Szilánkok

Szilánkok
A fenyegetés egyre közelebb jött, majd megérkezett. Épp egy évvel ezelőtt, amikor az első koronavírusos eset felbukkant az országban, még fogalmunk sem volt, hogy meddig fog tartani, és mi vár ránk. Egy év alatt folyamatosan újratanultuk azokat a fogalmakat, melyekről azt hittük, hogy jól ismerünk: az időt, a reményt, az aggodalmat; a türelmet és a boldogságot.

A kijárási tilalom első pillanatait. A csendet és a döbbenetet. A város csendjét. A nagy terekét. Az éjszaka csendjét és önmagunkét. Azt az érzést, hogy túlélők vagyunk egy olyan világban, ahol csak magunkra számíthatunk. A maszkok csendjét, ami mögé mosolyod vagy rettegésed rejted. 

Rájöttünk, hogy ez a csend nem annak a halálnak a csendje, amire először gondoltunk; sokkal inkább egy ismeretlen határ, amit közösen léptünk át. Átmentettük magunkat, féltve reménykedve, hogy csak ideiglenesen; mert sokszor elhangzik manapság, hogy vissza akarjuk kapni régi életünket.

De vajon épp ugyanazt a régi életet fogjuk-e visszakapni? És fogjuk-e tudni értékelni mindazt, amit visszakapunk? Eleget tanultuk-e már ehhez? Az időt, a türelmet és a halált. És talán azt is, hogy boldogabbak vagyunk, ha nem akarunk mindig, minden áron boldogok lenni.

*

Sokáig úgy gondoltam, hogy ha valaki azt találja mondani nekem, hogy két perc múlva itt lesz, akkor az tényleg két percet jelent. S ha öt percet mond, akkor az tényleg kereken öt perc. Már indítottam is a fejemben a képzeletbeli stopperórát, s amikor a mutató kattant a tizenkettesen, megütközve néztem körül: „Ejnye-ejnye, még nem érkezett meg.”

Évtizedek teltek el, mire összegeztem az élettapasztalatot, s levontam a következtetést: az embereket nem szabad túlságosan komolyan venni, a percek száma pedig csak jelképes. Ezzel a bölcs gondolattal felvértezve vártam a minap az egyik ismerősömre, aki azt ígérte, hogy tíz perc múlva érkezik. „Legyen a duplája, húsz perc hamar eltelik” – gondoltam nagylelkűen, és beléptem a közeli boltba, hogy foglaljam le magam.

A boltban kávéautomata fogadott. Hosszú kávét terveztem rendelni, de idejében figyelmeztettek: csak rövid kávéhoz való poharak vannak, s ha hosszú kávét szeretnék, váltogatnom kell a megtelt poharakat. „Jó formában vagyok” – állapítottam meg, miközben zsonglőrködtem a poharakkal, s már el is telt a tervezett húsz perc.

Ám amikor kiléptem az utcára, kissé aggódva kezdtem kémlelni az eget. Bezzeg, még mindig nem érkezett meg. Csak egy újabb telefonhívás érkezett: „Bocs, még legalább tíz perc, dugóba kerültem, s lassan megy.”

Akkor hát nem. Még mindig nem. Következő alkalommal háromszoros időt számítok. Vagy leállítom a forgalmat. De az is lehet, alszom rá egyet.