Tiltakozó nagygyűlést hirdetett szombatra az RMDSZ

Tiltakozó nagygyűlést  hirdetett szombatra az RMDSZ
Tiltakozó nagygyűlést hirdetett szombatra Marosvásárhelyre a Római Katolikus Gimnázium védelmére az RMDSZ. A nagygyűlést Markó Béla leköszönő szenátor, az RMDSZ korábbi elnöke jelentette be a szövetség Maros megyei szervezete hétfő esti kampánynyitó rendezvényén. Markó ironikusan jelentette ki, hogy a jelek szerint baj van az engedélyekkel.

"Baj van az iskola működési engedélyével, baj van a székely zászló lobogási engedélyével, Sütő András engedélyével, mivel még mindig nincs szobra Marosvásárhelyen, a három - piros, fehér, zöld - színnel, a községháza-feliratok, a magyar utcanevek engedélyével. Azt sem tudom, van-e engedélyem, hogy itt önök előtt szóljak magyarul" - idézte a Maszol.ro a politikust, aki hozzátette: Marosvásárhelynek sem volt engedélye, hogy itt álljon.

A rendezvényen felszólaló Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt a kérdést tette fel, vajon leírhatja-e egy ügyész, hogy egy magyar nyelvű iskola nem működhet.

"Felülírhatja-e azt a politikai döntést, amelyet az alkotmány módosításakor, népszavazással meghozott egy többség? Ez a döntés kimondta, hogy lehet felekezeti iskolát létrehozni, lehet anyanyelven tanulni, és ez nagy nehezen valósággá alakult itt, Marosvásárhelyen is. Lehetséges, hogy azt valaki leseperje az asztalról?" - idézte az RMDSZ hírlevele a politikust. 

Az elnök azt üzente azoknak, akik Sepsiszentgyörgytől Kolozsvárig "alaptalanul vádolták meg a magyar közösség vezetőit", hogy nem fognak hátrálni, csüggedni, és akárhány vezetőt állítanának félre, százan lesznek, akik a helyükre lépnek. 

Az esemény végén a jelenlévők részt vettek azon a közös imán, amelyet a Római Katolikus Gimnáziumért a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban tartottak.