Tanügyi sztrájk: újabb kormányjavaslat a sztrájk vasárnapi beszüntetésének feltételével

Tanügyi sztrájk: újabb kormányjavaslat a sztrájk vasárnapi beszüntetésének feltételével
A kormány szombat este új ajánlattal állt elő a szakszervezetek számára, mégpedig 25%-os béremeléssel, de ezért cserébe a szakszervezeteknek szabott feltétel az lenne, hogy vasárnap 9.00 órakor a kormány székhelyén jelentsék be a sztrájk végét – derül ki az Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Marius Nistor belső üzenetéből, amelyet az oktatási szakszervezeti tagok csoportjainak küldött – számol be róla a News.ro.

"Jó estét! Öt perccel ezelőtt tájékoztatott bennünket a kormány, hogy a fenti kéréseket elfogadják. Ez 25%-os fizetésemelést jelent. 2027-ig évi 1500 lejt a tanügyi és kisegítő személyzetnek, 2027-ig évi 500 lejt a nem tanügyi személyzetnek. 2024. január 1-től az új fizetési rács első részletének 50%-a. A feltétel az, hogy holnap 9 órakor a kormánynál legyünk bejelenteni a konfliktus végét. Kérjük, hogy gyorsan konzultáljanak a kollégákkal, és még ma este értesítsenek bennünket" – olvasható a szakszervezeti csoportokon kiküldött üzenetben.

Korábban, szombaton a tanárok visszautasították a Ciucă-kormány pénteken tett ajánlatát, miszerint októberben évi 1500 lejes pénzösszeget és 45 százalékos béremelést fizetnének nekik, amit a jelenlegi bér és a következő bértörvényben szereplő fizetés közötti különbségre számolnák - írja az EduPedu.

Vasárnap kormányülést tartanak, és valószínűleg az oktatásra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról tárgyalnak – írja a Hotnews hírportál. A kormányülés végén a tervek szerint tájékoztatót tart Ligia Deca oktatási miniszter és Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Borítókép: illusztráció, Rohonyi D. Iván