Ismét adót vetnének ki a használt autókra

Nagy a szegénység, emiatt rengeteg a tizenöt évesnél régebbi jármű

Ismét adót vetnének ki  a használt autókra
A romániai gazdasági helyzet, az elszegényedés, az alacsony jövedelmek arra kényszerítik a polgárokat, hogy továbbra is a külföldről behozott használt autókat válasszák. Az Európai Unió irányelveinek betartása érdekében a hazai hatóságok ismét kivetnék a régi autókra vonatkozó adót. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter erre vonatkozó bejelentése visszatetszést váltott ki, hiszen a kevésbé tehetős gépkocsi-tulajdonosoknak a megemelkedett biztosítási árak és a régi autók számára kötelező éves műszaki vizsga mellett különadót kell majd fizetniük az államnak. A hatóságok korábban már próbálkoztak a használtautó-behozatal megfékezésére kigondolt regisztrációs és szennyezési adóval, a környezetvédelmi bélyegilletékkel, ám perek sorozata következtében lemondtak róla. A kormány azzal érvel: rengeteg pénzt fektetett a roncsautóprogramba, a gépkocsi-tulajdonosoknak van lehetőségük lecserélni régi járgányaikat.

A hazai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megújítsák a romániai gépkocsiparkot, ám a politikusok is elismerik: az emberek nem jókedvükből járnak tizenöt évesnél régebbi járművel. Utóbbi kijelentés éppen attól a Tánczos Barnától, a környezetvédelmi minisztertől származik, aki a napokban azt is bejelentette: más elnevezéssel ugyan, de ismét bevezetnék a korábban már „kipróbált” regisztrációs adót.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: tavaly az állam „hatalmas erőfeszítést” tett annak érdekében, hogy a polgárok lecserélhessék a régi járműveiket. Kiemelte a roncsautó- és a roncsautó plusz programokat, amelyek ellenére az országba behozott és bejegyzett régi autók száma továbbra is magasabb, mint az újaké. Tudatta azt is, hogy az Európai Bizottsággal tárgyalt Országos Helyreállítási Terv (PNRR) értelmében Románia vállalta, hogy 2026-ig kivon a forgalomból 250 ezer 15 évesnél régebbi járművet.

„Idén 400 millió helyett 440 millió lej áll rendelkezésre a roncsautóprogram keretében. Mi több, az összeget 600 millió lejig egészítettük ki, így a tavalyi évhez képest 50 százalékkal több pénzből gazdálkodhatunk. Ugyanakkor megháromszoroztuk az elektromos autókra szánt keretet. A program februárban indul újra” – jelentette ki a tárcavezető.

Figyelnének a nehéz anyagi helyzetben lévőkre

Tánczos Barna azt nehezményezi, hogy bár az állam jelentős anyagi erőfeszítést tesz a régi autók lecserélésére, ezek bejegyzése továbbra is különadó nélkül végezhető. Úgy véli, a két intézkedést egyensúlyba kell helyezni, ellenkező esetben a kitűzött cél, azaz a negyedmillió gépkocsi lecserélése megvalósíthatatlan lesz. Szerinte a használt autók bejegyzésének visszaszorítása a jelenlegi adók megemelésével vagy új adók, illetékek bevezetésével lehetséges. Arra gondolt, a helyhatóságokkal partnerségben (a gépkocsi-tulajdonosok ugyanis a polgármesteri hivataloknál fizetik az adót) módosítsanak az illetéken annak érdekében, hogy elbátortalanítsák mindazokat, akik régi gépkocsival rendelkeznek.

Tánczos kiemelte, a kormány hozhat olyan intézkedést, amelynek következtében növelik a gépkocsik adóját. Hozzátette viszont, hogy a hatóságoknak figyelembe kell venniük a nehéz anyagi helyzetben levő polgárokat, számukra esetleg külön megoldást kell kigondolni. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan személyek is, akik bár megengedhetnének maguknak egy új járművet, mégsem cserélik le a régit, mert az hatalmas motorral rendelkezik, impozánsabb. Ennek lecserélése egy alacsonyabb kategóriás járműre egyféle presztízsvesztést eredményezne számukra – vélekedett a miniszter.

Kitartunk a régi autók mellett

A Gépkocsigyártók Romániai Egyesülete által kibocsátott statisztikák szerint 2021-ben szinte egyáltalán, pontosabban csupán 0,63 százalékkal csökkent a használt autók bejegyzése. Az adatok alapján a múlt év januárjától decemberéig összesen 368 521 járművet írattak forgalomba. Érdekes adat, hogy csupán novemberben 30 280 használt autó jelent meg a romániai utakon, újat alig 11 480-at jegyeztek be. Ezzel szemben 2021-ben csupán 109 350 új járművet regisztráltak – ebben az esetben 0,93 százalékos a visszaesés 2020 ugyanazon időszakához képest. A hivatalos adatok szerint a romániai közutakon közlekedő gépkocsik 22 százaléka 20 évesnél idősebb, 27 százaléka 16–20, és 30 százaléka 11–15 év közötti. Ez azt jelenti, hogy a gépkocsipark 80 százalékát 11 évesnél régebbi autók alkotják.

Megduplázódott az eladott környezetbarát gépkocsik száma

Tavaly Romániában megduplázódott a környezetbarát autók (a 100%-ban elektromos autók és a plug-in hibridek), valamint a full hibridek száma, és piaci részesedésük elérte a 15,5%-ot, ami 2,2-szerese az előző évinek – derül ki az Autógyártók és -importőrök Egyesületének (APIA) csütörtökön közzétett adataiból.

Az Agerpres hírügynökség által idézett hivatalos statisztikák szerint tavaly a környezetbarát autók piaci részesedése 7,1% volt. Tudatták: 2020-ban általában visszaesett ugyan az autóvásárlások száma, de a környezetbarát személygépkocsik eladása megnőtt. Ugyanakkor 2021-ben megduplázódott a vásárolt környezetbarát autók száma (+109,1%) az előző évhez képest. Jelentősen megnőtt a plug-in hibrid autók száma is (+178,9%).

Tavaly a legkelendőbb 100%-ban elektromos autók rangsorában az első helyen a Dacia Spring állt (3068 darab), amelyet a Volkswagen Up! követ (435 darab, +139%) és a Hyundai Kona (384 darab, +114,5%).

A plug-in autók tekintetében a Renault Captur vezeti a rangsort 269 darabbal (14-szeres növekedés 2020-hoz képest), majd a Ford Kuga (261 darab, +203,5%) és a Hyundai Tucson (229 darab) követi a sorban.

Ugyanakkor a külső feltöltés nélküli hibrid autók kategóriájában a Toyota Corolla áll az első helyen 2134 darabbal, ami 76,2%-os növekedést jelent 2020-hoz képest, ezt követi a Toyota C-HR (2093 darab, +32,7%) és a Toyota RAV4 (1610 darab, +75,6%).

Ellenben az APIA adatai azt mutatják, hogy 2021-ben összességében 4,1%-kal csökkent a forgalomba íratások száma az előző évhez képest. A forgalomba íratott könnyű haszongépjárművek és mikrobuszok száma 15,2%-kal, a nehézgépjárművek és buszok száma pedig 32,9%-kal nőtt.

A hazai piacon a személygépkocsik és haszongépjárművek rangsorát 2021-ben a Dacia vezette (37 922 eladott darab), majd a Ford (11 516), a Renault (10 147), a Toyota (9643), a Hyundai (9532), a Volkswagen (9074), a Skoda (7967), a Mercedes-Benz (6962), a Suzuki (4397) és a Peugeot (3965) következik.

A forgalomba íratott személygépkocsik üzemanyagtípusa szerint a benzinüzemű személygépkocsik aránya 0,3 százalékponttal 65,7%-ra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a dízelüzemű személygépkocsiknál 8,1 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható az előző évhez képest, arányuk 18,8%. 2021-ben az eladott autók 54%-át jogi, 46%-át magánszemélyek vásárolták meg.

„Inkább ezer lejért eladtam a régi Solenzámat”

A lapunk által megkeresett kiskeresetű gépkocsi-tulajdonos azt nyilatkozta: 2006-ban szakmai ösztöndíjakból és barátaitól származó pénzből egy Dacia Solenza típusú személygépkocsit vásárolt másodkézből.

– A vásárlás pillanatáig csupán 18 500 kilométert gurult, 2004-ben gyártották. Hűséges társ volt, bejártam vele a balkáni országokat, sohasem hagyott az út szélén. Alkalom­adtán recsegett-ropogott, csikorgott, nem zárt az ajtó, nem csukódott be a csomagtartó, apróságok. Sajnos, a műszaki vizsgát végző műhely szakembere azt mondta, a karosszéria rozsdásodása miatt nem adhatja meg a megfelelő minősítést. Pedig arra számítottam, a járgány kitart, amíg élek, hisz nem lesz többé alkalmam ösztöndíjra, és a barátaimtól sem számíthatok támogatásra személygépkocsira – nyilatkozta a Szabadságnak a gépkocsivezető.

A férfinek megoldást kellett találnia. Elmondása szerint latba vetette a lehetőségeket: roncsprogram vagy eladás. Előbbi változatról hamar lemondott, ugyanis az állam által biztosított kuponnak 3 ezer lej körüli lett volna az értéke, ennyiből viszont korántsem lehet új gépkocsit vásárolni. Lévén hogy a pénztöbblet nem állt rendelkezésére, az eladás mellett döntött. Meghirdette a kocsit egy adásvételekre szakosodott internetes portálon, jelentkezett is egy vevő.

– Őszintén elmondtam, mi a gond a kocsival, számára nem volt probléma, amúgy is csak falun és csak arra használná, hogy megtanuljon vezetni. Ezer lejt kaptam érte. Szakik szerint ennyiért tudtam volna eladni az államtól kapott értékjegyet is, csakhogy azzal rengeteg lett volna az utánajárás – magyarázta.

Elmondta azt is, hatalmas szerencséje volt, mert jószívű barátja éppen lecserélte a 2006-ban gyártott Dacia Logan típusú személygépkocsiját, és neki ajándékozta.

– Nos, ennek tényleg ki kell tartania, amíg élek. Tartok a többletadótól vagy az új illetéktől, de egy dolog biztos: még használt autóra sincs pénzem. Nemrég alacsony áron megjavíttattam a rozsdás részeket, nagyon ügyelek rá. Ezzel is bejártam a balkáni országokat, 2500-3000 kilométeres körutakat tettem vele, nagyon jól viselkedett. Természetesen bánt, hogy a gázolajjal működő régi motor nagyon szennyez, de sajnos anyagi szempontból nincs és nem is lesz lehetőségem újabb gépkocsit vásárolni – tette hozzá a férfi.