Újabb tizenhárom közintézmény kap napelemeket

Újabb tizenhárom közintézmény kap napelemeket
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal huszonhárom, a tulajdonát képező ingatlanra szerelne napelemet uniós forrásból. Hét épület esetében már korábban megszületett az ehhez szükséges városi tanácsi határozat, a hétfői azonnali ülésen további tizenhárom közintézmény alternatív energiafelhasználásáról döntöttek.

A jóváhagyott határozattervezet szerint az épületben székelő intézmények, a napelemek felszerelését követően, részben megtermelhetik a működésükhöz szükséges villamosenergiát. A tervezetben szereplő tizenhárom ingatlant az elmúlt öt-tíz évben újította fel a városi önkormányzat, ezért remélhetőleg nem lesz szükség a tetőszerkezet javítására vagy cseréjére. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal előzőleg felmérte az érintett épületeket, és csak ezt követően döntött alkalmasságukról.  

Az épületek kiválasztásakor figyelembe vették, hogy az ingatlanokat az év nagy részében használják, és hogy a befektetés értéke összhangban legyen a fogyasztással. A tizenhárom épületre – hat iskolára, három óvodára, három bölcsődére és a Szent György/Lucian Blaga téri Diákművelődési Házra – összesen 1399 napelemet szerelnek fel. A befektetést, amelynek összértéke közel 6,3 millió lej, a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében kiírt pályázati támogatásból valósítják meg. A projekt nem finanszírozható elemeit a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal állja, ezek költsége 1,75 millió lej. A munkálatok szakaszai a következők: a műszaki terv kidolgozása, a szükséges engedélyek beszerzése, illetve a berendezések megvásárlása, az építőtelep megszervezése, az emelőszerkezet felállítása, a napelemek felszerelése, illetve ezek összekapcsolása a jelenlegi energiahálózattal, kipróbálás, az alkalmazottak kiképzése és a projekt népszerűsítése. A napelemes rendszerek éves energiatermelése elérheti a 831 Mwh-t. Ami a munkálatok kivitelezését illeti, minden épület esetében a tervezésre két hónapot, a kivitelezésre tíz hónapot szánnak.