TIFF 2019: bejelentették az első filmcímeket

TIFF 2019: bejelentették az első filmcímeket
Nagykorúvá válik jövőre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), az erdélyi filmes seregszemle 18. kiadását 2019. május 31. és június 9. között szervezik meg. A filmkedvelők már most örülhetnek: a legfontosabb őszi filmfesztiválokon vetített alkotásokból hoznak el jövőre többet Kolozsvárra, olvasható a szervezők közleményében.

Két olyan rendező tér vissza legújabb filmjével Kolozsvárra, akiket már díjaztak a TIFF-en. Rodrigo Sorogoyen spanyol rendező 2014-ben a Stockholm című filmjével nyerte el a Transilvania Trófeát, jövőre pedig a The Realm című politikai thrillerével tér vissza. A 13 Goya díjra jelölt alkotásban a korrupció minden vezetői szinten uralkodik.

Federico Veiroj uruguayi rendezőt 2011-ben díjazták Kolozsváron: a La vida util című filmje a zsűri különdíját érdemelte ki. A rendező 2019-ben a Belmonte című alkotásával lesz jelen, amelyben egy frissen elvált festő érzékeny portréját ismerhetik meg a nézők.

Gonzalo Delgado a Belmonte című filmben

Szintén a festészet világába kalauzol a My Masterpiece, a TIFF közönsége számára már ismert, Gaston Duprat argentin rendező fekete komédiája. Renzo Nervi festőt saját menedzsere vádolja azzal, hogy nem tesz eleget alkotásai népszerűsítéséért, ezért megrongálja azokat. Ám erre a művészeti világ nem vandalizmusként, hanem performanszként tekint – és ez csak a bevezetője a művészeti világ hajtóerejéről szóló elragadó bohózatnak.

A mások élete című első filmjével nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart Florian Henckel von Donnersmarck, aki most, 10 év elteltével újra esélyes a díjra a Never Look Away című rendezésével. A velencei filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott film Gerhard Richter művész életéből inspirálódott, a német történelem négy évtizedét mutatja be, a nácizmustól a Kelet-berlini kommunizmusig, miközben a holokauszt fantomairól és a totalitárius rendszer művészetéről is képet ad.

Benjamin Naishtat harmadik nagyjátékfilmje, a Rojo Argentína egyik kisvárosában zajlik. Egy közönséges este egy bárban verbálisan bántalmaz egy ismeretlen ember egy ügyvédet, amely esemény titkokkal, elhallgatásokkal és bűnökkel teli komplikált történetté alakul. A San Sebastiani fesztivál zsűrije három fontos díjat ítélt oda a filmnek, a rendezésért, alakításért és az operatőri munkáért járó elismeréseket.

Szintén San Sebastianból érkezik a TIFF-re a Quien te Cantara című film, amellyel Carlos Vermut rendező kivívta magának a Pedro Almodóvar örököse elismerést. Lila, a 90-es évek egyik sztárja a színpadra való visszatérést fontolgatja, ám egy baleset miatt amnéziás lesz. Arra, hogy hogyan legyen újra előadó egy rajongója tanítja meg.

Jelenet a Quien te Cantara című filmből 

Mivel a chilei Matias Bize összes filmjét vetítették eddig a TIFF-en, a legújabb, 7:20 Once a Week című rendezése sem maradhat ki a filmes seregszemle programjából. Egy véletlen találkozás arra készteti Manuelt és Juliat, hogy újragondolják házasságukat, arra ösztönzi őket, hogy többet várjanak el az életüktől, miközben folytatják az egy éjszakásra tervezett kalandjukat.

Szintén kettős életről mesél Olivier Assayas a Double Lives című filmjében, amelyben a néző a Csillagok háborújára, Taylor Swiftre, valamint Theodor Adorno filozófiájára is találhat utalásokat. A történet szerint egy sikeres szerkesztő alkalmazkodni akar egy olyan digitális korhoz, amelyben a könyvek már fizikailag nem léteznek, a párok nagyon flexibilisek, míg a mindennapi életet mintha a közösségi média képezné le.

Peter Strickland brit rendező egy stilizált horrorfilmmel tért vissza idén: az In Fabric a divat változtató erejéről szól, miközben a fogyasztói társadalmat ironizálja. A film egyik szereplője a kolozsvári származású Fatma Mohamed.

(Borítókép: Jelenet Rodrigo Sorogoyen The Realm című filmjéből)