Újabb robbanás a külföldről behozott autók piacán?

Ismét környezetvédelmi illetéket vezetne be a minisztérium

Újabb robbanás a külföldről behozott autók piacán?
Néhány napja már felröppent a hír, miszerint a környezetvédelmi tárca egy újabb környezetvédelmi illeték bevezetésén dolgozik, hogy megfékezze a külföldről behozott régi autók áradatát. Az értesülést tegnap Besztercén megerősítette Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is, hozzátéve: több változatot vesznek számításba. Azt nem mondta, hogy mikortól léphetne életbe az új illeték, ám elképzelhető, hogy maga a hír így is újabb, az év elejihez hasonló robbanást válthat ki a használtautók piacán: aki teheti, még kihasználja a lehetőséget arra, hogy külföldről, másodkézből, adómentesen hozasson magának autót. Egy idei felmérés szerint ugyanis a használtautók piacán a fő szempont a jármű kiválasztásakor az ár – a fogyasztás, az autó kora, károsanyag-kibocsátása vagy éppen márkája csak ez után következik. Hivatalos adatok szerint az év első nyolc hónapjában a külföldről behozott autók száma meghaladta a 390 ezret.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette: már összeállt az a munkacsoport, amelyben mind a minisztérium, mind az Országos Környezetvédelmi Alap, a Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatal (RAR), az adóhatóság, a gépjárműgyártók és civil szervezetek is részt vesznek, és amely egy új környezetvédelmi illeték bevezetésének lehetőségét mérlegeli.
„A számítások elvégzésére már alakult egy munkacsoport, arra vagyunk kíváncsiak, hogyan lehetne az alacsony szennyezési szabvánnyal, de magas szén-dioxid-kibocsátással működő autókra környezetvédelmi illetéket kivetni. Úgy vélem, hogy nem kell a regisztrációs adót kiróni. Ez olyan, mintha a szekeret kötnénk a lovak elé. Tudnunk kell, amikor egy ilyen illetéket kiszámítunk, hogy mennyit közlekedik az adott jármű egy bizonyos időszakon belül, hogy felbecsülhessük a szennyezőanyag-kibocsátását” – magyarázta el Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.
Az új illeték bevezetésének ötlete abból ered, hogy a minisztérium megállapította: idén, a regisztrációs adó eltörlését követően jelentősen nőtt a külföldről behozott használt autók száma, a 2016-os 146 ezerről 350 ezerre – és még nincs vége az évnek. Gavrilescu szerint ugyanakkor semmi ok visszatérni a regisztrációs adóra, ezért vették számításba az új környezetvédelmi illeték bevezetését.
„Három kritériumot veszünk figyelembe – a hengerűrtartalmat, a szennyezési szabványt, és a minden jármű által kibocsátott szennyezést. Egyelőre nincs végleges formulánk, azt szeretném, ha az elemzés rendkívül alapos lenne mindenhez képest, ami az Európai Unióban vagy Romániában jelenleg van” – szögezte le a környezetvédelmi miniszter, aki nem mondta, hogy mikortól léphetne életbe az új illeték.

 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!