Több pénzt utalnak a kötelező magánnyugdíjalapba

Több pénzt utalnak a kötelező magánnyugdíjalapba
A munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a munkaadók a kötelező magánnyugdíjalapba ezentúl az alkalmazottak bruttó bérének a 4,75 százalékát utalják át, az eddigi 3,75 százalék helyett. Erről szerdán döntött a kormány, sürgősségi rendeletben.
A minisztérium szerint a nyugdíjrendszer második pilléréhez való hozzájárulás megemelését az országos helyreállítási terv (PNRR) írja elő. Az intézkedés célja a nyugdíjrendszer, illetve a második pillér közép és hosszú távú fenntarthatóságának a biztosítása, tájékoztat az Agerpres. A minisztérium emlékeztet arra, hogy a második pillérhez való hozzájárulást a bruttó bér alapján számolják ki, befizetésének határideje pedig megegyezik a társadalombiztosítási járulékok befizetésének a határidejével.

A Pénzügyi Felügyelet (ASF) adatai szerint idén január végén a kötelező magánnyugdíjalapok aktívái elérték a 89,63 milliárd lejt, ez 15 százalékos növekedést jelent a múlt év januárjához képest. A magánnyugdíjalapok kezelői az összeg 88 százalékát romániai értékpapírokba, jelentős részben államkötvényekbe vagy a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett részvényekbe fektették. Az ASF adatai szerint január végén a kötelező magánnyugdíjalapok 7,814 millió személy nyugdíjjárulékát kezelték.