Uber – egy éve Kolozsváron

Nicoleta Schroeder szerint a legnépszerűbb célállomás a Iulius park

Uber  – egy éve  Kolozsváron
A lehető legmegfelelőbb pillanatban, azaz a tavalyi Untold zenei fesztivál előtt indult Kolozsváron az Uber – a közösségi személyszállítás első évével kapcsolatos sajtótájékoztatót tartottak tegnap a nemzetközi cég illetékesei. Nicoleta Schroeder romániai vezérigazgató többek között arról számolt be, Erdély fővárosában milyen eredményeket értek el 365 nap leforgása alatt, Kolozsváron melyek a legkeresettebb úti célok, hány turista használta az alkalmazást, mennyi idő alatt ér az ügyfélhez a személygépkocsi, az idei Untold alatt a robbanásszerűen megnőtt keresletkor mennyivel nőtt a dinamikus ár, a fesztivál alatt mennyi volt a leghosszabb útvonal, illetve ugyanebben az időszakban egy utas hányszor használta az Uber szolgáltatásait. Lapunk megszólaltatja az egyik kolozsvári taxistársaság képviselőjét, illetve egy Uber ügyfelet arra kért, ossza meg olvasóinkkal pozitív és negatív tapasztalatait. Az egyéves kolozsvári működéssel kapcsolatos, a TIFF-házban tartott tegnapi sajtótájékoztatón az Uber romániai vezetői a többletkereslet mellett az emberi kapcsolatokat emelték ki.

Természetesen, a pénz is fontos, mondták az Uber romániai képviselői, hisz sok sofőrnek megtérül az üzemanyagköltség fele, vagy egésze.

Nicoleta Schroeder elmondta: Kolozsváron a legnépszerűbb célállomás a Iulius park, ezt a Főtér, a repülőtér, a szamosfalvi fürdő, illetve a Horia Demian sportcsarnok követi a sorban. A cég által végzett felmérések kimutatták: három bukaresti és kolozsvári fiatal közül egy használja az Ubert, az internetes banki szolgáltatások mellett a közösségi személyszállítást biztosító applikáció a legajánlottabb. Ugyanakkor azt is közölte, hogy egy év leforgása alatt 75 ország 25 ezer turistája vette igénybe a kincses városban az Uberrel együttműködő gépkocsivezetőket és járművüket. A legtöbben Nagy-Britanniából, az Amerikai Egyesült Államokból és Franciaországból származnak. Adataik szerint Kolozsváron egy sofőr átlagban 4 perc alatt érkezik oda, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.

Érdekes statisztikákkal szolgáltak az idei Untold kapcsán: a 2016-os kiadáshoz képest, idén a fesztivál alatt tízszer magasabb volt a kereslet. A szolgáltatást 25 ország több mint 130 váro­sából származó felhasználója vette igénybe, akinek átlagosan csupán négy és fél percet kellett várakoznia a fuvarra. A speciális algoritmus alapján kialakított, úgynevezett dinamikus ár, szintén átlagban, kétszeresére nőtt. A fesztivál során megejtett leghosszabb útvonal 36 kilométer volt, egy felhasználó tizenötször fordult az Uberhez – ez volt a legtöbb.

S mégis, kik a sofőrök?

Anya és lánya, búvártanár, lemezlovas, csizmadia, egzotikus állatidomár – számoltak be az Uber partnersofőrök szakmájáról, foglalkozásáról és személyes háttéréről a cég képviselői. A munkatársak fotóit, amelyeket kiállítás formájában a TIFF-házban augusztus 21-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a sajtótájékoztatón résztvevő Alex Gâlmeanu készítette. A fotóművész elmondta: szerencsére egyik alany sem félt a fotózkodástól, előre meggyőzték őket arról, hogy a hivatásos taxisok nem zaklatják majd őket. Állítólag ezek belátták: ügyfeleik száma nem csökken, az új utasok tehát azok sorából kerülnek ki, akik lemondanak saját gépkocsijuk használatáról, s másokét használva mennek munkahelyükre vagy az esti filmre.

Ezzel szemben a Szabadság által megkeresett Papp Domokos, a Pritax képviselője azt állítja, hogy az Uber kapcsán „nagy     lopás” történik. – Hagyjanak    békén minket ugyanúgy, mint Magyarországon. Nekünk félévente kell műszaki szempontból vizsgáztatnunk a kocsinkat, ezen kívül rengeteg engedélyre, láttamozásra, pecsétre, aláírásra, iktatószámra van szükségünk. Továbbá azt is kérik tőlünk, hogy minimum három év régiséggel rendelkezzünk. Tulajdonképpen tisztességtelen versenyről van szó. A lakosságnak eladásra szánt kenyeret is csak a pék tudja megsütni, például. Jelenleg egy taxis engedély ára 15 ezer euró körül mozog, és csupán 2600 személynek bocsátott ki ilyet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. Sajnos az Uber elleni  eddigi fellépésünk vérszegény volt, mert sokan fel vannak ugyan háborodva, de amikor a tettek mezejére kell lépni, akkor szinte mindenki visszakozik. Tudja, a puliszka nem robban – nyilatkozta lapuknak a felháborodott Papp Domokos.

Az Uber felmérése kimutatta: a gépkocsi-tulajdonosok járműve az idő 96 százalékában használaton kívül áll. A Kolozsváron bejegyzett közel 250 ezer gépkocsi százezerrel több személyt szolgál ki, a szén-monoxid-kibocsátás 22 százalékáért a szállítási iparág okolható. A 18–35 év közöttiek körében végzett felmérés kimutatta azt is, hogy közel 90 százalékuk úgy gondolja, a város, amelyben élnek, túlzsúfolt, így a lehető leghamarabb több alternatív szállítási megoldásra van szükség. Ugyanabból az 1118 fiatal közül legtöbben úgy gondolják, hogy az Uber típusú fuvarmegosztó szolgáltatások nagyon hasznos alternatívát jelentenek. Ugyanakkor négy Uber felhasználóból egy azt állította, az elmúlt évben kevesebbet használta személygépkocsiját.

Közölték: attól függően, ki, mennyi fuvart vállal, havonta 100 lejtől több ezer lejig kereshet. – Heti kifizetések vannak, a cégünk illetéke 20-25 százalék. Az adót a bevételre szert tevő sofőrök fizetik, mi pedig a ránk eső részre adózunk az államnak. A felhasználók és a sofőrök referenciát hagynak egymásról, így mindenki tudja, kivel áll szemben – mondta Nicoleta Schroeder.

Bejelentették: a kisgyermekes családok számára ezután külön szolgáltatást biztosítanak UberChildseat néven. A szülők olyan gépkocsit kérhetnek, amelyben van gyerekülés.

Mit mond az ügyfél?

Jakab Adorján, az Uber egyik  kolozsvári felhasználója lapunknak azt nyilatkozta, azért szereti az Ubert, mert kártyával lehet fizetni. – Nincs többé olyan gond, hogy a sofőr nem tud 50 lejből visszaadni, vagy ha 7,5 lejt kell fizetni akkor természetesen 10 lejből ismét nincs visszajáró. Ha mégis, akkor még azért is 50 és 10 banisokban ad vissza. Amennyiben 11,20 lej a járat akkor pontosan annyit fizetsz az Ubernek, sem többet sem kevesebbet, nem kell mindig aprópénz legyen nálad. Ráadásul sokkal tisztábbak az autók, nem cigiznek a sofőrök, van légkondicionáló berendezés, és használják is. Mindig tisztelettudóan viselkedtek velem. Hogy mit nem szeretek? Nos, hát a forgalmasabb időszakokban nagyobb szorzóval dolgoznak, azaz például normális körülmények között az ár A ás B pont között 10 lej, de amikor kevés az autó vagy nagy a forgalom, akkor 1,5-ös vagy akár 1,7-es szorzót alkalmaznak. A rosszban a jó az, hogy ezt előre kiírják, azaz amikor hívnád az autót, akkor értesít a rendszer, hogy mivel sok a rendelés, ezért 1,5-ös lesz a szorzó, és te eldöntheted, hogy hívod az autót vagy sem – mondta az ügyfél.