Boli-barlang, Véka-szurdok, Sipot-vízesés

Dél-Erdély csodái
Ahhoz, hogy rácsodálkozzunk a teremtett világ szépségeire, nem kell hosszú, fárasztó és költséges kirándulásokra befizetnünk. Elég egy rövid autóút és máris szemrevételezhetjük a csodákat – Hunyad megyében. Dél-Erdély csodái című, most induló rovatunkban a régió természeti kincseiről és épített örökségéről olvashatnak ismeretterjesztő írásokat.

Szombati napon indultunk Petrozsény felé. A várostól 6 km-re, a Petrozsényi-medencét a Hátszegi-medencével összekötő DN66-os út közelében található a megye egyik gyöngyszeme, a Boli-barlang. A Grădiştea Muncelului – Cioclovina Nemzeti Park területén lévő barlang nevének eredete igen érdekes: a legenda szerint egy Boli nevű paraszt itt védte magát egyedül a környéken portyázó török és tatár harcosok ellen, de talán inkább hitelt érdemlő az a magyarázat, miszerint a névadó valószínűleg a Bolia nemesi család, a barlang körüli terület egykori birtokosai. 

A főúttól északra, 300 m távolságra, 720 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő barlangot a Jupâneasa-patak formálta, amely azt teljes hosszában átszeli. A barlang csodaszép, nem véletlen, hogy olyan neves személyiségek látogatták meg, mint II. József osztrák császár, Elisee Reclus ismert földrajztudós vagy a fényképészet úttörője, Szathmári Papp Károly. Megjegyzendő, hogy a barlangban játszódnak Jósika Miklós Abafi című történelmi regényének egyes jelenetei. A ZDF német televízió két tudományos filmhez is forgatott itt jeleneteket. A barlangban csobogó patak fölött több híd átível, de ősrégi barlangrajzokat is találni. Először 2011-ben mutattak be itt színdarabot, a közösségi rendezvények megtartására kialakított tér napjainkban is jól karbantartott. 

A Boli-barlangtól ötpercnyit autózunk, és máris megérkezünk a Véka-szurdokhoz, amely a karsztjelenségeiről híres, de kevésbé ismert Kudzsiri-havasokban található. A szurdok rövid, alig száz méter hosszú, falai sem túl magasak, mégis, ha a legszebb részeit látni akarjuk, bele kell gázolnunk az alacsony vízállásnál is legalább térdig érő patakba. A jobb falon – legalábbis az elején – drótkötél fut, elősegítve a megközelítést. A szurdok bejárata előtti gondozatlan tanyát látva nem is gondolná az ember, milyen csoda rejtőzik mögötte.

Következő úti célunk a Sipot-vízesés Merişor községben, amely a főúttól (DN66) mintegy 2 km-re, a Petrozsény–Hátszeg útvonal jobb oldalán található. Megközelítése kissé bonyodalmas: a letérő után ráfordulunk a keskeny, frissen aszfaltozott útra, amely házak és bekerített telkek között kanyarog. Elhaladunk a vasúti híd alatt, és a továbbiakban minden útkereszteződésnél jobbra tartunk, mígnem elérjük a La Cascada Şipot panziót. A vízesés a vendégház mögött, fiatal erdőben található, eléréséhez át kell haladni a panzió telkén. Rövid fél nap és máris csodás élményekkel gazdagodtunk. Útra fel, mert nagyon megéri!