Új berendezést kapott a járványkórház

Új berendezést kapott a járványkórház
A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Járványkórház új berendezést kapott, amely a vesztibuláris szindróma (belsőfül-betegség miatti egyensúlyvesztés) beazonosítását, diagnosztizálását és betegek gyógykezelését segíti elő. A kolozsvári berendezés mellett az országban csak Bukarestben, Jászvásáron és Brassóban van hasonló készülék.

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint a továbbiakban is támogatják a kórházi berendezések korszerűsítését, hiszen az itt dolgozó orvosok tudják használni azokat, és ezzel nemcsak a megye, hanem a környező települések lakosait is segítik. A berendezés egy poszturográfnak nevezett gépből és egy V-HIT kamerából áll. Az ehhez hasonló gépek előnye az, hogy a szédüléses betegeket nagyon könnyen diagnosztizálja, és a gyógyításban is használható, így idő- és energiatakarékos. 

A betegség tünetei a következők:  erős szédülés, egyensúlyvesztés, hányinger, látás-ködösülés, illetve a beteg úgy érzi, hogy körülötte minden mozog. Ez a belső fül vagy a központi idegrendszer sérülése miatt történik. A tünetek erősségétől és időtartamától függően a beteg el is eshet, és ez nagy mértékben befolyásolja a páciens mindennapi életét, ezért számtalan hátránnyal kell szembenéznie.