Tizennyolc magyar, egy román érem a kajak-kenu Eb-n

A magyar küldöttség 18 éremmel zárt a lengyelországi Poznanban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon, Romániának csak egy bronzérem jutott.

A magyar csapat tagjai négy érmet, közte két aranyat gyűjtöttek a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki döntőiben, amelyek mindegyike olyan számban zajlott, amely nem szerepel az olimpiai programban.

A kora délutáni finálés blokk rögtön egy fölényes magyar sikerrel indult. Csipes Tamara és Medveczky Erika rajt-cél győzelmet aratott a kajak kettesek 1000 méteres számában úgy, hogy gyakorlatilag leiskolázták a mezőnyt. A honvédos egység már az elején elhúzott hét riválisától, 500 méterhez tisztán elsőként érkezett, majd a táv második felében elképesztő, több mint háromhajós előnyt dolgozott ki magának. A fölényét jól mutatja, hogy a másodikként célba érő spanyol duó több mint öt másodperccel gyengébb időt evezett. A versenyszám román képviselői, Camelia Mincă és Ionela Prună, a 8. helyen érkeztek meg.

A folytatásban a Noé Bálint, Gál Péter, Dombvári Bence, Kulifai Tamás összeállítású kajak négyes másodikként zárt a fehéroroszok mögött. A végső győztes a rajttól az élen haladt, csak a magyar és az orosz egység tudott vele lépést tartani, s bár a hajrához közeledve rövid ideig úgy tűnt, Dombváriék támadást indítanak az aranyért, a fehéroroszok visszaverték ezt, és végül magabiztosan diadalmaskodtak. A magyarok tisztán másodikként értek a célba az oroszok előtt.

A győriek 26 éves kenusa, a párosban Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Balla Virág is nagyszerűen versenyzett 500 méter egyesben, de az ukrán Ludmila Luzannal nem tudta felvenni a küzdelmet. Utóbbi kenus óriási tempót diktált végig, és fölényes győzelmet aratott. Balla végig a fehérorosz Alena Nazdrovával vívott nagy csatát az ezüstért, és végül – 13 ezredmásodperces különbséggel – sikerült is ezt megkaparintania. A román Ştefănica Ursu a 7. lett ebben a számban.

Ugyancsak fél kilométeren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu kettes a visszalőtt első rajt után négy-öt riválisával végig harcban volt a dobogóért, de a rendkívül szoros befutó után végül negyedik lett az orosz–német–ukrán trió mögött. A román Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi páros ebben a számban a 6. helyen végzett.

Az utolsó pénteki döntő, a férfi kajak egyesek futama is magyar éremesélyt kínált, s Kopasz Bálint élt is ezzel. A Győri Graboplast VSE 23 éves sportolója látszólag könnyedén lapátolva már féltávnál biztosan vezetett, a hajrában pedig még tovább növelte előnyét. Az ellenfelek végig csak a hátát nézhették. A román Constantin Mironescu a B-döntőben a 8., összességében a 17. helyen végzett.

A viadal honlapja szerint a délutáni döntők során a paraversenyben is megszületett az első magyar érem: Suba Róbert a VL2-es kategóriában harmadik lett.

*

A magyar csapat tagjai öt érmet, köztük három aranyat gyűjtöttek az Eb szombati döntőiben. A dobogós helyezések közül négy olimpiai számban született.

A második finálés napon összesen kilenc éremcsata szerepelt a programban, s az első máris magyar sikert hozott. A KSI 21 éves, négyesben már világbajnok kajakosa, Gazsó Alida Dóra nagyszerűen versenyzett 1000 méteren, végig bírta a saját maga által diktált iramot, s messze a riválisok előtt célba érve megszerezte pályafutása első felnőtt Eb-aranyát.

A férfiak hasonló számában, amely ráadásul olimpiai szám, a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint hasonlóan fölényes győzelmet aratott. A 23 éves győri kajakos az 500 méteres siker után újra bizonyította jó formáját. A várakozásoknak megfelelően a portugálok klasszisával, Fernando Pimentával vívott nagy csatát, de csak egy ideig, mert az utolsó kétszáz méteren faképnél hagyta riválisát, és akkora előnnyel érkezett a célhoz, hogy a végén már ki is engedhetett.

A következő szám szintén ott van az ötkarikás programban, olyannyira, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – aki most a szolnoki Bodonyi Dórával versenyzett – címvédője a K-2 500 méternek. A magyarok – akik csupán néhány hete ültek össze – a gyengébb rajt után a fehéroroszok után eredtek, majd miután féltávnál a második helyen haladtak át, az utolsó kétszáz méteren begyújtották a rakétákat, és úgy mentek el Volha Hudzenka és Marina Litvincsuk mellett, hogy az ellenfél már nem tudott reagálni. A célban több mint fél hajó volt a magyar egység előnye, s közben a lengyelek is megelőzték a teljesen elfáradó fehéroroszokat.

Kozákhoz és Bodonyihoz hasonlóan a győriek kenus duója, Balla Virág és Takács Kincső is az olimpiára készül, azzal a nem titkolt céllal, hogy éremmel térjenek haza Tokióból. Az Eb felkészülési állomás a számukra, s egy bronzzal „melegítettek”. A rajtjuk nem sikerült jól, s bár hamar összeszedték magukat, a féltávnál birtokolt harmadik helyükön nem tudtak javítani a második 250 méteren sem. A Világkupa-győztes ukránok hatalmas fölénnyel nyertek, mögöttük pedig a németek értek be másodikként.

A múlt heti, szegedi válogatón aratott győzelmével a sprintspecialista Lucz Dóra is bekerült a tokiói magyar csapatba. Az UTE 26 éves, kétszeres Európa-bajnok kajakosa a szombati döntőben is nagyszerűen rajtolt, egy ideig együtt lapátolt a címvédő dán Emma Jörgensennel, de végül a skandináv sportoló csapott elsőként a célba, Lucz pedig második lett.

A Balaska Márk, Csizmadia Kolos kajak kettes ötödikként zárt 200 méteren, és a magyar férfi kenusok sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába: Korisánszky Dávid (C-1 200 m) hetedik, Kiss Balázs (C-1 1000 m) pedig kilencedik lett a döntőben.

A paraverseny szombati döntőiben három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szereztek a magyarok. Kiss Péter Pál megvédte címét a KL1-es kategóriában, a szám másik magyar indulója, Suba Róbert pedig bronzérmet szerzett. Varga Katalin KL2-ben lett második.

*

A magyar csapat tagjai két-két arany- és ezüstérmet, valamint egy bronzot szereztek a vasárnap délelőtti döntőkben. Győzni a kajakos Tótka Sándornak (200 m) és a Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású 500 méteres kajak négyesnek sikerült, mindkét egység óriási csatában diadalmaskodott.

Kezdésként a szombaton 500 méteren bronzérmes Balla, Takács kenus duó szállt vízre magyar részről, ezúttal 200 méteren. A rajtjuk most sem sikerült jól, mellettük az oroszok viszont kilőttek, és ez döntőnek is bizonyult. A győri kettős a táv hátralévő részében már remekül lapátolt, de az oroszokat nem tudta befogni, így ezúttal második lett.

Balláékkal ellentétben a világbajnoki bronzérmes Lucz Anna, Kiss Blanka páros remekül kapta el a rajtot a kajakosok sprintszámában. Féltávig vezetett is, de aztán a hajrában a szlovénok és a lengyelek is elmentek mellette, így – a hazaiak egységétől mindössze négy századmásodperccel lemaradva – harmadikként zárt. 

A program innentől kezdve olimpiai számokkal folytatódott, sokáig magyar érem nélkül. A női kajak egyesek 500 méteres versenye előtt ugyanakkor borítékolni lehetett a magyar dobogós helyezést, ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok, ötkarikás címvédő Kozák Danuta is ott volt a mezőnyben, aki a múlt heti szegedi válogatón nagyszerű formát mutatott.

A Ferencváros 34 éves kajakosa szűk két év után most indult először nemzetközi versenyen, és szombaton meg is nyerte a párost Bodonyi Dórával. Ezúttal is jól kezdett, de még nála is jobban a dán Emma Jörgensen, akit elsősorban sprintspecialistaként tartanak számon. Féltávnál Kozák harmadikként haladt a dán és a szerb Milica Novakovics mögött, majd a hajrához közeledve utóbbit lehagyta. Jörgensen azonban némileg váratlanul az utolsó kétszáz métert is jól bírta, így a világklasszis magyar kajakos hiába tett meg mindent a győzelemért, ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

A férfi kajakosok sprintszámában a csapathajókban világ- és Európa-bajnok Tótka Sándor képviselte a magyar színeket. Az UTE 26 éves versenyzője három hete, a szegedi világkupán második lett az olimpiai és világbajnoki címvédő brit Liam Heath mögött, és most is a dobogót vette célba. Ezt a rajtjával meg is erősítette, ami neki sikerült a legjobban, majd a táv további részében is az élen lapátolt. A befutó rendkívül szorosra sikerült, négyen-öten szinte egyszerre rúgták be a hajójukat, de aztán néhány másodpercnyi tanácstalanság után kiderült, hogy Tótka nyert Heath előtt. A Maty-éren a brit győzött három századdal, most két század volt a különbség Tótka javára. 

Zárásként újabb magyar aranyéremnek lehetett örülni, a Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású 500-as női kajak négyes Tótkához hasonlóan óriásit csatázva lett első. Az egység jól rajtolt, de a mellettük haladó fehérorosz hajó még jobban, és 250 méterhez is a rivális érkezett elsőként. Háromszáz méternél aztán ritmust váltottak a fehéroroszok, és egy ideig úgy tűnt, a világbajnoki és olimpiai címvédő magyaroknak ezúttal a második hely jut, de a hajrában nekik is sikerült magasabb sebességi fokozatba kapcsolniuk, és végül, ha minimális különbséggel is – 14 századdal –, de ők haladtak át elsőként a célvonalon. 

Ami a többi, magyar érdekeltségű számot illeti, a Béke Kornél, Varga Ádám kajak páros jól kezdett, végül azonban nem tudott dobogós helyet kiharcolni 1000 méteren, ötödikként zárt ugyanúgy, ahogy a férfi kenu párosok hasonló távú versenyében Hajdu Jonatán és Fekete Ádám, míg 200 méteren a kenus Korisánszky Dávid és Takács Mihály utolsó lett a nyolc hajót számláló mezőnyben. A férfi kenu kettesek egy kilométeres távján született meg az egyetlen román érem, Chirilă és Mihalachi a dobogó legalsó fokára kapaszkodhatott fel. Az ötkarikás versenyre is kvalifikált duót a német és az orosz egység előzte meg. Női kenu egyesben a román Ştefănica Ursu 9., utolsó helyen végzett. A férfi kajak kettesben a román egység, Mihai Şerban és Daniel Burciu a B-döntőben a 7., s ez összességében a 16. lett.

*

A magyar versenyzők két-két arany- és ezüstérmet gyűjtöttek a vasárnap délutáni 5000 méteres versenyekben, így a küldöttség 18 dobogós hellyel, kilenc elsővel, hét másodikkal és két harmadikkal zárta a kontinensviadalt. Az olimpiai számokban 4–2–1 volt a mérleg.

A leghosszabb távon, a kajakosoknál Noé Bálint érdekes verseny végén bizonyult a legjobbnak. A Budapesti Honvéd sportolója végig az élbolyban haladt, amely kezdetben hétfős volt, majd ötfősre olvadt, aztán az utolsó körben az élre állt, és a hajrát is jól bírva elsőként ért be a célba. Ezzel azonban még nem volt vége, üldözői közül ugyanis a portugál Fernando Pimenta – aki később azt reklamálta, hogy nem hallotta az utolsó körre figyelmeztető csengetést – tovább evezett, mivel azt hitte, még egy kör hátravan, s a biztonság kedvéért Noé, valamint a fehérorosz Aleh Jurenyija is vele tartott. A trió megtett még egy 1000 méteres kört, később azonban kiderült, hogy az eredeti sorrend volt érvényes, tehát a ráadás kört csak tévedésből tették meg, így Noé lett az Európa-bajnok.

A szolnokiak világbajnoka, Bodonyi Dóra ennél simábban győzött a nőknél, magabiztosan utasította maga mögé riválisait, és az 500 méteren párosban, valamint négyesben szerzett elsősége után három aranyérmével ő lett a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője Poznanban. Ebben a számban a román Ştefănica Ursu a 8. helyen végzett.

A kenusoknál is jól szerepeltek a magyarok 5000 méteren: az MTK 19 éves, Eb-újonc sportolója, Fodor Nicholas a címvédő és világbajnok német Sebastian Brendel mögött második helyen ért célba és az ugyancsak 19 éves újpesti Horányi Dóra is ezüstérmet szerzett – ő a gyorsasági szakágban szintén első felnőtt Eb-jén szerepelt.