Két befutó hely az EMSZ-nek az RMDSZ parlamenti listáin

Két befutó hely az EMSZ-nek az RMDSZ parlamenti listáin
Két befutó helyet kap az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) az RMDSZ parlamenti listáin – jelentette be Kelemen Hunor elnök azt követően, hogy a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) pénteken véglegesítette a rangsort. Eszerint a 2016-ban szintén RMDSZ-színekben képviselői mandátumot nyert MPP-s Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselőjelölt-lista harmadik helyét, és Zakariás Zoltán (EMNP) a Hargita megyei jelöltlista ötödik helyét foglalja el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) alkotta EMSZ eredetileg 2-6 befutó helyet kért, később hárommal is beérték volna, végül kettőre is rábólintottak – számolt be Kelemen Hunor az ellenzék képviselőivel lezajlott tárgyalásokról. A két kispárt alkotta szövetséggel való megegyezés folytatása a 2007-es együttműködésnek, amikor Tőkés László az RMDSZ EP-listájának vezető helyén indult. Később, 2016-ban az akkor Biró Zsolt vezette MPP szintén két képviselői helyhez jutott a szövetség listáin. Kelemen Hunor hangsúlyozta: bár mind az EMNT, mind az MPP rosszabbul teljesített a szeptemberi önkormányzati választásokon a 2016-ban elért eredményeikhez viszonyítva - ellentétben az RMDSZ-szel, amely növelte támogatottságát -, a szövetség nagyvonalú ajánlatot tett a kétpárti szövetségnek, hiszen a cél az erős magyar képviselet.   

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMSZ kifogásolja, hogy az RMDSZ (a politikai opciót leginkább tükröző) megyei tanácsosi listára leadott szavazatok alapján “méri” az EMNP, illetve az MPP súlyát, holott köztudott, a két párt sok helyen azért nem indított saját megyei listát, hogy ne ossza meg a közösséget a magyar képviseletet veszélyeztetve – amikor pedig mégis megtette, hazaárulással vádolták. Kelemen Hunor szerint a polgármesterek számát tekintve állítják, hogy a két párt rosszabbul teljesített, 2016-ban kettőjüknek összesen 15 polgármestere volt, 2020-ban már csak tíz.

Az MTI kérdésére Kelemen Hunor pontosított: az EMSZ-jelöltekre a javaslat Mezei János MPP-elnöktől, az EMSZ társelnökétől származik, aki – információk szerint – a két párt fuzió után az EMSZ elnöke lesz. Éppen ezért vele készülnek aláírni az együttműködési megállapodást is. Az RMDSZ különben nem kíván tárgyalóasztalhoz ülni a néppártos Csomortányi Istvánnal a náci karlendítéses eset óta – hangzott el.

Elhangzott az is: Gálfi Árpád, Székelyudvarhelynek ezúttal a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben újraválasztott polgármestere udvarhelyszéki képviselőt és szenátort javasolt az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor kifejtette: az RMDSZ mindenben támogatja az udvarhelyi közösséget, de a POL-lal való szövetkezés kizárt, Gálfi Árpáddal pedig nem köthetnek egyszemélyes egyezséget.

Az RMDSZ elnöke elmondta: az idén is biztosítanak helyet a szórvány képviselőjének, aki továbbra is a nagyszebeni Benedek Zakariás, aki a Kovászna megyei listán fog indulni. A MIÉRT ifjúsági szervezettel való együttműködés értelmében jelöltüknek, Oltyán Csongornak a Bihar megyei harmadik helyet ajánlották fel, ami ugyan billegő helynek számít, de jó mozgósítással meg lehet a mandátumot szerezni, vélekedett Kelemen Hunor.

Az RMDSZ összesen 566 jelölttel vág neki a december 6-re tervezett parlamenti választásoknak, 34 megyében teljes, nyolcban pedig nem teljes listát állított össze, a külföldi szavazókörzetekben öt jelöltet indít. Kolozs megyében az RMDSZ szenátorjelöltje László Attila marad, újabb képviselői mandátumra pályázik Csoma Botond megyei elnök. A képviselői lista második helyezettje Talpas Botond MKT-elnök.