Szigorításokról döntött a magyar kormány, ismét bezárnak az iskolák, üzletek

Szigorításokról döntött a magyar kormány, ismét bezárnak az iskolák, üzletek
Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett – részletezte.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező – hangsúlyozta. Szigorításról számolt be továbbá a személyi határforgalomnál; a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Gulyás Gergely a kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. „A számok világosak” – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira. Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.

Közölte, a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban. A miniszter szerint azonban ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még „a társadalmi védettséget” a következő egy-két hétben kialakítani. Így csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre – hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését.

A koronavirus.gov.hu szerint csütörtökön Magyarországon 152 beteg halt meg, és 6278-cal nőtt a fertőzöttek száma. A kormányzati portálon azt írták: ezzel 446 178-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek és 15 476-ra az elhunytak száma, miközben 328 136 személyt nyilvánították gyógyultnak. Az aktív fertőzöttek száma tehát 102 566, kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarországon eddig 785 440 embert oltottak be, közülük 267 153-an már a második dózist is megkapták.