Támogatnák a Brexit halasztását a V4-ek

Támogatnák a Brexit  halasztását a V4-ek
A visegrádi négyek (V4) eddigi együttműködésének egyik nagy sikere, hogy megakadályozták a migrációs kvóták elfogadását, valamint Frans Timmermans megválasztását az Európai Bizottság (EB) élére – jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök a visegrádi államfők csúcstalálkozója után a Prágához közeli Lányban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A kétnapos tanácskozáson Milos Zeman cseh elnök meghívására Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő vett részt a házigazda mellett. A második napon csatlakozott hozzájuk Borut Pahor szlovén és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Zeman elmondta: a V4-ek államfői az uniós együttműködés témája mellett kiemelten foglalkoztak a Brexittel is, annak várható hatásaival is. „Egyetértettünk abban, hogy a kialakult helyzetért az EB és Nagy-Britannia egyaránt felelősséget visel. Az EB több felelőtlen döntést hozott, míg London irreális várakozásokat keltett a britekben” – szögezte le. 

Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: a négy visegrádi államfő egyaránt úgy vélte, jelenleg még a Brexit összes változata lehetséges. A V4-ek egyetértettek abban is, hogy készek támogatni London esetleges kérését a kilépés további elhalasztására.Milos Zeman elmondása szerint a találkozó harmadik kiemelt témája a Nyugat-Balkán és az EU viszonya volt. Hangsúlyozta: a V4-ek egyhangúlag támogatják Szerbia csatlakozását az EU-hoz.Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint, „pozitív jelzés” lehetne a közvélemény felé, ha előrelépés történne Szerbia csatlakozása kérdésében, ebben az időszakban, amikor Nagy-Britannia távozni készül az EU-ból.„Megmutathatja, hogy az EU a Brexit ellenére is egy jó projekt és van érdeklődés a tagság iránt” – jegyezte meg Duda. Borut Pahor szlovén államfő rámutatott arra, hogy Nyugat-Balkán csatlakozása az EU-hoz „csökkenti a biztonsági kockázatokat Európában.”Zuzana Caputová, szlovák államfő emlékeztetett: a visegrádi csoport azért jött létre, hogy a négy ország segítse egymást.„Arról beszéltem, hogy konkrét javaslatokkal kell előállnunk, mert csak ezzel tudunk szövetségeseket találni érdekeink támogatására” – fogalmazott a sajtóértekezleten Caputová.

Az új EB-el, valamint a parlamenttel kapcsolatban úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a megújult európai intézmények segíteni fogják törekvéseiket.