Szófiai tenisztorna: Fucsovics túljutott két fordulón

Szófiai tenisztorna: Fucsovics túljutott két fordulón
Fucsovics Márton a második fordulóba jutott szerdán a szófiai, 524 ezer euró összdíjazású keménypályás tenisztornán. A folytatásban küzdelmes meccsen nyert csütörtökön.

A világranglistán 47. helyezett magyar teniszező az ATP-rangsorban 37., nyolcadikként rangsorolt olasz Andreas Seppivel találkozott az első fordulóban, akit eddigi egyetlen mérkőzésükön, tavaly Pekingben két szettben legyőzött.

A bulgáriai összecsapáson a 26 éves Fucsovics villámrajtot vett: kétszer is elvette 34 éves riválisa adogatását, és mivel a saját szervájánál végig magabiztos volt, 36 perc után előnybe került.

A második szettet Seppi kezdte jobban, ugyanis első bréklabdáját kihasználva 3:0-ra elhúzott, Fucsovics azonban viszonylag hamar kiegyenlített, sőt, egy újabb brékkel közel került a mérkőzés megnyeréséhez (4:3). Az olasz játékos azonban nem adta fel, ezúttal ő fordított, s Fucsovicsnak 5:6-nál két játszmalabdát hárítva kellett rövidítésre mentenie a szettet. Ott aztán a magyar játékos három fogadópontot is szerzett, ezzel pedig 1 óra 35 perc alatt eldöntötte a továbbjutást.

A csütörtöki folytatásban a magyar teniszező küzdelmes, 2 óra 48 perces mérkőzésen a negyeddöntőbe jutott.

Fucsovics és nyolcaddöntős ellenfele, a német Yannick Maden – aki a selejtezőből került a főtáblára – eddig egyszer találkozott egymással: tavaly a budapesti salakpályás tornán a rangsorban 121. rivális három játszmában győzött.

Szófiai mérkőzésük az első adogatójátéktól kezdve nagy csatát hozott, a magyar játékos három, Maden hat bréklabdát hárított, mielőtt eljutottak a rövidítésig. Itt Fucsovics 5–0-ra elhúzott, majd harmadik játszmalabdáját értékesítve, 66 percet követően előnybe került.

A második szett gyors brékváltással indult, de mivel a magyar teniszező – elsősorban a második szerváival – sokkal rosszabb arányban nyerte meg a labdameneteket, mint az első felvonásban, Maden még kétszer el tudta venni Fucsovics adogatójátékát, így 49 perc alatt egyenlített.

A döntő játékrész remekül indult magyar szempontból: a nyíregyházi játékos két brékkel 3:0-ra vezetett, ám 4:4-nél már egyenlőt mutatott az eredményjelző, elsősorban azért, mert Fucsovics rossz százalékban ütötte pályára az első adogatásait. A világrangsorban 47. teniszező ezt követően ismét elvette ellenfele adogatójátékát, így szerválhatott a mérkőzésért: Maden ekkor ugyan kiharcolt két bréklabdát, de a magyar játékos nem ingott meg, és második meccslabdáját kihasználta. Fucsovics a negyeddöntőben a negyedik helyen kiemelt, az ATP-rangsorban 18. spanyol Roberto Bautista Aguttal találkozik.

A nyolcaddöntő végállomást jelentett Marius Copil (56. a világranglistán) számára, akit a hatodik favorit spanyol Fernando Verdasco 105 perces mérkőzésen, három szettben búcsúztatott. A 35 éves, hétszeres ATP-tornagyőztes ibériai teniszező (26.) 8 ászt ütött, és 4 kettős hibát vétett. Az aradi sportoló, aki tavaly a döntőig menetelt ezen a tornán 10 ásszal és 3 duplahibával végzett. Copil 8815 eurós csekkel és 20 világranglistaponttal vigasztalódhat.

Eredmény, egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Fucsovics–Seppi (olasz, 8.) 6:2, 7:6 (2). Nyolcaddöntő: Fucsovics–Maden (német) 7:6 (3), 3:6, 6:4; Verdasco (spanyol, 6.)–Copil 6:2, 4:6, 6:1.