Töretlen a BBTE népszerűsége a fiatalok körében

A minőségi oktatás mellett a hallgatókkal is törődnek

Töretlen a BBTE népszerűsége a fiatalok körében
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kiváló helyezést ér el a különböző nemzetközi rangsorokban, ez pedig megerősíti a fiatalokban azt a tényt, hogy jó felsőoktatási intézményt választottak. Ugyanakkor a hallgatókat számtalan, az egyetem által beindított program – például Kiváló Tanár Program, StudHub BBTE, BBTE Mentor Klub (BMK), BBTE Interdiszciplináris Tehetségfórum stb. – segíti, amely egyrészt beilleszkedésükben, másrészt a tanulásban és pályaválasztásban is segíti őket – tudtuk meg Soós Annától és Markó Bálinttól, a BBTE két magyar rektor-helyettesétől a hétfőn kezdődő egyetemi tanév apropóján. A rektor-helyettesek elmondták: nem csak hallgatóikra, hanem a középiskolás diákokra is ugyanúgy odafigyelnek, hiszen egy-két év múlva ők is az egyetem hallgatóivá válhatnak. Megtudtuk: az egyetemen tanuló magyar hallgatók aránya nem változott az utóbbi években.

– A Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatán tanuló fiatalok aránya nem csökkent. Igaz, hogy 2017-hez képest a 2018/2019-es tanévet 1 százalékkal kevesebb magyar hallgató kezdi, de a 2016-os arányhoz képest az idei szám 3 százalékos növekedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a BBTE megőrizte népszerűségét a fiatalok körében. Az a tény, hogy a fiatalok a BBTE-t választották, annak köszönhető, hogy a különböző nemzetközi megmérettetéseken egyetemünk jó helyezést ért el. Másrészt pedig több olyan programot kínálunk, amelyek a diákokkal való törődésre összpontosítanak – magyarázta Soós Anna.

Megtudtuk: idén 15300 elsőéves van alap- és mesterképzésen, ebből 2080 magyar. Soós Anna kifejtette: mivel az egyetem nemzetközi kiállításokon is részt vesz, ezért több mint 350 uniós állampolgárságú hallgatója van az egyetemnek, akik közül 120 Magyarországról jött. Soós Anna ezért tartja fontosnak, hogy ellátogassanak a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Kiállításra, ahol a BBTE hetedik éve képviselteti magát. A magyar állampolgárságú fiatalok főleg a pszichológia, szociológia, antropológia szakot választják, de arra is volt példa, hogy közgazdasági vagy informatika szakra jelentkezett valaki.

Markó Bálint rektor-helyettes ismertette az új és a már befutott tehetséggondozó programokat. – Idén két új tehetséggondozó műhelysorozatot indít a BBTE egyetemisták számára. Október elején kezdődik a Kiváló Tanár Program, amely másodéves, pedagógia modult is végző hallgatóknak szól. A program célja az egyetemi hallgatók motiválása a tanári pálya választására és lehetőség biztosítása gyakorlati tapasztalatszerzésre. Az egyetem fontosnak tartja felhívni a diákjai figyelmét arra, hogy az oktatói munka vonzó is lehet, valamint az intézmény kötelességének érzi, hogy felkészült, lelkes és elkötelezett oktatói generációt neveljen ki. A tanév elején indul a StudHub BBTE, amelynek célja az elsőéves hallgatók számára az egyetemi (majd szakmai) siker feltételeinek biztosítása szakterülettől függetlenül. Hosszabb távon az egyetem szakmai segítség nyújtása révén csökkenteni szeretné az egyetemisták lemorzsolódását, célkitűzés, hogy minél több BBTE-n tanulmányokat folytató diák sikeresen végezze el a megkezdett felsőoktatási képzést – tudhattuk meg Markó Bálint rektor-helyettestől.

Csapatépítő foglalkozás a Középiskolások hosszú hétvégéjén

Jövő tavasszal, pontosabban 2019 márciusában szervezik meg a BBTE-n az Interdiszciplináris Tehetségfórumot, amelynek keretében a hallgatók saját kutatási témájukat mutatják be közérthetően más karon tanuló kollégáiknak. A konferencia alkalmával a legjobb előadókat díjazzák. 

Az immár hagyományos Iskola Másként program keretében október 22-e és 28-a között várják a középiskolásokat, de tekintettel arra, hogy néhány éve minden iskola saját magának választ időpontot az Iskola Másként program megszervezésére, ezért az általuk megjelölt héten egyetemlátogatásra is várják az iskolák diákjait. Markó Bálint sikeresnek találta a nemrég lezajlott középiskolások hosszú hétvégéjét, amelyen 230 résztvevőt jegyeztek.  A fiatalok különböző tematikájú előadásokat hallgattak, karrier-tanácsadásban részesültek, de szép számmal akadtak olyanok is, akik denevérvadászatra és éjjeli őslénytani múzeumi túrára vállalkoztak. – Látván az egyetem bő kínálatát, sok fiatalban felmerült az, hogy más szak is érdekes lehet – összegzett Markó Bálint.

Soós Anna rektor-helyettes kitért arra is, hogy a BBTE-t népszerűsítő karavánt november közepén szervezik meg. Ennek során székelyföldi és partiumi iskolákba látogatnak el, sőt még a 10 ezer lakosnál kevesebbel rendelkező kisvárosokba is eljutnak.