Szépségek, akiknek lépteitől a föld dübörög. A hátszegi bölényrezervátum

Dél-Erdély csodái borítókép

A hazai sajtóban, sajnos, nemigen lehet olvasni a rezervátumról, illetve a honi tájainkon uralkodó kommunikációs mintának megfelelően csak akkor röppennek fel róla hírek, ha valami baj történik, amit „katasztrófaszenzációként” lehet az olvasóközönség elé tárni. A bölényrezervátum hosszas csend után 2014 őszén azért került a figyelem középpontjába, mert az állatok között felütötte fejét a kéknyelv-kór, hét egyed pusztulását okozva. Később kiderült, Németországból behozott fertőzött példány okozta a tragédiát. A szakemberek szerint a legnagyobb problémát a bölények rendkívül gyenge immunrendszere jelenti, ugyanis addig az összes egyed az 1958. november 12-én Lengyelországból hozott első bölénypár leszármazottja, utódaik beltenyészet, azaz folyamatos vérfertőzés révén jöttek a világra. 

A Hátszeg melletti Slivuţ erdőben a látogatók az európai bölény (Bison bonasus) példányait láthatják. A hímek súlya 440–920 kg, a nőstényeké 320–640 kg között váltakozik, a hímek marmagassága eléri a 188 cm-t. Születéskor a bölényborjak súlya viszonylag kicsi, 16–35 kg. A párosodás ideje augusztus–szeptember, a vemhességi idő 254 és 277 nap között ingadozik, ezt követően egyetlen borjú jön világra, rendkívül ritka esetben kettő. Az ivarérettség a nőstényeknél három-négy, a hímek esetében 4-5 év után következik be. Mivel kizárólag növényevők, nagy mennyiségű és változatos fűféléket legelnek. Napfelkelte előtt intenzíven táplálkoznak, hogy az éjszakát követően megtöltsék mind a négy gyomorrekeszt, ezt követően pihennek és kérődznek. Mivel ez a folyamat egy nap alatt többször is megismétlődik, voltaképpen idejük 50-80 százalékát táplálkozással töltik. Rezervátumokban akár 25 évet is elélhetnek, míg szabadon, 10-20 fős csordákban életidejük mintegy 14-16 esztendő (volt). A hátszegi állomány hímjei meglehetősen fiatalok, Romulus 2012. július 3-án, Roman II. 2012. augusztus 25-én, Roibu 2012. szeptember 29-én született, a legfiatalabb Ronaldo, aki 2022. július 8-án látta meg a napvilágot. A legidősebb nőstény Rozina (2008. július 16-án született), a legfiatalabb a 2019. július 9-én született Romina. 

A rezervátum összterülete 10 hektár, a bölények számára elkerített rész ketté van osztva: az egyik árnyékos, nyílt terület, az állatok nappal rendszerint itt tartózkodnak, a másik nagyobb, dús növényzetű, erdős rész, az éjszakai tartózkodás helye. 

Az első pár, Podarec és Polanka behozatala után 1963-ban újabb két példány érkezett Lengyelországból, 1966-ra a rezervátum már nyolc példánnyal büszkélkedhetett, a következő évtizedben számuk elérte a tizenkettőt, így más rezervátumoknak és állatkerteknek is lehetett szállítani. Napjainkig a Hátszeg melletti erdőben több mint ötven bölényborjú született, ezek neve, a lengyel mintát követve, kivétel nélkül R betűvel vagy a Ro rövidítéssel kezdődik, utalva ezzel származási helyükre, vagyis Romániára: Roman, Retezat, Romina, Roşu, Romeo, Romaniţa, Roxi, Roxana, Rozina, Romulus , Rodica, Roibu stb. 

A Hunyad megyei Erdészeti Igazgatóság által működtetett rezervátum egyike azon kevés hasonló létesítménynek, ahol Európában a bölények még megtekinthetők. A hátszegi bölényrezervátumhoz kissé keskeny, de jó minőségű, aszfaltozott út vezet, amely bármely típusú gépkocsival megközelíthető. Mosdó, parkoló is a látogatók rendelkezésére áll.