Születésnapi buliból regionális néptánctalálkozó: IV. Miriszló Gyöngye Fesztivál

Születésnapi buliból regionális néptánctalálkozó: IV. Miriszló Gyöngye Fesztivál
A tánc világnapja alkalmából immár negyedik alkalommal szervezte meg néptáncfesztiválját a Miriszló Gyöngye Egyesület. A helyi kultúrotthonban május 19-én megtartott rendezvény ötlete négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg Szabó Csilla Erzsébet óvónőben, az egyesület elnökében, aki akkor csak arra gondolt, hogy egy hangulatos születésnapi bulit rendezzen a tánccsoport megalakulásának negyedik évfordulója alkalmából, persze a színpadon, néptáncbemutatóval.

„Kezdetben csak arra gondoltam, hogy meglepetést szerezzek néptánccsoportomnak, megalakulásunk negyedik évfordulóját ünnepeljük meg egy jó bulival, értem ezalatt a kultúrotthonban való fellépést és az azt követő táncházat. Mivel jó kapcsolatokat ápolunk Pillich Balázzsal, a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes vezetőjével, szóba került, hogy a Tánc Világnapja alkalmából kézenfekvő egy fehéroroszországi profi néptánccsoport bemutatkozása is. Ha már így összejött minden, kiéleztem a dolgot és elhatároztam, hogy ez lesz az első Miriszló Gyöngye Fesztivál, smelyet évente megrendezünk majd” – mesélte annak idején Szabó Csilla és azóta is „áll a bál”. „Minden évben meghívunk tapasztalatcserére 1-2 másik néptánccsoportot, hiszen az összetartásra neveljük a gyerekeinket” – mondta az elnökasszony, és hangjából kiérződött azon elszántsága, amellyel az évek során bebizonyította: egy olyan kis közösségben is, mint amilyen a miriszlói, össze lehet fogni a magyar gyerekeket és az ifjúságot, az erre egyik legalkalmasabb eszköz pedig a népzene és a néptánc. Azóta magyar napokat, edzőtáborokat, kirándulásokat szervez, két éve pedig sikerült a község másik településén, Marosdécsén szórvány-székely néptáncbemutatót szervezni és ezáltal élő kapcsolatot kialakítani, amelyben a décsei református lelkipásztor, Gábor Ferenc is oroszlánrészt vállalt. Legutóbb a csíkszeredai Borsika Néptáncegyüttest fogadták, ahonnan 44 gyerek érkezett a kis, Maros-parti faluba. Ugyanakkor április 13-án a IV. Kör, kör, ki játszik? találkozót is a miriszlói óvodában tartották meg, ez a rendezvény a Fehér megye óvodásainak népi gyermekjátékok  és versmondó vetélkedője. Eddig négyszer rendezték meg, amelyből kettőt Miriszlón, hiszen az óvoda – felszerelésével, nagy udvarával és a szülők példás hozzáállásával – kiválóan alkalmas egy ilyen nagyméretű rendezvény lebonyolítására. Tíz óvodából körülbelül 100 résztvevő gyermek jött el Miriszlóra.

A vasárnapi rendezvényen fellépett a Miriszló Gyöngye kalotaszegi táncokkal, az Apró Miriszló Gyöngye népi gyermekjátékokkal, a Szarkaláb (kölpényi és paniti táncokkal), a Kis Miriszló Gyöngye (felcsíki táncokkal) és a Gyöngypárta Néptáncegyüttes Magyarlapádról. A legutolsó, „legütősebb” tánc előtt a jelenlévők felköszöntötték az egyik, épp születésnapját ünneplő miriszlói táncost, majd a Szarkaláb és a Miriszló Gyöngye közös fellépése, egy vajdaszentiványi táncrend tetőzte a hangulatot. Bár csak egy közös próbát tartottak, nagyon jóra sikerült. Nemhiába, a két tánccsoport közötti több éves együttműködés meghozta gyümölcsét; néhány miriszlói táncos egyébként már állandó tagja a Szarkalábnak.

A fesztivál színvonalát emelte, hogy mindvégig élő népzenére ropták a csoportok a táncot: a Szarkaláb kísérőzenekara, a Rezeda, illetve Magyarlapádról Kiss Adorján és zenekara az esti táncházban is biztosította a jó hangulatot.

Az idén is megsütötték a fél asztalnyi nagyságú ünnepi tortát, amelyből a kétszáznál több érdeklődőnek is mind jutott, a friss pörkölthöz és az egyéb finomságokhoz hasonlóan.

Képalá: Ha az elsőtől ünnepeltek volna, akkor nyilván idén már a hetedik fesztiválnál tartanának… (fotók: Facebook/winkler.gyula)

A rendezvényen rövid látogatást tett Winkler Gyula európarlamenti képviselő, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere és Ladányi Árpád Csaba Fehér megyei RMDSZ elnök. Winkler Gyula kiemelte: május 26-án az összefogás az igazi parancsolat közösségünk számára. „Ha hagyjuk, hogy a kishitűség és a közöny eluralkodjon rajtunk és hallgatunk a visszahúzó emberekre, akkor se május 26-án, se más megmérettetések alkalmával nem leszünk sikeresek. Csak akkor érjük el a sikert, ha újból összefogunk és egységesen, együttes erővel állunk ki a magyar ügy mellett”. Végül, Lőrincz Helga azt kívánta, hogy a 77. születésnapját is hasonló jó kedvvel ünnepelje meg a Miriszló Gyöngye.