásról
Választási megállapodást írt alá a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE), amelyben az együttműködés alapelveit szögezték le az idei „szuperév” kihívásaira való tekintettel. Két-kétpárti megegyezésről van szó az RMDSZ és az EMSZ, illetve az RMDSZ és az MPE között. A szerdai aláírást követő kolozsvári sajtóértekezleten jelen levő pártelnökök kitérő választ adtak arra, hogy az összefogás jegyében született megállapodást miért külön-külön írta alá Zakariás Zoltán, az EMSZ és Kulcsár-Terza József, az MPE megbízott elnöke. Amit elmondtak: az RMDSZ EP-képviselőjelölti listáján az EMSZ a nem befutónak számító 4., míg az MPE az 5. helyen indíthat jelöltet, ugyanakkor a két kisebbik magyar párt támogatja Soós Zoltán független polgármesterjelöltet, aki Marosvásárhelyen indul újabb mandátumért, illetve az RMDSZ Maros és Szatmár megyei tanácselnökjelöltjeit, és szatmári polgármesterjelöltjét.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az összefogás legelőször 2009-ben körvonalazódott, amikor Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az RMDSZ EP-listáját vezette; 2016-ban a parlamenti választások előtt jött létre megállapodás, ez 2020-ban megismétlődött. Négy évvel ezelőtt mind Zakariás Zoltán, mind Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán nyert mandátumot. Az RMDSZ idén is befutó helyet biztosít parlamenti listáin mind az EMSZ-nek, mind az MPE-nek.

Elmondta: a megállapodás egész évre szól, fontos, hogy az erdélyi magyarság egységet mutasson fel a júniusi európai parlamenti és a decemberi parlamenti választáson, ez az összefogás azonban nem zárja ki a versenyt az önkormányzati választásokon, természetesen ott, ahol ez nem veszélyezteti a magyar képviseletet. 

Elhangzott: a szeptemberre tervezett államelnök-választásról az egyeztetések még hátra vannak, az RMDSZ továbbra is fontolgatja, hogy állítson-e saját jelöltet, vagy sem.   

“Megtettük azokat a szükséges lépéseket, hogy közösségünk győztesen kerüljön ki a megmérettetésekből, hogy a magyaroknak legyen ereje és hangja itthon és Európában. Ez a szükséges feltétele a győzelemnek, de nem elégséges. Június 9-én arra is szükség van, hogy minden magyar ember elmenjen szavazni, mert magas lesz a részvétel” - fogalmazott Kelemen Hunor. Utalt arra, hogy a közvéleménykutatások több mint 60 százalékos részvételi arányt mérnek, az erdélyi magyar választók mozgósítása is ehhez mérhető kell legyen. „Ne hagyjuk, hogy a magyarság kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön!” – fogalmazott.

Zakariás: Nem a helyek fontosak, hanem az összefogás

Zakariás Zoltán elmondta: pártja a felelős politizálás jegyében arra törekszik, hogy hozzájáruljon a magyar közösség szavazatainak maximálásához. 

Fontosnak nevezte, hogy a megállapodás preambulumában megfogalmazottak szerint a felek kölcsönösen tiszteletben tartják politikai szervezeteik identitását, illetve demokratikus értékként tüntetik fel a politikai pluralizmust.

Kifejtette ugyanakkor: jóllehet a két párt közt egyetértés van abban, hogy az országos választásokon támogatják az RMDSZ jelöltjeit, az önkormányzati választásokon „az adott közigazgatási egység etnikai arányainak és politikai realitásainak megfelelően” versenyre is sor kerülhet. A két párt közös bizottságot hoz létre, hogy összehangolják a választásokon való részvétel módját egyes településeken, figyelembe véve a koalíciós indulás lehetőségét is. Ennek – mondta az EMSZ-elnök – egyetlen gátja lehet a politikai akaraton kívül, az pedig a koalíciók számára megszabott magasabb bejutási küszöb. Reményét fejezte ki, hogy sok helyen az összefogásnak ez a formája eredményes lesz.

Bejelentette: az RMDSZ EP-listájának 4. helyére Szilágyi Zsoltot, az EMSZ külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetőjét jelölik. Kérdésünkre elmondta: jóllehet az EP-lista 3. helyét szerették volna megszerezni az EMSZ jelöltje számára, ezt nem sikerült elérni. Jelen esetben azonban nem a helyek, a helyezkedés a fontos, hanem az üzenet: az összefogás – nyilatkozta Zakariás Zoltán.

Kulcsár-Terza: Nem vagyunk szerelmesek az RMDSZ-be, de… 

Kisebb szünet után következett Kelemen Hunor és Kulcsár-Terza József tájékoztatója. Az MPE magát a Magyar Polgári Párt szellemi jogutódjának vallja, annak a pártnak, amely 2022-ben egyesült az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) létrehozva az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ). Kulcsár-Terza csapata az EMSZ megalakulása után négy hónappal vált ki az új pártból. A 2023-ban bejegyzett

MPE elnöke a szerdai aláírást követően emlékeztetett: 2008-ban elképzelhetetlen volt az „előddel”, az MPP-vel való bármiféle együttműködés, most azonban az MPE felnőtt a feladathoz. Komolyan gondolják az összefogást, hiszen ez a közös érdek, létfontosságú, hogy legalább két képviselő jusson be az Európai Parlamentbe.

„Látjuk, milyen nyomás van Európán. Ott kell lennünk!” – mondta. Ígérte: pártja részt vesz a mozgósításban, ahol pedig verseny lesz, ott igyekeznek olyan kampányt folytatni, hogy ne sértsék meg egymást. A megegyezés értelmében az MPE jelöltjei felkerülhetnek az RMDSZ tanácsosi listáira, befutó helyekre.

„Elfogadhatatlannak tartom az átszavazást román pártokra. Magyar ügyet csak magyar párt tud képviselni” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy miért nem sikerült összehozni a hárompárti megállapodást, Kulcsár-Terza József válaszából az derült ki: az EMSZ-en múlott a dolog. Úgy fogalmazott: „Félre kell tudni tenni a nézeteltéréseket. A jelek szerint az EMSZ nem nőtt fel ehhez a feladathoz. Mi sem vagyunk szerelmesek az RMDSZ-be, de felmértük az összefogás fontosságát.”