Tűz a konstancai járványkórház intenzív terápiás osztályán (FRISSÍTVE)

Tűz a konstancai járványkórház intenzív terápiás osztályán (FRISSÍTVE)
Tűz ütött ki ma reggel a konstancai járványkórház intenzív terápiás osztályán, a hatóságok vörös készültségi kódot léptettek érvénybe.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szerint a tűz nagy lángokkal és sűrű füsttel ég.

A Konstanca megyei tűzoltók és mentőcsapatok megsegítésére Călăraşi és Ialomiţa megyéből is küldenek csapatokat - tájékoztatott az IGSU.

Florin Cîţu miniszterelnök a helyszínre küldte Raed Arafat belügyi államtitkárt.A Konstanca megyei ISU tájékoztatása szerint a tűzesetnek áldozatai is vannak. A prefektus szerint négy személy elhunyt.

A hatóságok által közreadott legfrissebb információk szerint kilenc páciens vesztette életét a tűzben.

Kivizsgálás indultGondatlanságból elkövetett emberölés miatt kivizsgálás indult a konstancai kórháztűz ügyében - értesült az Agepres hírügynökség ügyészségi forrásokból.

Egy csapat már a helyszínen vizsgálódik, a nyomozást a konstancai törvényszéki ügyészség irányítja.

Folyamatban van a konstancai járványkórház betegeinek átköltöztetése – közölte Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter. A betegeket a Konstanca megyei kórházba és a tüdőkórházba költöztetik át, és szükség esetén Medgidia, illetve Mangalia kórházait is igénybe veszik.

Cseke azt mondta, a kórháztűz okait a katasztrófavédelmi illetékesek fogják megállapítani, „összefüggésben lehet az infrastruktúrával, a berendezés túlterhelésével, de lehetnek emberi okai is”.

A belügyminiszter utólagos pontosítása szerint hét páciens vesztette életét, öt a helyszínen, kettő pedig a kimenekítését és elszállítását követően. A katasztrófavédelem a tűz megfékezése után még kilenc páciens haláláról adott ki közleményt.

Iohannis: a román állam kudarcot vallottAz első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek. A tragédiáról készült amatőr videofelvételeken az látszik, hogy a kétemeletes épület jelentős részét sűrű füst lepte el, a földszinti kórtermekből a betegek az ablakokon kimászva menekültek.

"Ma sajnos a román állam kudarcot vallott a polgárainak védelmére vonatkozó alapvető küldetése teljesítésében" - állapította meg Klaus Iohannis államfő pénteken kiadott sajtóközleményében. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és úgy értékelte: az újabb kórháztűz is bebizonyította, mennyire elavult a világjárvány negyedik hulláma által példátlan nyomásnak kitett egészségügyi infrastruktúra, amelynek korszerűsítését Románia a nemzeti helyreállítási terv egyik kiemelt célkitűzésévé tette.