Utazásra hívnak a színisek: a Chioggiai és a Bécsi Kolozsváron

A chioggiai csetepaté és Mesél a bécsi erdő a Magyar Színházi Intézet végzős diákjainak előadásában

Jelenet A chioggiai csetepaté című darabból
Két újabb vizsgaprodukció bemutatójával készültek el a BBTE Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézetének végzős diákjai. November 4-5-én mutatták be Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című vígjátékát, míg december 9-én Ödön von Horváth műve, a Mesél a bécsi erdő című „népszínjáték” házibemutatójára kerül sor. Ezt követően mindkét előadást kétszer-kétszer tekinthető meg december folyamán a Harag György Stúdióteremben.

Goldoni nagysikerű vígjátéka, A chioggiai csetepaté, egyetlen nap leforgása alatt játszódik. Ezen a napon egy máskor talán ártalmatlan hecc olyan konfliktus-sorozatot indít el egy számunkra is ismerősnek tűnő kisközösség életében, melyből nehezen találnak kiutat. 

„A chioggiai ember egyszerű, szerény életet él. Gürcöl, hajt, igyekszik túlélni, ahogy csak tud. A mindennapi betevő megszerzésén túl szeretne még gyűjtögetni is. Ha lehet. Az idősebbek igyekeznek egy minimális alapot biztosítani a fiatalabbaknak, miközben nekik is jó volna élni még egy kicsit. Ha sikerül. A chioggiai ember reménykedik egy jobb életben. Élni akar. Szeretni. Jól érezni magát. Megbecsülve szeretne lenni. És szabad szeretne lenni. 

A chioggiai ember érez, gyakran túl sokat is. Őszinte. Túlzottan is. A legkeményebb fából faragták, mégis érzékeny, mintha leheletből lenne. Goldoni akár ma is írhatta volna komédiáját. És a chioggiai ember lehetne az egyszerű erdélyi ember is. De nem az. Ő chioggiai.” – vallja Köllő Csongor, az előadás rendezőtanára. Az előadás közreműködői: színpadi mozgás – Györgyjakab Enikő, látvány – Hatházi Rebeka. Létrejöttét a Bolyai Társaság, az RMDSZ – Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta. 

Az előadás december 17-18-án tekinthető meg, este 7-től. Időtartam: 2 óra egy szünettel.  

A Mesél a bécsi erdő című groteszk, tragikomikus hangvételű darab méltán közismert: noha cselekménye a második világháború előtt játszódik, a benne megjelenő kisstílű, önző, nemritkán gonosz karakterek bármilyen korban felismerhetőek. Egy jobb sorsra érdemes lány nagy reményekkel, boldogságra való hittel elindul az életben, azonban környezete kihasználja, eltaszítja magától. 

A darab egész sor különböző szereplőt felvonultat, remek összjátékra nyújtva lehetőséget. Az előadás nem is egy, hanem két magyar fordítás összedolgozásával született: Mészöly Dezső klasszikusabb veretű fordítását nagyon jól ellenpontozza Parti Nagy Lajos maibb, karcosabb, szókimondóbb változata. A stúdióelőadást, melyet a román nyelvű nézők számára román felirattal mutatnak be, Szilágyi-Palkó Csaba rendezte. 

A Mesél a bécsi erdő December 10-11-én látható, szintén este 7-től. Időtartam: 2 óra 30 perc, egy 15 perces szünettel. 

Mindkét előadás helyszíne a Harag György Stúdióterem (Farkas/Kogălniceanu u. 4. szám). Helyeket a Végzős Színművészek 2024 Facebook oldalon keresztül, vagy a vegzosszinmuveszek2024.eventcube.io oldalra kattintva lehet foglalni. 

A belépés ingyenes, azonban a helyek száma korlátozott. 

Az előadásokat, beleértve a már korábban bemutatott New Genesis-t, a diákok ismét műsorra tűzik januártól kezdődően, helyfoglalás céljából a fent említett oldalakat érdemes ellenőrizni.