Traffipaxokat helyeznek el a balesetveszélyes helyeken

Az egész országra kiterjedő hálózatot szerelnek fel

Traffipaxokat helyeznek el a balesetveszélyes helyeken
Az utóbbi időben bekövetkezett, halállal és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek megelőzésére, a forgalmi rendőrség illetékeseivel történt egyeztetést követően, a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) bejelentette: jövőtől az ország egész területén rögzített és hordozható közúti sebességmérő műszereket szerelnek fel. Alin Șerbănescu, a CNAIR szóvivője a ProMotor szaklapnak elmondta: 2024-től legalább 500 rögzített és 300 hordozható radart helyeznek el Románia legfontosabb útjain: autópályákon, ország- és megyei utakon. Közölte azt is, hogy a radardobozok felszerelésével a CNAIR foglalkozik, míg a hordozható radarokkal a rendőrautók műszerfaláról vagy rejtett helyekről mérik az autósok sebességét. Lapunk egy tapasztalattal rendelkező Kolozs megyei forgalmi rendőrhöz fordult, aki elmondta: a régióban valóban azokon a közutakon helyezik el ezeket, ahol a legtöbb baleset történik.

A balesetek megelőzésére a legfontosabb és legforgalmasabb közutakon felszerelt traffipaxok, illetve a közúti rendőrök által használt autók műszerfalára vagy rejtett hordozható radarok kérdése évtizedek óta megosztja a romániai közvéleményt.

Míg Nyugat-Európában már régen bevezették a rendszert, sikerrel, nálunk a hatóságok képtelenek voltak olyan megoldást találni, amely a jogszerűség szempontjából nem támadható. Az is köztudott, hogy a közlekedési sávok közötti betonfalat is többen kifogásolták, eltávolításukra viszont nem volt jogalap. Emlékezetes: az imént említett útszakaszon ezt a megoldást akkor vezették be, amikor 2006 őszén közismert kolozsvári politikus két fia a baleset helyszínén szörnyethalt, mert az ellenkező sávon túl gyorsan hajtó sofőr autója átsodródott, s frontálisan ütköztek.

Radardobozok az egész országban

A közvélemény nyomására és a szakemberek javaslatára az utóbbi időben bekövetkezett, halállal és súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek megelőzésére, a forgalmi rendőrség illetékeseivel történt egyeztetést követően, a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) bejelentette: 2024-ben az ország egész területén rögzített és hordozható közúti sebességmérő műszereket szerelnek fel.

Alin Șerbănescu, a CNAIR szóvivője a ProMotor szaklapnak kijelentette: 2024-től legalább 500 rögzített és 300 hordozható radart helyeznek el Románia legfontosabb útjain: autópályákon, ország- és megyei utakon. Valójában radarokkal ellátott térfigyelő kamerákról van szó, amelyeket az útadó kifizetését ellenőrző központi informatikai rendszerhez kötnek.

– Minden automatikusan működik majd. Mihelyt a radar gyorshajtást érzékel, a kamera által rögzített felvételt a rendszer a központi adatbázisba továbbítja. A rendőrség megállapítja, valóban kihágásról van-e szó, s amennyiben igen, a törvény értelmében jár el. Valójában továbbra is a rendőr állapítja meg a büntetést, de segít a technológia – tette hozzá a szóvivő. Hozzátette: a tervek szerint 2024-2026 között összesen 800 radarral ellátott térfigyelő kamerát helyeznek el az ország egész területén.  – A kamerákat az agresszív vezetés büntetésére, a közúti forgalom felügyeletére, illetve más kihágások és bűncselekmények rögzítésére is használják – mutatott rá Șerbănescu.

Régiónban hol helyezik ki őket?

A dcnews.ro szerint Kolozs megyében a 75-ös országúton Szentmihály községben (Mihai Viteazu), az A3-as autópályán, Gyalu környékén, az 1-es országúton Bányabükk községben (Vâlcele), illetve a 1C jelzésű országúton Nemeszsuk községben (Jucu) helyezik ki a traffipaxokat. Beszterce-Naszód megyében a 17-es országúton Borgótiha községben (Tiha Bârgăului), Fehér megyében az 1-es országúton Szászsebesen (Sebeş), Szatmár megyeében a 19-es országúton, Újtelepen (Decebal) Szilágy megyében az 1F országúton, Alsóegregy községben (Românași).

Emlékezzünk vissza: körülbelül 15 évvel ezelőtt a Kolozsvár-Torda útszakaszon, az E60-as főút talán legforgalmasabb szakaszán, több helyen, radardobozokat helyeztek el a hatóságok, ám a közbeszerzéssel járó rendellenesség miatt bizonyos szemfüles ügyvédek pert indítottak, s ezeket törvényellenesnek minősítették.

Közlekedési rendőr: a sebesség a balesetek legfőbb oka

A név nélkül nyilatkozó erdélyi közlekedési rendőr lapunknak elmondta: Romániában továbbra is a gyorshajtás, illetve a nem az útviszonyokhoz igazított sebesség okozza a legtöbb balesetet. – Karrierem során sok gyorshajtót büntettem meg. A leggyorsabban közlekedő sofőr gépkocsija 242 kilométerórával hajtott az autópályán. A radardobozok felszerelése és a közlekedési rendőrök gyakoribb ellenőrzései visszafognák az ilyen embereket. Szerintem Kolozs megyében jól választották ki azokat az útszakaszokat, ahová kihelyezik a sebességmérő műszereket – véleményezte a tervezett intézkedést a tapasztalattal rendelkező közlekedési rendőr.

Hozzátette: a Romániában bekövetkező közúti balesetek második oka a drogfogyasztás, ezt az alkohol követi. – Az utóbbi időben megváltozott a sorrend, nem az alkohol, hanem a kábítószerek hatása alatt vezető sofőr okozza a sok balesetet – fogalmazott.

Radardobozok Kolozsvár utcáin?

Januárban Emil Bocnak is hasonló tervei voltak: a túlzott sebesség miatt bekövetkező közúti balesetek, illetve a településeken belüli törvénytelten gyorsulási versenyek megelőzésére, a kolozsvári polgármester azt tervezte, a kincses város belterületén is bevezeti a traffipax rendszert. Akkor az elöljáró a sajtónak azt nyilatkozta: a Romániai Megyei Jogú Városok ülésén elemezni fogják a kérdést, egyeztetnek a közlekedési tárcával és megvizsgálják az idevágó jogszabályokat.

A városvezető hozzátette: az intézkedést az önkormányzati testület döntésével vezetnék be, és csupán bizonyos utcákra korlátozódna: a Magyar/1989. december 21, Lomb/Frunzişului, Szentgyörgyhegyi út (Munka út)/Muncii út, illetve Móra Ferenc/Moş Ion Roată utcára. Kiemelte: bár a balesetek száma csökkent, a bicikliseket, rollereseket és járókelőket érintő incidenseké növekedtek. Boc szerint a radardobozok csillapítanák a gyorshajtók száguldási vágyát.

Sajnos az elképzelés azóta sem valósult meg. Hátha az országos rendszer beindításával a kérdés ismét napirendre kerül. A lapunk által megkérdezett közlekedési rendőr úgy gondolja, Kolozsvár belterületén is hasznosak lennének a sebességmérő radarok. – A felsoroltakon kívül még a repülőtér környékére, a Tordai útra, a Monostori útra, a Donát és a Monostor lakónegyedeket összekötő útra, a Bácsi útra és a Kajántó község felé vezető útra helyeznék ki radardobozokat – mondta a Szabadságnak a rendőr.