Tájékoztató kampány a jódtablettákról

Tájékoztató kampány a jódtablettákról
Szerdán elkezdődött a kálium-jodid tabletták alkalmazásával és tárolásával kapcsolatos lakossági tájékoztató kampány, amelynek elindítását Alexandru Rafila egészségügyi miniszter jelentette be sajtótájékoztatón.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a tárcavezető ismét elmondta: addig nem osztják szét a polgároknak a jódtablettákat, amíg nem értik meg, hogy mi a rendeltetésük. A tablettákkal együtt információs szórólapot is osztanak a lakosságnak. Mindemellett az egészségügyi minisztérium szerdától beüzemelt egy telefonos ügyfélszolgálatot is, ahol szakemberek válaszolnak a kálium-jodid tablettákkal kapcsolatos kérdésekre.Az egészségügyi miniszter közlése szerint a kampányt a médián keresztül bonyolítják le, az első tájékoztató anyagok már elkészültek, és szerinte könnyen érthetőek. Ezekben elmagyarázzák, miért van szükség a kálium-jodid tablettákra, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy csak elővigyázatosságból osztják szét a gyógyszert – jelenleg nincs sugárzásveszély, és a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra, a megfelelő pillanatban szabad bevenni. „Hogy melyik az a pillanat, azt majd a hatóságok jelentik be”, hangsúlyozta Rafila.

A jódtablettákat nukleáris balesetet követő radioaktív jódnak való kitettség esetén, a hivatalos bejelentést követő első hat órában kell bevenni, egy – a korosztálynak előírt – adagban. A WHO oldalán olvasható információs anyag szerint azonban sugárzás esetén legtöbb két órával annak bekövetkezése után kellene bevenni a tablettákat elsősorban a 0–40 közötti korosztálynak.
A tájékoztató kampánnyal a hatóságok meg akarják előzni azt, hogy az emberek kaotikusan, maguk próbálják beszerezni, „törvényes vagy kevésbé törvényes úton” a kálium-jodidot, veszélyeztetve az egészségüket azáltal, hogy esetleg nem megfelelő vagy akár káros termékekhez jutnak hozzá.

A kálium-jodid tablettákat biztonságos, fénytől védett helyen, állandó hőmérsékleten és gyermekek elől elzárva kell tárolni. Szükség esetén a szülőknek kell beadniuk gyermekeiknek a gyógyszert – mutatott rá Rafila, hozzátéve, hogy az esetleges ellenjavallatokat a háziorvos közli a körzetéhez tartozó személyekkel.
Ismételten figyelmeztetett: a jódtabletták megelőzésszerű alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.
A kampány lezárulásáig a kormány megoldást fog találni arra, hogy mind a háziorvosok, mind a gyógyszertárak részt vegyenek a tabletták szétosztásában, amelyeket jelenleg az egészségügyi igazgatóságok raktáraiban tárolnak, mondta még el Rafila. Megállapította: „sajnálja”, hogy a háziorvosok „bürokratikus eljárásra” hivatkozva vonakodnak részt venni a jódtabletták szétosztásában. Érvei szerint bevonásuk egy közegészségügyi tevékenységbe nem nevezhető bürokratikus intézkedésnek.

A tárca közleményben tájékoztatott arról is, hogy a tabletták használatával kapcsolatos tájékoztatásért felelős call center hétfőtől csütörtökig 8.30 és 16.30 között, pénteken 8.30 és 14.30 között hívható a 021/3174006-os telefonszámon.

A minisztérium egy általános tájékoztatót is készített a kálium-jodid alkalmazásának feltételeiről; az útmutató a www.ms.ro oldalon olvasható.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei