Tudor Giurgiu-premierrel indít a TIFF

Tudor Giurgiu-premierrel indít a TIFF
Tudor Giurgiu rendező legújabb, Parking című filmjének bemutatójával indul az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). A rendező negyedik nagyjátékfilmjét május 31-én, a Főtéren vetítik először, az eseményen jelen lesz Tudor Giurgiu, a főszerepet alakító színész, Mihai Smarandache, Marin Mălaicu-Hondrari író, akinek Apropierea című regénye szolgált az alkotás alapjául, valamint a stáb további tagjai – tájékoztattak a szervezők.

Tudor Giurgiu negyedik nagyjátékfilmjében Adrian történetét ismerhetik meg a nézők, az oláhszentgyörgyi (Sângeorz-Băi) költő 2002-ben illegálisan vándorolt ki Spanyolországba. Adrain egy Cordoba nevű településen éjjeliőrként kezd el dolgozni, miközben álladóan a honvágy és egy spanyol énekesnő iránti szerelem között őrlődik. Adrian a nagy szerelmet keresi, ám utazása végül egy meglepő, érzékeny és kihívásokkal teli kalanddá alakul át – olvasható a közleményben.

A szereposztásban ismert spanyol színészek nevei olvashatók, mint Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, de romániai színészek is játszanak a filmben, köztük Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru.

A főszerepben Mihai Smarandache látható, a bukaresti Odeon Színház tagja, akinek színpadi alakításait számos színházi fesztiválon díjazták. Filmszínészként a De ce eu? (2015) című nagyjátékfilmben, valamint a TVR1-en közvetített Hacker (2003) című sorozatban tűnt fel.

Smarandache partnerét a filmben Belén Cuesta alakítja. A spanyol színésznőt a Kiki, el amor sehace (rendező: Paco León, 2016) című filmben nyújtott alakításáért Goya-díjra jelölték, míg a Paquita Salas című sorozatban játszott szerepéért Feroz-díjjal jutalmazták a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Szintén fontos szerepet kapott a filmben Ariadna Gil, a spanyol filmipar és színházak kedvelt személyisége. A színésznő dolgozott már Guillermo del Toro rendezővel, és szerepelt többek között Javier Bardem, Penelope Cruz és Viggo Mortensen oldalán.

– A Marin Mălaicu-Hondrarival való találkozás lehetőséget adott arra, hogy megértsem, mi történik egy bevándorlóval több ezer kilométerre az otthonától. Megismertem, hogy milyen a vágy az iránt, hogy ne zavarj, hogy észrevétlen maradj, a félelmet, hogy megbetegedsz, és nem tudsz többet dolgozni, és a kudarctól, sikertelenségtől való rettegést. Örömmel és józansággal dolgoztam fel a karaktereit, és örülök, hogy ennek az idealista és álmodozó besztercei költőnek a kalandja a filmvásznon látható – mondta a rendező a filmről.

Az alkotás operatőre Marius Panduru volt, a jelmezeket Fernando García tervezte, a zene Julio de la Rosa munkája. A film producerei: Bogdan Crăciun és Olmo Figueredo González-Quevedo.

A Parking című film június 14-én kerül romániai moziforgalmazásba.

(Borítókép: Jelenet a filmből, fotó forrása: tiff)