Szilveszteri színház a Tamási Áron Színház jóvoltából

Szilveszteri színház a Tamási Áron Színház jóvoltából
Online közvetíti szilveszter estéjén Molière A fősvény című komédiáját Bocsárdi László rendezésében a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház (TASZ). „Színházunk fennállásának elmúlt hét évtizede alatt aligha volt bizonytalanabb év, mint a most záruló 2020-as, amelynek utolsó estéjén az elmúlt évek egyik legfontosabb előadásának felvételét kínáljuk megtekintésre a közönségünknek” – olvasható a színház közleményében.

Az előadást 2012 szilveszterén mutatta be a társulat, utána pedig még évekig nagy sikerrel játszották nem csak Sepsiszentgyörgyön, hanem más hazai és magyarországi színpadokon egyaránt.

A vírushelyzet folyamatos változásai miatt rendkívül kiszolgáltatott helyzetben volt idén az ország valamennyi színháza, néha egyáltalán nem tudtak játszani, máskor csak szabadtéren vagy korlátozott nézőszám előtt, a megszorítások és engedmények pedig többnyire váratlanul születtek, így mindenki a lehetőségeihez mérten próbált alkalmazkodni ezekhez.

A sepsiszentgyörgyi színház tagjai arra törekedtek, hogy mindig gyorsan reagáljanak az újabb és újabb helyzetekre és jelen lehessenek a közönség előtt élőben, valamint az online térben egyaránt. Ezért találták ki a tavaszi „válságrepertoárt”, ezért születtek rekordidő alatt meg a nyári produkcióik és ezért tartották meg élőben legutolsó bemutatójukat is december 19-én.

Az utóbbi hetek szigorításai, a szükségállapot tavaszra tervezett feloldása és a nézőszám-korlátozások miatt a romániai színházak nagy része nem készült élő előadással az idei szilveszterre. A TASZ is egy kimondottan online közvetítésre adaptált tévészínházi produkciót szeretett volna bemutatni az év utolsó napján, de a társulaton belüli vírusfertőzések és a december végére tolódott másik bemutató miatt ez a terv csak januárban tud megvalósulni.

Ehelyett kínálják most ingyenes megtekintésre A fösvény című korábbi szilveszteri előadásukat, amelyből megfelelő minőségű felvétel áll rendelkezésre, és amely azt a művészi színvonalat képviseli, amelyet már megszokhatott a TASZ közönsége.

Moliére A fösvény című darabjának szereplőit a szeretetvágy és a tulajdon vágya hajtja: hol ettől, hol attól, de leginkább mindkettőtől biztonságot remélnek. Egyeseknek közülük az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, mások élettelen dolgokat bálványoznak, mert azokat jól lehet használni, így például a pénzt is, amely ezek közül a legsimulékonyabb. „Boldog akarok lenni!” – mondja Cléante az előadásban. Tulajdonképpen bármelyik szereplő mondhatná, de akár mi magunk is, hiszen mindnyájan a boldogságot keressük egész életünk során. Mi vajon mire alapoztuk életünket, milyen stratégiát választottunk a túlélésre? Vajon a mi életünkben van-e valami, amit jobban szeretünk a pénz által nyújtott biztonságnál? A szilveszteri online előadás tökéletes alkalom arra, hogy ezeket a kérdéseket feltegyük magunknak.

A Bocsárdi László által rendezett A fösvény című előadás jelentős sikereket ért el itthon és határon túl egyaránt. Vendégszerepelt Budapesten a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, a miskolci és budapesti nemzeti színházakban, Bukarestben az Országos Színházi Fesztiválon (FNT), bemutatták Veszprémben az Erdélyi napok programsorozatának részeként, a Szatmárnémetiben rendezett 8. Interetnikai Színházi Fesztiválon (Ifeszt), valamint játszották bérletes előadásként Marosvásárhelyen. Valamennyi vendégjátékot elismerő kritikák követték, főként a rendezést és a címszerepet alakító Pálffy Tibor játékát emelték ki az előadás méltatói.

Az előadásra az eventim.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül lehet igényelni a megtekintéshez szükséges ingyenes linket. Az előadás 2020. december 31-én 16.00 órától tekinthető meg és 48 órán át érhető el.

(Borítókép: Jelenet az előadásból - Pálffy Tibor, Mátray László és Pál Ferenczi Gyöngyi. Fotó forrása: tasz.ro)