Szerveltávolításból elégtelen: minden központot ellenőriznek

Nem teljesítik a követelményeket a hazai transzplantációs egységek

Szerveltávolításból elégtelen: minden központot ellenőriznek
Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséghez (ANI) fordul az egészségügyi minisztérium az Országos Szervátültető Ügynökségnél (ANT) tapasztalható esetleges összeférhetetlenségek és rendellenességek miatt, valamennyi transzplantációs központot megvizsgálnak – jelentette be szerdán Vald Voiculescu szaktárcavezető.

– Októberben kiküldtem az ellenőrző testületet az Országos Szervátültető Ügynökséghez, ami negatív reakciókat szült. A testület a brăilai, gyulafehérvári, ploieşti-i és resicabányai központokat ellenőrizte, ahol átültethető szerveket operálnak ki, és mindegyik esetében súlyos rendellenességeket tapasztaltak. Az országos hatóság úgy nyílvánította alkalmassá ezeket a központokat, hogy azok nem rendelekztek megfelelő felszereléssel az agyhalál beálltának megállapítására. Ezért decemberben valamennyi akkreditált központot ellenőriznek. Az ügynökség képviselői sem érvényes szerveltávolítási szabályzatot, sem pedig átültethető szervjegyzéket nem tudtak felmutatni, amivel megszegték az erre vonatkozó 90-es törvényt. Így a jegyzék híján valamennyi kórház saját listát vezet. Emellett gondokat észleltünk egy európai uniós projekt kapcsán is, amelynél Adrian Luscalov orvos szolgáltatásokat nyújtott Adrian Luscalov orvosnak. Ezért összeférhetetlenség gyanúja miatt értesítettük az ANI-t – nyilatkozta az úgy kapcsán a tárcavezető. Hozzátette: az illetékes hatóságokhoz fordulnak az Országos Szervátültető Ügynökségnél felmerülő okirat-hamisítás és hamis okiratok felhasználása miatt is.

Nicoleta Coșarcă, a gyulafehérvári megyei sürgősségi kórház – az egyike azoknak a szervátültető központoknak, ahol gondok merültek fel – igazgatója az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: nemrég felmérésszerűen ellenőrizték őket, és olyan körülmények között állapítottak meg gondokat, hogy idén egyetlen szerveltávolítást sem végeztek. – Az ellenőrzést nem helyszíni terepszemle során zajlott. Gyanítom elővették az iratcsomót, látták, hogy bizonyos feltételeknek nem felel meg a transzplantációs központ, pedig akik akkreditáló bizottság alkamasnak találta az intézetet rá  úgy találták, hogy rendben vannak. most kiedül, mi az igazság – nyilatkozta a gyulafehérvári egészségügyi intézmény vezetője, aki állítása szerint egyelőre semmiféle értesítést nem kapott az egészségügyi minisztériumtól

– Felmérésszerűen ellenőriztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem teljesítünk bizonyos feltételeket. Talán így van, de azóta se közölte velünk senki, hogy milyen okból akarják megvonni az akkreditációnkat. Idén donor hiányában nem volt transzplantációs tevékenységünk. Emiatt nem volt személyzeti kiadásunk, így egyetlen lejt sem használtunk fel az erre kiutalt pénzalapokból, épp ellenkezőleg, visszautaltuk a pénzt. De amúgy sem volt bevett gyakorlat a szerveltávolítást végző személyzet pluszjavadalmazás, a rendelkezésre álló keretből a fogyóeszközök és fogyóanyagok költségeit fedeztük – magyarázta a gyulafehérvári kórház menedzsere. – Magyarázatot várok az ellenőrző testülettől, ami mindezidáig várat magára. De az egészségügyi minisztérium sem értesített még az akkreditáció megvonásának veszélyéről – mondta az igazgató.