TIFF Ukrajnáért néven indít kezdeményezést a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Filmekkel, koncertekkel, ingyenes belépőkkel támogatják az ukrán közösséget

TIFF Ukrajnáért néven indít kezdeményezést a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál
Különleges kezdeményezéssel támogatja az ukrán közösséget, valamint az ukrán filmrendezőket a 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): a TIFF Ukrajnáért (TIFF for Ukraine) speciális filmvetítéseket, koncerteket és különféle adományozási kampányokat is magába foglal, továbbá június 17. és 26. között az ukrán állampolgárok ingyenesen tekinthetnek meg filmeket a TIFF programjából – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a kezdeményezés részeként az idei fesztivál programjában kiemelt helyet kapnak az ukrán rendezők alkotásai, megtekinthető többek között Valentyn Vasyanovych 2021-es Reflection című filmdrámája is. Az alkotás Serhiy, az ukrán sebész történetét meséli el miután az orosz erők fogságába esik az ország keleti részén lévő konfliktusövezetben, ahol a háború minden borzalmának ki van téve, beleértve a megaláztatást, az erőszakot és az emberi élet iránti közöny szörnyű jeleneteit. Szabadulása után megpróbál újra normális életet élni családjával, de ez gyakran lehetetlennek bizonyul. A film szerepelt a tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásában.

Speciális vetítésen láthatja a TIFF közönsége az Oleg Sentsov rendezésében készült Rhino című, szintén 2021-es alkotást. A film a Rhinoceros becenevű fiatal bűnöző életét követi nyomon, aki a 90-es évek ukrán maffiájának ranglétráján halad felfelé, majd erőszakos múltját rejtegetve új esélyt talál arra, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Vajon él a lehetőséggel? A Rhino olyan fesztiválokon szerepelt, mint a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vagy a Varsói Filmfesztivál. A közlemény megemlíti, hogy Oleg Sentsovot 2014-ben letartóztatták – miután tiltakozott a Krím orosz annektálása ellen –, 2015 augusztusában pedig egy orosz bíróság terrorista szervezkedés vádjával 20 év börtönbüntetésre ítélte. A szabadon bocsátásáért indított kampányban az Európai Filmakadémia, az Amnesty International és az Európai Parlament mellett olyan filmesek is részt vettek, mint Ken Loach, Pedro Almodóvar és Agnieszka Holland. Végül Sentsovot 2019. szeptember 7-én egy Oroszország és Ukrajna közötti fogolycsere során szabadon engedték. „Igyekszem különválasztani az aktivizmust és a polgári életemet a filmrendezéstől. Az alkotásaimon keresztül a belső világomat szeretném kifejezni. Talán idővel majd arra is készen állok, hogy filmet készítsek az ukrajnai háborúról, a Krímben történtekről vagy a bebörtönzésemről, de most még túl fájdalmas” – nyilatkozta tavaly Oleg Sentsov a The Hollywood Reporternek.

A közleményben kiemelik: a fesztivál gyerekeket és tinédzsereket megszólító EducaTIFF szekciójában idén több filmet is ukrán felirattal vetítenek, a Kolozsvár főterén zajló vetítéseket pedig az ukrán állampolgárok személyi igazolvány felmutatásával ingyenesen nézhetik a fesztivál teljes ideje alatt. A filmeken túl az idei TIFF-en több ukrán zenész is koncertet ad, ráadásul az egyik fesztiválnapot a hagyományos ukrán konyhának szentelik a szervezők. Mint írják, június 17. és 26. között a TIFF közönsége adományokkal is támogathatja az ukrán filmipart. A TIFF Ukrajnáért részletes programját és további eseményeit az elkövetkezőkben a fesztivál online felületein – tiff.ro és www.facebook.com/TransilvaniaIFF – teszik közzé a szervezők.