Útjára indul Kolozsváron az Erdélyi Mozgóképmúzeum

Útjára indul Kolozsváron az Erdélyi Mozgóképmúzeum
Erdélyi, de országos vonatkozásban is filmtörténeti mérföldkőnek számít a Xantus Alapítvány kezdeményezése, amely Románia első bejegyzett mozgóképmúzeumát indítja útjára a mozi születésének egyik bölcsőhelyén, Kolozsváron: az Erdélyi Mozgóképmúzeum megalapításának hivatalos eseményét december 15-én, déli 12 órától szervezik a Szabók bástyája emeleti terében, ahol egyúttal időszakos filmtörténeti betekintő-kiállítás is megnyitja kapuit.

A rendezvényen a romániai filmes szakma jeles személyiségei is részt vesznek. Megnyitó és köszöntő beszédet mond Anca Mitran egyetemi tanár, a Nemzeti Filmközpont vezérigazgatója, Laurențiu Damian filmrendező, a Romániai Filmművészek Szövetségének elnöke, Bitay Enikő egyetemi tanár, akadémikus, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, illetve Kolozsvár Polgármesteri hivatalának képviselői. Videóüzenetben jeles filmalkotóként, magánemberként köszönti az eseményt Buglya Sándor filmrendező, érdemes művész, egyetemi tanár.

A jövőben az időszakos filmtörténeti tárlat anyaga átkerül az Erdélyi Mozgóképmúzeum állandó helyszínére, az erre a célra korábban kialakított térbe, ahol a muzeális anyag többi darabját és a Xantus Alapítvány filmarchívumát is őrzik. A múzeumot létrehozó Xantus Alapítvány partnerei a Nemzeti Filmközpont (CNC), a Romániai Filmművészek Szövetsége (UCIN), az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) és Kolozsvár Polgármesteri hivatala.

Az esemény és annak időzítése a 150 éve született, legendás hírű mozialapító, rendező, producer, színész és filmgyáros, Janovics Jenő emléke előtt is tiszteleg. A kiállítás a nagyközönség előtt nyitva áll.

Az Erdélyi Mozgóképmúzeumról

A múzeumalapítás évekre visszanyúló gondolatát az is indokolja, hogy a kincses város közönsége, az itt működő három filmegyetemen tanuló diákok és Európa egyik legjelentősebb, nemzetközi filmfesztiváljának résztvevői számára is szükséges ismertté tenni azokat a hagyományokat és jelenbe forduló, a filmgyártással kapcsolatos történéseket, amelyek alapjául szolgáltak annak, hogy a városnak Hollywoodig terjedő kisugárzása van, a közelmúltban pedig megkapta az UNESCO „filmváros” (City of Film) titulusát is.

Az emlékhelyen korabeli mozgóképtechnikai eszközök, vetítőgépek, filmfelvevők, utómunka berendezések kerülnek bemutatásra, de a filmalkotás különféle műfajaihoz kapcsolódó, történelmi értékű archív filmanyagok, ezrekben mérhető üveglemezekre és celluloidra rögzített klisék, werkfotók, mozgóképfelvételek nyersanyagai is ebben a múzeumban kerülnek megőrzésre és digitális feldolgozásra. A múzeum alapítója Xantus Áron filmrendező, operatőr, producer, társalapító Xantus Gábor egyetemi tanár, filmrendező, operatőr.